Grįžti į Lietuvą dažniausiai paskatina vaikai

Regionas

Iš užsienio grįžę ir šiuo metu savo gyvenimus Klaipėdos rajone kuriantys buvę emigrantai naujųjų išvakarėse susitikę su rajono vadovas dalijosi savo pastebėjimais apie tai, ko trūksta kitiems Lietuvos piliečiams, kad jie irgi sugrįžtų į savo tėvynę.

Ponas Rimantas, praėjusiais metais taip pat dalyvavęs susitikime, tada aktyviai diskutavo, kėlė daug klausimų ir buvo nusiteikęs pesimistiškai. Šį kartą Rimanto nuotaika buvo kitokia, jis pripažįsta – tąkart buvo skaudu, kad reikia dirbti ir gyventi svetur, būti toli nuo šeimos, tačiau dabar jis jau sugrįžęs į Lietuvą, Klaipėdos rajoną, dirba mėgstamą darbą ir gyvenimą piešia šviesesnėmis spalvomis.

Nors Rimanto atlyginimas Anglijoje nuo lietuviškojo skyrėsi 2–4 kartus, tačiau pasak vyro, už pinigus svarbiau dirbti mėgstamą darbą į kurį eini su šypsena, būti kartu su šeima: „Tik išvykęs svetur, supranti, kaip gera Lietuvoje“, – Klaipėdos rajono savivaldybės pranešime cituojamas Rimantas.

Susitikimo akimirka, „Facebook” nuotr.

Gyvenimą Klaipėdos rajone kuria ir 14 metų Airijoje praleidusi Asta, kuri su šeima prieš maždaug metus nusprendė grįžti į Lietuvą. Šiandien ji kartu su vyru gargždiškius pasitinka „Amam Bistro“ kavinukėje. Astos šeima gyvena Agluonėnuose ir teigia, kad grįžti į Lietuvą, į Astos gimtinę (jos vyras latvis), jie apsisprendė staiga: nebuvo ilgų apmąstymų ar dvejonių. Grįžę jie nusprendė dirbti sau ir įkūrė kavinukę, kurią jau spėjo pamėgti gargždiškiai. Astos galvoje jau verda ir naujos idėjos: planuose – atidaryti svečių namus Agluonėnuose. Buvusi emigrantė tikina, kad įkurdami verslą su didelėmis problemomis nesusidūrė, nes domėjosi visomis įmanomomis finansavimo galimybėmis, kreipėsi į Savivaldybę, konsultavosi ir nors iš pradžių viskas atrodė painu, tačiau šiandien jų verslas veikia. Viena iš didžiausių problemų – vaikų integracija į mokyklą. Tačiau čia pat Asta ir vėl primena iniciatyvos svarbą – reikia nebijoti klausti, bendrauti su žmonėmis, ieškoti informacijos, domėtis ir tuomet – viskas įmanoma.

Į Klaipėdos rajoną, Dovilus, ateinančią vasarą ruošiasi grįžti ir Vokietijoje šiuo metu gyvenanti Viktorija, kurią su vyru grįžti į tėvynę skatina į šį pasaulį atkeliaujanti gyvybė.

Visi pašnekovai pritaria – tai viena iš dažniausiai pasitaikančių priežasčių, kodėl norima grįžti – dauguma vaikus nori auginti Lietuvoje.

Viktorija neslepia – po 6 metų, praleistų Vokietijoje, atrodo, neaišku, nuo ko pradėti, norint grįžti, sunku perprasti sistemą, biurokratiją. Vis dėlto Doviluose jauna šeima jau statosi namą, planuose – autoserviso atidarymas, kuriame dirbtų ne tik Viktorijos vyras, bet ir kiti rajono gyventojai, būtų galima atlikti praktiką. Šiandien pagrindinis jų rūpestis – ar vaikeliui bus vietos darželyje, ieškoma informacijos, kaip galima gauti paramą verslui kurti. Viktorija su vyru pakviesta dėl šių ir kitų klausimų konsultuotis Savivaldybėje.

Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas pokalbio metu džiaugėsi, kad emigrantai grįžta su patirtimi, noru kurti verslą, darbo vietas. Meras vylėsi, kad į Klaipėdos rajoną grįš ir daugiau žmonių, kurie pritaikys svetur įgytą patirtį savo gimtinėje, augins čia vaikus ir prisidės prie rajono augimo ir klestėjimo.

Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas teigė, kad ateityje būtų galima sukurti ir svetur išvykusių rajono gyventojų duomenų bazę ir, pavyzdžiui, į rajoną panorus investuoti dideliam investuotojui, ieškoti dirbančiųjų ir iš svetur išvykusių.

Visi Klaipėdos rajono emigrantai ar grįžusieji gyventi į Klaipėdos rajoną kviečiame prisijungti prie „Globalaus Klaipėdos rajono“ bei jo „Facebook” paskyros.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Karjerų tvenkinius apjuos pėsčiųjų takai

Klaipėdoje rajone, Slengių kaime, aplink du buvusių karjerų tvenkinius per trejetą metų norima nutiesti pėsčiųjų takus. Tvenkiniai, tarp kurių esama ...
2024-02-24
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Byloje dėl šmeižto ant menčių paguldė tik vieną konservatorių

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, siekęs, kad buvusių tarybos narių konservatorių Rasos Petrauskienės ir Alfredo Šiaulio teiginiai apie ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Ką pasakoja archyvas, Svarbu

Pačiame miesto centre – be kanalizacijos ir vandentiekio

1950-ųjų rudenį ir žiemą Klaipėdos valdžios akiratyje buvo atsidūrę viešbučiai. Ir esą pavyzdingai veikęs „Baltijos“ vardą gavęs buvęs „Hotel zur ...
2023-09-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This