Lietuviai savo vaikams linki tapti medikais

Nuomonės

Rytas Staselis
2018-12-28

Komentarų: 0

Kiekvienas mūsų turime labiausiai patikusių ir nepatikusių įvykių per kalendorinius metus, galėtume įvardyti mus sužavėjusius ir nuvylusius žmones (pažįstamus ir veikėjus). Dėl bendrų vardiklių greičiausiai nesutartume ir liktume su savo nuomonėmis. Man asmeniškai didžiausią įspūdį 2018-aisiais Lietuvoje paliko medikų, žiniasklaidos atstovų ir mokytojų protesto akcijos, kurios liudijo, kad piliečių visuomenė pas mus dar nepakišta po asfaltu.

Gal visažinystę demonstruojanti valdžia ir turėtų norų pilietiškumo daigus tenai pabrukti, kad nebeišlįstų, bet bent jau kol kas neišdega. Daigai, nors ir labai gležni (paradoksalu, kad taip tvirtinti reikia po beveik trijų dešimtmečių atkurto valstybės), tačiau neleidžia valdžiai elgtis taip, kaip ji nori. Kad tokie politikos personažai, kaip Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė ir į juos panašūs nepajungtų savo ambicijoms ir įnoriams (jie kartais neatrodo labai sveiki) teisės normų, demokratijos procedūrų ir pagaliau sveiko proto.

39,8% apklaustųjų Lietuvos gyventojų teigė, jog norėtų, kad jų vaikai taptų gydytojais. picryl.com

Tačiau tarpušvenčiu politikų elgesio ir sprendimų temą labiausiai norėčiau palikti paraštėje. Ko gero, didumos jų išvis neminėti. Verčiau pasidalinsiu mane sudominusia informacija, kurią teko pasklaidyti šių metų pabaigoje.

Man visada įdomūs sociologiniai tyrimai apie visuomenės vertybines nuostatas. Tų tyrimų pasitaiko gana retai, nes juos užsako konkrečių tikslų turinčios institucijos, todėl ir jų rezultatai skelbiami ne iškart, o tik praėjus tam tikram laikui. Dažniausiai – specifiškai interpretuotos.

Tai štai: rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai” š. m. spalį savo reprezentatyvioje apklausoje (atitinkančioje šalies gyventojų sudėtį pagal amžių, lytį, išsimokslinimą, gyvenamąją vietą) anketoje klausė: „Nesvarbu, ar jūs turite vaikų, ar ne, pasakykite, ar jūs norėtumėte, kad jūsų vaikas suaugęs būtų…”

Prisipažinsiu, jeigu būčiau gavęs apklausos anketą, greičiausiai atsakymo grafą būčiau palikęs tuščią. Viena vertus, nelabai žinočiau, ką joje įrašyti, kita vertus, mano vaikai jau tokio amžiaus, kad jau yra šį bei tą pasirinkę ir aš tam pasirinkimui turėjau nebent labai netiesioginę įtaką. Todėl „Baltijos tyrimų” apklausos atsakymų suvestinė man buvo dar labiau įdomi.

Populiariausias atsakymas – „gydytojas” (39,8%), antras – „verslininkas” (33,1%), trečias – „nežinau” (24,3%) toliau – „mokslininkas” (16,9%), „žurnalistas” (9,7%), „mokytojas” (9,6%), „politikas” (7,3%), „kultūros ir meno darbuotojas” (6,4%), „ūkininkas” (4,6%).

Pasirinktinų atsakymų sąrašas galėjo būti išsamesnis, čia nepaminėti informacinių technologijų inžinieriai, inžinieriai-technologai, teisininkai, finansininkai, teisėsaugininkai, keletas kitų galimų užsiėmimų, kurie šiuolaikinėje Lietuvoje leidžia žmonėms gyventi netgi labai padoriai. Tačiau akivaizdu, kad su medicina susiję lūkesčiai rodo mūsų žmonių tikėjimą, kad nepaisant tam tikros sveikatos apsaugos sektoriaus devalvacijos, palyginti mažo atlygio, mediko amatas yra labai perspektyvus. Ko gero, ir dėl galimybės jį pritaikyti ne tik Lietuvoje, ir dėl to, kad šalia oficialiai deklaruojamų nedidelių pajamų pas mus yra neoficialioji dalis, vadinama „Ačiū, daktare”.

Net 86,3% apklaustųjų sakė manantys, kad mediko profesija Lietuvoje yra „labai gerbiama” arba „greičiau gerbiama” nepaisant, kad buvimas gydytoju mūsų visuomenėje socialiai vis dar nereiškia automatinio šuolio į viduriniąją klasę.

Verslininko amatas yra gerbiamas 61% apklaustųjų nuomone. Apie mokytojo darbą taip sako 68,5%. Politiko – tik 28%.

Laimingų Naujųjų. Mediko profesijos jūsų vaikams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Karas „ne iš tos” pusės

Kovo 22-oji Pamaskvėje Rusijoje. Teroro aktas pramogų ir prekybos centre „Crocus City Hall”, kurio metu žuvo (antradienio vakaro duomenimis) 139 ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tyrimas: ką savo daugiabučiuose nori matyti gyventojai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nori, kad jų daugiabučiuose namuose būtų įrengtos parduotuvės, kepyklėlės, sporto klubai ir klinikos. Ranka pasiekiamų paslaugų ypatingai ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Vladimiras Putinas pralenks Josifą Staliną

Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo darbininkai praėjusįjį savaitgalį „nupiešė” savo lyderio pergalę tris dienas trukusioje procedūroje, kuri buvo pavadinta prezidento ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This