Klaipėdoje padidėjo užterštumas

Sveikata

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras informuoja, jog ketvirtadienį Klaipėdos miesto oro kokybės matavimo stotelės užfiksavo kietųjų dalelių paros normos viršijimą.

Pranešama, jog tai pirmasis normos viršijimas šiais metais. Kietųjų dalelių ore vidutinė paros ribinė vertė yra 50 μg/m3, tačiau Šilutės plente buvo užfiksuota 51 μg/m3 koncentracija.

Kietųjų dalelių koncentracijos padidėjimą lemia ir autotransporto sukelta tarša. Palmiros Mart nuotr.

Teigiama, jog miestuose didžiausią įtaką oro užterštumo padidėjimui turi teršalai, patenkantys į orą dėl silpno vėjo ir nepalankių meteorologinių sąlygų (rūkas, dulksna), kai teršalai neišsisklaido. Kietųjų dalelių koncentracijos padidėjimą lemia ir autotransporto sukelta tarša, energetikos įmonių veikla, individualių namų šildymas kietuoju kuru.

Kuo mažesnis dalelių skersmuo, tuo gilesnius kvėpavimo takus jos pasiekia.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, padidėjęs oro užterštumas kietosiomis dalelėmis daro įtaką sergamumo kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių ligomis didėjimui. Kietosios dalelės absorbuoja toksines medžiagas bei mikroorganizmus ir perneša juos į gilesnius kvėpavimo takus, o tai gali sukelti lėtinius apsinuodijimus, alergines organizmo reakcijas. Kietosios dalelės ir visi kiti aplinkos teršalai sukelia kvėpavimo organų ligas – bronchitus, bronchinės astmos priepuolius, plaučių ligas ir mirtis nuo šių ligų.

Norint nors kažkiek apsisaugoti nuo kietųjų dalelių, svarbu laikytis kelių taisyklių. Patariama atsisakyti sportinių užsiėmimų, bėgiojimų ar vaikščiojimų lauke. Jei įmanoma, siūloma išvykti iš miesto (ypač vyresnio amžiaus žmonėms ir mamoms su kūdikiais bei asmenims, sergantiems bronchine astma ir kitomis lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, nes šios žmonių grupės yra jautriausios).

Jei būtina likti lauke, patariama pagal galimybes riboti buvimo jame laiką, atsisakyti intensyvesnio fizinio krūvio, vaikščioti atokiau nuo didžiųjų miesto gatvių.

Sužinoti, kokia kietųjų dalelių koncentracija yra šiuo metu mieste, galima internetinėje svetainėje www.gamta.lt.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Birių krovinių krova uoste: kokia įtaka aplinkai?

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) ketvirtadienį paskelbė apie tyrimų, kuriais siekta išsiaiškinti, ar Klaipėdos uosto įmonės laikosi aplinkos ministro patvirtintų minimalių ...
2021-10-14
Skaityti daugiau

Miestas

Mažiausias kietųjų dalelių kiekis ore išlieka prie uosto

AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) viešina Klaipėdos oro kokybės tyrimo (OKT) stotelių rugsėjo mėnesio duomenis. Jie rodo, kad mažiausias ...
2021-10-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This