Parašus mero komitetui renka be spaudimo?

Politika, Svarbu

„Atvira Klaipėda” sulaukė skundo, kad rinkimų komitetui „Vytautas Grubliauskas ir komanda” priklausantys aukštas pareigas užimantys Savivaldybės administracijos darbuotojai, pasinaudodami savo pareigomis, renka iš kolegų parašus, nors pastarieji galbūt ir nelabai norėtų paremti šio komiteto dalyvavimą rinkimuose.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė teigia, kad bet kuris pilietis, sulaukęs spaudimo, turėtų apie tai pranešti apygardos rinkimų komisijai ir ji tikrindama parašus įvertins visas aplinkybes. Be to, pasirodo, kad yra ir gudrybė, kaip be jokių skundų galima anuliuoti savo parašą  – už tą patį sąrašą ar kandidatą reikia pasirašyti ne tik raštu, bet ir internetu, specialiame „Rinkėjo puslapyje” ir tada abu parašai bus pripažinti negaliojančiais.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Geranoriškai paprašo”?

Iki sausio vidurio kiekvienas kandidatų sąrašas ar savarankiškas kandidatas (toks Klaipėdoje yra tik Eligijus Masiulis) turi surinkti mažiausiai 870 balsavimo teisę turinčių klaipėdiečių parašų, kad galėtų dalyvauti rinkimuose.

Pasak „Atvirai Klaipėdai” parašiusio asmens, vieša paslaptis, jog mero V. Grubliausko rinkimų komiteto nariais esantys Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas bei  Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis (patys jie į miesto Tarybą nekandidatuoja) renka parašus iš savo pavaldinių ir kolegų.

„Iki sausio 24 d. turi būti atlikti kasmetiniai valstybės tarnautojų vertinimai, tad spėju, kad „geranoriškai paprašius“ departamento vadovui (-ams), parašus „geranoriškai“ renka ir skyrių vedėjai iš pavaldžių darbuotojų”, – rašė skaitytojas.

Jis akcentavo, kad paprastas žmogus, norėdamas savivaldybėje rinkti jos darbuotojų parašus, turėtų registruotis pas budintįjį, paaiškinti savo atėjimo tikslą, nes absoliuti dauguma kabinetų (išskyrus tik kai kuriuos pirmame aukšte) yra už durų, kurios atsidaro tik turint specialią magnetinę kortelę.

„Kyla abejonių, ar toks parašų rinkimas nekelia interesų konfliktų, jau nekalbant apie tai, jog pasitvirtinus faktams, galėtų būti keliamas klausimas dėl tokiu būdu gautų parašų pripažinimo”, – rašė skaitytojas.

Jo duomenimis, parašų rinkimo procese dalyvauja ir su mero komitetu jokių formalių ryšių neturinti Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė.

Rinko tik vienas?

M. Poimanskis tikino, kad iš komiteto nėra pasiėmęs nė vieno parašų rinkimo lapo, tad jų ir nerenka.

R. Zulcas savo ruožtu sakė, kad parašus renka, bet tai esą daro už savo darbo vietos ribų. Čia paprašė pasirašyti ir gavo parašą tik iš vieno jam tiesiogiai pavaldaus tarnautojo, taip pat jo turėtuose lapuose dar pasirašė aštuoni tiesiogiai nepavaldūs kolegos.

„Tikrai spaudimo jokio nedariau. Net ir neįmanoma jo daryti. Negali taip būti, gali tik paklausti”, – sakė R. Zulcas.

Ričardas Zulcas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tuo metu I. Butenienė sakė, jog tikrai neturi nieko bendro su V. Grubliausko komiteto parašų rinkimu.

„Esu tiesiogiai pavaldi Savivaldybės administracijos direktoriui. Ričardas Zulcas yra puikus kolega, bet jei spaustų mane, spustelčiau atgal”,  – juokdamasi sakė tarnautoja.

Kad nei M. Poimanskis, nei I. Butenienė nėra gavę parašų rinkimo lapų, tikino ir šio komiteto koordinatorė Ana Timonina-Mickevičienė.

Pranešimus tirtų

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė akcentavo, kad niekas negali versti žmonių išreikšti palaikymo kandidatų ar jų sąrašų norams dalyvauti rinkimuose savo parašu. Tai turi būti visiškai savanoriškas apsisprendimas.

Pasak jos, jei žmogus nenori ar nedrįsta pačiam parašų rinkėjui pasakyti, kad atšaukia savo parašą, apie tai gali pranešti savo apygardos rinkimų komisijai ir ji tikrindama surinktus parašus tai įvertins.

Kalbantis su komisijos pirmininke paaiškėjo, kad rinkėjai, iš kurių dėl įvairiausių priežasčių galėjo būti išgautas parašas, jį gali atšaukti ir be jokio kreipimosi į parašus rinkusį asmenį ar Vyriausiąją rinkimų komisiją. Tiesiog reikia už tą patį sąrašą ar kandidatą pasirašyti ir internetu, specialiame „Rinkėjo puslapyje”. Abu tokie susidubliavę parašai tikrinant jų sąrašus bus anuliuoti.

11 Comments

  1. Viskas rinkimams ir išlikimui prie lovio!

    Grubliausko komitetas renkasi darbo metu ir jo metu politikuoja, sėkmingai naudodamas šiaip jau tiesioginiam darbui mokesčių mokėtojų skirtus resursus. Turiu galvoje ne tik parašų rinkimą, bet ir patalpas, žmonių darbą. Netiki, Palmira? Patikrink!

    Reply
    • Kiek galima

      Dar vienas šmeižtas. Neatsibodo?

  2. Virginija

    pakeiskite vieną valdininką į kitą. Vis tiek investicijų į Klaipėdą neateis. Žmogiškasis faktorius palieka miestą dėl ypatingai didelės taršos. Todėl 20 tūkstančių papildomų darbo vietų tėra nusišnekėjimas.

    Reply
  3. Auka

    atlyginimą Zulcui moka mokesčių mokėtojai už darbą, bet ne už parašų Grubliauskui rinkimą. Investicijų į miestą nebėr, tad miesto investicijų ir ekonomikos departamento vadovas, prisirinkęs nuobaudų atidirbinėja, negi dykai – kalėdinę premiją gavo. Šiauliai baigia aplenkti Klaipėdą, o stropuolis direktorius, darbo metu renka parašus. Bet gal atostogas pasiėmė, ar pietų nėjo? Matyt kaip visi bėdžiai – visuomeninį darbą dirba po darbo, parašiukus renka kai savivaldybėje nieko nėra. Dabar mada-gal koks politinis komitetas etiką apsvarstys? Padorus žmogelis, aukojasi, ne kokiai sekretorei liepė kaip Grubliauskas, o pats dirbą ką tik gali, o Jūs… Nuostabi ta mūsų Palmira.

    Reply
  4. teko nugirsti gandų

    įdomiai viena madam renka parašus iš to komiteto…bet vieno dalyko nesuvokiu, renka, kad tik surinktų, o kas tada balsuos??? Teko girdėti, kad liberalams žmonės pasirašinėja ir be spaudimo…

    Reply
    • Nesamonė

      Baikit juokus. Koks dar spaudimas laisvoje Lietuvoje?! Gal dar ir Masiulis su Gentvilu spaudimą daro?

  5. Klaipediete

    Nori vairuoti mašina – laikai egzaminą, atsakomybė prieš žmogų, o į mero, seimo, savivaldybės rinkimus pagal komitetus, partijas ir jokios atsakomybes prieš žmogų, ir ateina bet kas vairuoti mūsų gyvenimą, pažeidinėti mūsų pilietinį orumą, jei pasirasinesime bet kam, niekada nesustabdysime šitos betvarkės ir nepagarbos paprastam žmogui

    Reply
  6. Rūpintojėliai

    Darbe tokius parašus rinkti, o dar ir iš savo pavaldinių ir aiškinti, kad tai- ne spaudimas??? Zulcai, Zulcai, kad Tamstai bus gana tos ilgalaikės, autoritarinės valdžios?

    Reply
  7. Palmira Martinkienė

    Nesuprantu vieno dalyko – negi gaila pasirašyti?! Juk tai demokratijos išraiška- suteikti galimybę norintiems dalyvauti rinkimuose. Pasirašau visiems, kas tik paprašo, o jau kaip balsuosiu – mano reikalas. Bet pavydūs lietuviai visur įžvelgia tik klastas…

    Reply
  8. Keistas atvejis

    Iš straipsnio faktų eina suprasti, kad tai ne skundas o šmeižtas?

    Reply
  9. Virginija

    Matome, kaip suskilę liberalai pasidalino. Administracija – liberalų bastionas. Merija – Grubliausko komiteto užuovėja. Buvo partiečiai spjaudosi, taškosi ir taip atstumia nuo savęs rinkėjus. Sveikinu ir linkiu savo vidinėmis intrigomis išbarstyti kitoms partijoms liberaliuosius rinkėjus

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This