Prancūzai milijonų dėl „Vėtrungės” neprisiteisė

Svarbu, Verslas

Prekybos tinklo „Iki” įkūrėjų, Belgijos prancūzų, valdoma bendrovė „Baltisches Haus“ dėl „Vėtrungės” pasaže esančių patalpų, kur veikia šio tinklo parduotuvė, besibylinėjusi su Vyriausybe ir Turto banku, patyrė galutinį pralaimėjimą.

Ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) atmetė verslininkų ieškinį, kuriuo jie siekė ne tik atšaukti Privatizavimo komisijos sprendimus, bet ir prisiteisti per 314 tūkst. eurų esą siekiančius nuostolius, 1,1 mln. eurų siekiančias minėtųjų patalpų pagerinimo išlaidas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sutartis tarp „Baltisches Haus“ ir Turto banko dėl šių patalpų nuomos buvo sudaryta dar 2001 m. Pagal ją verslininkai turėjo teisę pertvarkyti patalpas – remontuoti, rekonstruoti, įrengti automobilių stovėjimo aikštelę ir t.t. 2011-aisiais patalpas buvo nuspręsta privatizuoti. Turto bankas tada nuomininkus informavo, jog jie gali reikalauti atlyginti patirtas išlaidas dėl per nuomos laikotarpį į patalpas investuotų lėšų – per 4 mln. litų. Verslininkai galėjo patalpas įsigyti tiesioginių derybų būdu, tačiau Privatizavimo komisija 2013 m. vasarį parengtam sutarties projektui nepritarė. Toks sprendimas motyvuotas argumentu, jog „Baltisches Haus“ nesilaikė sutarties sąlygų – neišsikėlė iki nustatytos termino – 2012 m. pabaigos, tad ir atlygis už patalpų pagerinimą esą nepriklauso, o pats sutarties projektas neatitiko Vyriausybės nutarime numatytų taisyklių – kartu nebuvo numatyta parduoti šiam objektui priskirto žemės sklypas.

Į teismą kreipęsi verslininkai reikalavo ne tik atšaukti tokius Privatizavimo komisijos sprendimus, bet ir toliau leisti patalpas įsigyti tiesioginių derybų būdu, priteisti per 314 tūkst. eurų siekiančius nuostolius ir atlyginti 1,1 mln. eurų patalpų pagerinimo išlaidas.

Klaipėdos apygardos teismas 2017 m. birželį jų ieškinio netenkino. Tokį verdiktą Apeliaciniam teismui apskundę verslininkai irgi nieko nepešė. Pernai birželį jo kolegija konstatavo, jog Klaipėdos teismas pagrįstai padarė išvadą, kad tol, kol „Baltishes haus“ nuomojasi patalpas, ji dar neturi teisės reikalauti atlyginti jų pagerinimui išleistų lėšų.

„Teisę reikalauti daikto pagerinimo išlaidų atlyginimo apeliantė įgis tada, kai turtas bus grąžintas daikto nuomotojui arba privatizuotas bei nustatytas pagerinimo išlaidų pagrįstumas bei jų dydis“, – konstatavo Apeliacinis teismas, pabrėžęs, kas verslininkai neįrodė neteisėtų Turto banko ir Privatizavimo komisijos veiksmų ir paliko nepakeistą Klaipėdos apygardos teismo sprendimą.

Tačiau „Baltishes haus“ nusprendė nepasiduoti ir pateikė kasacinį skundą LAT. Bet ir jo teisėjų kolegija, kurią sudarė Janina Januškienė, Dalia Vasarienė  ir Andžej Maciejevski, nusprendė, kad šis skundas yra nepagrįstas ir paliko galioti visiškai nepakeistą Klaipėdos teismo sprendimą.

Turto banko atstovai „Atvirai Klaipėdai“ buvo sakę, kad baigusis teismams bus vertinamos tolesnės šių patalpų panaudojimo galimybės ir jei bus priimtas sprendimas jas parduoti, UAB „Baltishes Haus“, kaip ir kiti pretendentai, turės teisę pasiūliusi didžiausią kainą viešo aukciono būdu įsigyti šias patalpas ir toliau jose galės veikti parduotuvė „Iki“.

„Baltishes haus” valdo George, Nicolas, Oliver (turintys po 28 proc. akcijų) ir Graziella Ortizai. Iš Belgijos į Lietuvą atvykę broliai G., O. ir N. Ortizai pirmąją „Iki“ parduotuvę Vilniuje atidarė 1992 m. 2008-aisiais 80 proc. šį tinklą valdžiusios bendrovės „Palink“ akcijų paketą už neskelbiamą sumą broliai pardavė Vokietijos „Rewe“ ir kitoms įmonėms. Pernai jie galutinai pasitraukė iš mažmeninės prekybos verslo, tačiau „ Baltishes haus” toliau nuomoja patalpas „Iki“ parduotuvėms.

2017 m. grynasis „Baltishes haus” pelnas sudarė 10,37 mln. eurų. Sudėjus su ankstesnių metų nepaskirstytu pelnu buvo susidariusi 94,215 mln eurų suma.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Anarchija - tvarkos motina

Pirmadienį, apie 14-14.30 val. teko lankytis Žardininkų prekybos centre, kuriame įsikūrusi parduotuvė IKI, „Gintarinė vaistinė“, visa eilė kitų parduotuvių. Tik ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Didieji prekybos tinklai mažina „Vičiūnų“ gaminių kiekį lentynose

Didieji Lietuvos prekybos tinklai tikina rimtai žvelgiantys į tai, kad dėl galimo sankcijų pažeidimo „Vičiūnų“ grupei priklausanti įmonė atsidūrė teisėsaugos ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This