Pritarta SGD laivo-saugyklos pirkimui

Uostas ir jūra

Antradienį Seimas priėmė Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pataisas, kuriomis leidžiama įsigyti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) laivą-saugyklą.  Teigiama, kad tai ateityje leis sumažinti terminalo veiklos sąnaudas. Už naujas nuostatas balsavo 99 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 17 parlamentarų.

Teisės akto pakeitimai taip pat įtvirtino įgaliojimus Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai koreguoti papildomą dedamąją kainos dalį, atsižvelgiant į SGD terminalo operatoriaus prognozuojamas ir faktines pajamas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiuo metu Klaipėdos SGD terminalo veiklos sąnaudos siekia apie 66 mln. eurų per metus. Šiuos pinigus sumoka Lietuvos gamtinių dujų sistemos naudotojai ir gamtinių dujų vartotojai – verslui ir pramonei tenka reikšminga sąnaudų dalis.

Teigiama kad įsigaliojus  įstatymo pataisoms, jau nuo 2019 m. antros pusės už SGD infrastruktūrą vartotojai kasmet mokės apie 40 proc. mažiau. O ilgalaikis tiekimo modelis esą leis 23–25 mln. eurų sumažinti SGD terminalo metines veiklos sąnaudas.

Komentuoja „Klaipėdos nafta”

„Matome, kad SGD terminalas Lietuvai atveria galimybių ir regioniniame, ir tarptautiniame kontekste – viena vertus, kaip pavyzdinis tokio tipo projektas jis domina kitas šalis, kviečiančias mus dalintis patirtimi ir žiniomis. Kita vertus, po ketverių metų nuo terminalo veiklos pradžios jau galime drąsiai sakyti, kad matome potencialą auginti vertės grandinę visame Baltijos šalių regione. Mūsų tikslas – kuo geriau išnaudoti visas Klaipėdos terminalo siūlomas galimybes, taip kuriant kuo didesnę vertę valstybei ir gyventojams“, – po priimto Seimo sprendimo išplatintame pranešime cituojamas „Klaipėdos naftos” (KN) generalinis direktorius Mindaugas Jusius.

Pasak M. Jusiaus, esama laivo-terminalo nuomos sutartis galioja iki 2024 metų. Iki tol KN turi rasti geriausią ir ekonomiškai naudingiausią sprendimą dėl konkretaus laivo-saugyklos įsigijmo. Skaičiuojama, kad sprendimui įgyvendinti KN papildomai gali reikėti apie 300 mln. eurų skolintų lėšų – tam bus ieškoma papildomo bankinio finansavimo, vertinamos visos kitos lėšų pritraukimo galimybės, bendrovė planuoja investuoti ir savų lėšų.

„Valstybės apsisprendimas dėl SGD ilgalaikio tiekimo į šalį užtikrinimo suteikia teisinį pagrindą KN imtis tolimesnių veiksmų, pradėti realias derybas su potencialiais projekto finansuotojais, su kuriais kalbantis toks apsisprendimas buvo itin reikalingas. Prieš akis laukia itin reikšmingų sprendimų dėl tolimesnių įmonės veiklos krypčių išgryninimo, mūsų veiklos modelio ir panašiai“, – sako M. Jusius, pabrėždamas, kad ateinantys metai bus itin intensyvūs ruošiant konkretų veiksmų planą.

Bendrovė jau yra pradėjusi pasirengimo procesus – nuo gruodžio 1 d. bendrovėje įsteigta atskira Klaipėdos SGD tarnyba, kuri rūpinsis Klaipėdos terminalo kaštų mažinimu, SGD eksportu į trečiąsias šalis, bunkeravimo ir kitais su terminalo veikla susijusiais klausimais.

KN skaičiavimu, nuo 2014-ųjų, kai Klaipėdoje veiklą pradėjo SGD terminalas, dėl atpigusių dujų Lietuvos gyventojai iš viso sutaupė 103 mln. eurų. Klaipėdos SGD terminalas yra tarp efektyviausiai savo pajėgumus išnaudojančių SGD terminalų Europoje, kuris tiekia apie pusę visų Lietuvoje suvartojamų gamtinių dujų.

LITGAS komentaras

Tuo metu bendrovė LITGAS išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad dėl nuo kitų metų įstatymu pasikeisto SGD terminalo paskirtojo tiekimo modelio bus sutaupyta 6 mln. eurų vartotojų išlaidų. Naujajame modelyje numatyta, kad paskirtajam tiekėjui nebebus kompensuojamos balansavimo, SGD saugojimo ir kitos sąnaudos.

Teigiama, kad didės ir konkurencija dujų rinkoje, nes pagal naująją tvarką paskirtasis tiekėjas būtinąjį SGD kiekį realizuos rinkoje, o reguliuojamiems energijos gamintojams nelieka prievolės SGD pirkti iš paskirtojo tiekėjo. Didžiausieji energijos gamintojai, suvartojantys bent 50 GWh dujų per metus, bent pusę savo dujų turės įsigyti gamtinių dujų biržoje, o kitai daliai – skelbti viešuosius pirkimus. Mažesniesiems šios prievolės nėra, jie viešaisiais pirkimais galės įsigyti visą reikalingą kiekį.

Aiškinama, kad stsisakius reikalavimo reguliuojamiems energijos gamintojams pirkti SGD iš paskirtojo tiekėjo, ši veikla
tampa rizikingesnė, tačiau tvaresnė.

„Vien šiais metais nukreipėme SGD krovinį jūroje bei pardavėme dujų perteklių aukcionuose, taip sumažindami SGD terminalo išlaikymo sąnaudas 1,5 mln. eurų. Svarbia veikla tampa prekyba mažos apimties SGD kroviniais – šiuo metu iš antžeminės SGD stoties dujas tiekiame 8 klientams, iš kurių pusė yra nauji mūsų partneriai“, – pranešime cituojamas LITGAS generalinis direktorius Tadas Adomaitis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This