Iš prezidentūros – į „Klaipėdos naftą”

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta” (KN) pranešė, kad prie jos komandos prisijungė Arūnas Molis, trečiadienį pradėjęs eiti Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) direktoriaus pareigas. Anot pranešimo, A. Molis KN skelbtoje atrankoje įveikė beveik 40 kitų dalyvavusių kandidatų.

„KN pagrindinė akcininkė – valstybė – Klaipėdos SGD terminalui kelia itin ambicingus tikslus. Terminalas ne tik privalo ir toliau užtikrinti Lietuvos energetinį saugumą, bet ir kartu su SGD paskirstymo stotimi bei bunkeriavimo laivu kurti papildomą ekonominę vertę dujų vartotojams ir bendrovės akcininkams. Džiaugiuosi Arūno apsisprendimu prisijungti prie mūsų komandos. Tikiu, kad jo žinios ir kompetencija energetikos srityje, strateginis regioninio energetikos konteksto išmanymas bei platus institucinių kontaktų tinklas bus itin naudingi įgyvendinant Seimo sprendimą dėl SGD laivo-saugyklos išpirkimo bei įtvirtinant Lietuvos lyderystę regiono dujų rinkoje“, – cituojamas KN generalinis direktorius Mindaugas Jusius.

A. Molis pastaruosius ketverius metus ėjo prezidentės patarėjo energetikos ir susisiekimo klausimais pareigas. Anksčiau yra prisidėjęs prie NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro steigimo ir veiklos, vadovavęs šios institucijos strateginės analizės ir tyrimų padaliniui, dirbęs Baltijos gynybos koledže Tartu. A. Molis šiuo metu taip pat dėsto Kauno Vytauto Didžiojo ir Bolonijos universitetuose.

„Energetikos sektorius Lietuvoje šiuo metu yra vienas dinamiškiausių – čia sėkmingai vykdomi strateginiai projektai, prisidedantys prie ilgalaikės šalies raidos. Klaipėdos SGD terminalas yra vienas tokių. Valstybei išreiškus siekį turėti ilgalaikį sprendimą dėl SGD tiekimo į Lietuvą, atsiranda galimybė geriau išnaudoti SGD terminalo potencialą ne tik Lietuvoje, bet ir regioniniu mastu. Ir profesine prasme, ir kaip neabejingam piliečiui tai yra įkvepianti perspektyva, paskatinusi apsisprendimą prisijungti prie KN komandos“, – sako A. Molis.

Šiuo metu KN su SGD susijusią veiklą vykdo dvi tarnybos. A. Molio vadovaujama Klaipėdos SGD tarnyba yra atsakinga už SGD terminalo eksploataciją, Klaipėdos terminalo kaštų mažinimą, laivo-saugyklos įsigijimo projekto praktinį įgyvendinimą, taip pat rūpinsis SGD terminalo potencialo išnaudojimu regione ir SGD eksportu, bunkeriavimo ir kitais susijusiais klausimais. Tarptautiniais SGD projektais ir strateginiu KN siekiu įsitvirtinti kaip pasaulinio lygio SGD srities veikėjai rūpinasi praėjusių metų gruodį įsteigta SGD verslo vystymo tarnyba, kuriai vadovauja Tadas Matulionis.

1 Comment

  1. Gintaras

    Na, gal šitas viršininkas pradės rengti apmokymus klaipėdiečiams – ką daryti jeigu rimta bėda terminale atsitiktų. Arba su dujų tankeriu uosto akvatorijoj. Kad nei vienas klaipėdietis neliktų neapmokytas kaip ir kas jį informuos apie avariją, jei tokia nutiktų, ką nuolat laikyti susidėjus tame savo evakuaciniam krepšyje po lova ir dar viename mašinoj, kad pranešimą (per LALUNĄ, arba telefonu) išgirdus ne spintoj užsidaryti, ne sukubėti prie marių paspoksoti į reginį kas ir kaip ten vyksta, o kažkur kitur judėti. Kur jis gaus transportą, vietą nakvynei ir puodelį arbatos, kur su šeimos nariais susitiks jeigu ne kartu evakuavosi, kada jis galės į namus grįžti, jei tokie dar likę bus… Nes nei uosto direkcija, nei Klaipėdos Nafta į šituos klausimus susitikimų metu taip ir nesugebėjo atsakyti – tik visi garbūs ponai pilni užuojautos ir empatijos ir jie sutinka, kad tokie mokymai tikrai yra reikalingi, kad Klaipėdos gyventojai nėra deramai informuoti. Bet kad kažką darytų ta linkme – nebuvo pernai pastebėta, išskyrus gelbėtojų ugniagesių pratybas KN. Kad SGD terminale saugumo sistemos ir procedūros rimtos, kad tokiuose objektuose avarijos labai retos – tas tikrai yra teisybė, bet kad miesto ribose, visai šalia gyvenamųjų rajonų tokie objektai nebėra statomi, kad milžiniški dujų tankeriai su tokiu kiekiu krovinio per miestus neplaukioja – tai juk irgi teisybė. Ir visai teisingai SGD anksčiau buvo suplanuotas statyti Būtingėje, o ne mūsų mieste. Mes tikrai užduosim šiuos klausimus naujam SGD vadovui. Dabartinė civilinės saugos informacija ir žmonių informavimas apie pavojingus objektus mieste, ką daryti avarijos metu – tai yra skelbiama savivaldybės svetainėje, jei kas nežinot – tai kažkoks juokas, dėl „varnelės” padaryta, ne daugiau. Pvz Klaipėdos Naftos avariniame plane, skelbiamame savivaldybės svetainėje – toks dalykas kaip SGD išvis nėra net paminėtas. Abejoju, ar tokiu klausimu mūsų mieste šitokia tamsa, abejingumas ir betvarkė turėtų būti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This