Telšių fakulteto dėstytojų kūrybos paroda „80+20“

Kultūra

Sausio 11 d., penktadienį, 17 val. Klaipėdos parodų rūmuose atidaroma Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių fakulteto dėstytojų kūrybos paroda „80+20“, skirta pirmosios žemaičių dailininkų kūrybos parodos 80-mečiui ir VDA Telšių fakulteto įkūrimo 20-mečiui paminėti.

Skaičių 80+20 suma simboliškai atsigręžia į Lietuvos valstybės nepriklausomybės šimtmečio minėjimą. Tad į žemaičių, aukštaičių ir kitų regionų  menininkų parodas reikėtų žvelgti kaip į vieną šiuolaikinio Lietuvos meno apraiškos formų, kuria siekiama išlaikyti ir propaguoti ne tik etnines, bet ir bendras nacionalines, kultūros, etikos, estetikos ir kitas menui kurti ir propaguoti būdingas vertybes.

Zitos Inčirauskienės „Mano Madona” fragmentas

Parodos „80+20“ kolekciją suformavusi ašis yra institucinis identitetas. Dėstytojas / menininkas, nepriklausomai nuo savo pareigybių, visgi labiau linkęs identifikuotis meno formomis. Ši paroda paneigia mąstymo ar nerašytų taisyklių stereotipus ir kviečia žiūrovą smalsiai tyrinėti.

Parodoje pristatoma trylikos VDA Telšių fakulteto dėstytojų kūryba – tekstilės, šiuolaikinės juvelyrikos, skulptūros, objekto meno, tapybos, instaliacijos ir kt. darbai, apeliuojantys į laiko ir vietos santykį. Gilūs savo koncepcija ar idėjine prasme kūriniai, atlikti iš parankių ar paklusnių medžiagų, atskleidžia menininkų potencialą ir savirealizacijos poreikį. Pristatomų kūrinių monochrominis koloritas su minimaliu spalvos proveržiu kuria vientisą ekspoziciją ir leidžia pamatyti gana ilgą ribų diapazoną bei medžiagiškumo įvairovę.

Savo kūrybą parodoje „80+20“ pristato dėstytojai/menininkai prof. Petras Gintalas, prof. Romualdas Inčirauskas, prof. Remigija Vaitkutė, doc. Beata Zdramytė, doc. Albertas Gedvilas, doc. Neringa Poškutė-Jukumienė, prof. Vytautas Mockaitis (1958 – 2011), doc. Tomas Vaičaitis, dr. Salomėja Jastrumskytė, lekt. menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis, prof. Zita Inčirauskienė, lektoriai Bangutis Prapuolenis, Gintaras Gailius.

Paroda veiks iki vasario 3 d.

INFORMACIJA

Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto įkūrimo užuomazgos siekia 1926 m. įkurtos amatų mokyklos laikus. Vėlesniais dešimtmečiais mokykla buvo ne kartą reformuota, keisti pavadinimai. 1998 m. mokykla tapo Vilniaus dailės akademijos dalimi. Turėdama gilias tradicijas, ši mokymo įstaiga nuolat atvira šiuolaikinių idėjų vystymui bei technologinių inovacijų galimybėms. VDA TDF šiuo metu veikia trys katedros: Metalo plastikos katedra, jungianti Metalo meno ir juvelyrikos bei Skulptūros studijas, Dizaino katedra, jungianti Gaminio dizaino, Baldų dizaino ir restauravimo, Aprangos dizaino studijas, bei Dailės pagrindų ir teorijos katedra, teikianti kiekvienam būsimam menininkui būtinas teorines žinias iš bendrosios meno istorijos, teorijos, estetikos bei konkrečios jo pasirinktos specialybės sričių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Prano Domšaičio galerija kviečia į nemokamus renginius

Gruodžio mėnesį Prano Domšaičio galerijoje eksponuojamų parodų kontekste rengiami lydintys renginiai, o jų bus net du. Gruodžio 1 d., penktadienį, ...
2023-11-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Atviras laiškas dėl Kultūros ir meno tarybos naikinimo

Šiuo atviru laišku uostamiesčio kultūros institucijos ir kūrėjai nori išreikšti susirūpinimą dėl Klaipėdos miesto mero Arvydo Vaitkaus iniciatyvos Klaipėdos mieste ...
2023-09-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Provokuojanti ekspozicija: kaip falas ir rankšluosčiai susiję su Baltijos jūra?

„Kai rašiau projektą, mano parodos pavadinimas buvo „Žmonių jūra“. Prieš dvejus metus teko lankytis Švedijoje viename simpoziume apie Baltijos jūrą. ...
2023-08-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This