2019-aisiais laukia daug mokestinių naujovių

Svarbu, Verslas

Naujas darbo jėgos apmokestinimas, pusmečio laikotarpis, per kurį be baudų ir delspinigių galima susimokėti „pamirštus” mokesčius, preliminarias pajamų deklaracijas keičiantis vedlys, virtualus buhalteris smulkiesiems verslininkams – tai tik dalis nuo kitų metų atsirasiančių mokestinių naujovių.

Trumpą jų apžvalgą žurnalistams ketvirtadienį pristatė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (KAVMI) vadovai.  Kiekvieną iš naujovių ketinama vėliau pristatyti atskirai, o verslas su pokyčiais supažindinamas jau nuo spalio rengimuose seminaruose.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos teigė, jog naujovėms yra pasiruošta ir verslas sulauks reikiamos pagalbos.

„Į rankas” turėtų gauti daugiau

Nuo 2019 m. beveik visi darbo jėgos mokesčiai bus išskaičiuojami iš žmogaus atlyginimo – vadinamojoje darbdavio dalyje liks tik 1,47% socialinio draudimo įmoka ir 0,32% garantinio fondo ir ilgalaikio nedarbo įmoka. O iš darbuotojo algos jau bus išskaičiuojama ir socialinio draudimo, ir pensijų kaupimo įmokos, ir gyventojų pajamų mokestis (GPM). Pastarais jau bus arba 20 arba 27%  – priklausomai nuo pajamų dydžio. Kai kurių pajamų rūšims išliks ir 15 proc. GPM.

Dėl tokio mokesčių perskirstymo darbdaviams atsirado prievolė perskaičiuoti atlyginimo dydį neatskaičius mokesčių jį didinant 1,289 karto.

Pasak KAVMI viršininko Audriaus Morkūno, dėl tokių pokyčių žmogus į rankas turėtų gauti nuo 7 iki 30 eurų daugiau.

Nebeliks preliminarių deklaracijų

KAVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė pasakojo, kad šiemet nebeliks preliminarių GPM deklaracijų – deklaravimas bus vykdomas elektroninio vedlio pagalba.

„Šis vedlys turėtų būti pristatytas sausio pabaigoje. Įsijungus jį reikės atsakyti tik į šešis klausimus „taip” arba „ne”. Jei visi šeši „ne”, nieko papildomai įrašyti nereikės, deklaracija bus pateikta. Atsakius „taip” reikės tiesiog įrašyti skaičius apie gautas pajamas, kurių VMI nežino ar parduotą turtą, apie kurį irgi nebuvo pateikta duomenų. Jei baigus atsakinėti į klausimus atsiras mokestinė nepriemoka, iškart pagal nuorodą į banką ją bus galima sumokėti”, – detalizavo A. Morkūnas.

Pasak L. Mačernienės, nuo 2019 m. gyventojams bus galima susigrąžinti ir dalį išlaidų už būsto bei automobilių remontą (tik už paslaugas, bet ne už detales ar būsto remontui reikalingas medžiagas) bei auklių paslaugas. Tai bus galima padaryti 2020 m. teikiant GPM deklaracijas, bet reikės turėti dokumentą, įrodantį tokias išlaidas, o bendra visų šių išlaidų suma, nuo kurios bus galima susigrąžinti dalį sumokėto GMP, negalės viršyti 2000 Eur.

Taip pat, anot L. Mačernienės, nuo kitų metų nebebus galima teikti popierinių 2 proc. GMP paramos teikimo deklaracijų.

Smulkiesiems verslininkams – virtualus buhalteris

Pasak A. Morkūno, kitąmet startuos šiuo metu jau testuojama nemokama virtualaus buhalterio paslauga i.APS, skirta smulkiesiems verslininkams, dirbantiems pagal individualią veiklą pagal pažymą ar verslo liudijimą.

Tokie verslininkai savanoriškai galės virtualiai pildyti savo pajamų ir išlaidų žurnalą (tokiu atveju nebereikės popierinio),  automatiškai matys mokėtinas GPM, PVM bei „Sodros“ įmokų sumas. Programa automatiškai nustatys, kokios išlaidos yra priskiriamos leidžiamiems atskaitymams, kokios nepriskiriamos, o kurių priskyrimas yra ribojamas.

Vėliau visi suvesti duomenys automatiškai bus perkeliami į GPM deklaravimo vedlį.

Smulkieji verslininkai tokio virtualaus buhalterio dėka galės išrašyti sąskaitas faktūras ar prekių (paslaugų) pirkimo—pardavimo kvitą. Išrašytų dokumentų duomenys automatiškai bus perkelti į pajamų ir išlaidų žurnalą. Taip pat jie čia matys ir ilgalaikio turto, apie kurio naudojimą veiklai pranešė VMI, duomenis, jiems nereikės patiems apskaičiuoti ir pildyti jo nusidėvėjimo duomenų.

Užmaršiam verslui – „išrišimas”

KAVMI Kontrolės departamento direktorė Vida Okuličienė informavo, kad nuo sausio iki liepos 1 d. galios vadinamojo „mokestinė amnestija“, kurios metu verslas turės galimybę savanoriškai deklaruoti ir susimokėti mokesčius nuo ankstesniais metais legaliai vykdytos veiklos nedeklaruotų ir neapmokestintų pajamų. Tai padarę bus atleidžiami nuo delspinigių ir baudų.

Taip pat kitąmet VMI puslapyje bus pradėti viešinti nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašai. Pastarieji ne tik neteks teisės dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, neteks paramos gavėjo statuso, bet ir jų atžvilgiu galios ilgesni taikant kontrolės senaties terminai. Šie tvarkingiems mokesčių mokėtojams trumpinami iki 3 metų.

1 Comment

  1. Audra.

    Sveiki,kodėl nebebus galima 2% popierinės versijos,ar čia todėl,kad žmonės nebegalėtų ligoniukams suteikti šansą pasveikti,kai jie duoda,tai dar kažką.gauni,o iš valstybės…..tai už visas paslaugas reikia susimokėti iš 500 eu,o gydymas 1mėn.3000eu,ačiū už naują paslaugą vargstantiems.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Riebiausios buvo Klaipėdos vandentiekininkų Kalėdos*

AB „Klaipėdos vanduo” prieš Kalėdas nušluostė nosį AB „Klaipėdos energija”, kuri tradiciškai laikoma turtingiausia savivaldybės įmone. Mat vandentiekininkams ir valdininkams ...
2024-01-05
Skaityti daugiau

Konsultacijos

VMI: įsibėgėja verslo liudijimų išdavimas 2024 metams

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad atvėrus galimybę įsigyti verslo liudijimus 2024 m., per pirmąją savaitę tuo pasirūpino ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

ELTA

G. Skaistė: klausimas dėl GPM įstatymo pokyčių dar nebaigtas

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtina, kad prie Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pokyčių, kurie numatyti mokesčių reformoje, bus grįžta po ...
2023-10-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This