Ekskursija sausio 13-ąją

Nuomonės

Vis labiau nuo mūsų tolstant toms lemtingos 1991 metų sausio dienoms, visi, kas tada išgyvenome tą baisiąją sausio 13-osios naktį, ją, ko gero, prisimename skirtingai. Budėjusiems Vilniuje prie Parlamento ar televizijos bokšto prisiminimai greičiausiai bus vienokie, klaipėdiečiams – kitokie. Visgi bendras jausmas turėtų būti panašus: atmintyje tos dienos išlieka kaip tautos vienybės, stiprybės ir susitelkimo pavojaus akimirką simbolis…

Minint jau 28-ąsias Sausio 13- osios metines, iš atminties iškyla ir labai asmeniški anos dienos prisiminimai…

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tada dirbau Klaipėdos ekskursijų biure, kuris po nepriklausomybės paskelbimo buvo reorganizuojamas. Turistų iš buvusių sovietinių respublikų, anksčiau sudariusių pagrindinį Ekskursijų biuro aptarnaujamą kontingentą, sumažėjo iki minimumo. Žiemos metu mes, gidai, praktiškai darbo neturėjome.

Tačiau taip jau sutapo, kad 1991 metų sausio 13 d., sekmadienį, vieną vienintelę ekskursiją turistams iš Kaliningrado srities turėjau vesti aš.

Po nemigo nakties, praleistos prie televizoriaus visiškai ištuštėjusio bendrabučio mažyčiame kambarėlyje (dauguma vyrų tą naktį budėjo prie savivaldybės, tarp jų – ir maniškis), ryte atėjau į biurą. Čia jau buvo susirinkę nemažai bendradarbių. Visų nuotaika buvo slogi, bet kartu ir viltinga. Kai kurios jausmingesnės moterys, sužinojusios, kad atėjau į darbą, ragino išvis atsisakyti vesti ekskursiją JIEMS. Kitos patarinėjo, kaip turėčiau pasakoti apie šios nakties įvykius turistams iš Rusijos ir pan.

Tuo metu į Teatro aikštę ėmė rinktis žmonės. Atvyko ir turistai – jiems paprastai ekskursiją pradėdavome būtent nuo Teatro aikštės, šalia kurios tada ir buvo įsikūręs Ekskursijų biuras.

Grupės vadovei paaiškinau, kad šiandien nedirbs jų užsakytas Jūrų muziejus, tad teks pasitenkinti ekskursija po miestą. Pasigirdo keletas nepatenkintų balsų: Tai ko mes tokį kelią važiavome, pinigus mokėjome?” Paaiškinau, jog paskelbtas gedulas, keliais žodžiais perpasakojau nakties įvykius Vilniuje.

Turistai, kurių didžiąją dalį sudarė moterys, žiūrėjo išpūtę akis, supratau, kad jie visiškai nieko nežino. (Paaiškinimas  jaunumui: nei interneto, nei mobiliųjų telefonų tada dar nebuvo, o Rusijoje egzistavo griežta cenzūra). Moterys vis kartojo: Negali būti, negali būti, gal jūs kažką ne taip supratote”. Kai kurios su slavėms būdingu atkaklumu bandė mane įtikinti, jog  taikiausia” armija pasaulyje niekada nepakeltų ginklo prieš beginklius žmones. Citavo poeziją.

Tuo metu į Teatro aikštę vis ėjo ir ėjo žmonės. Turistų būrelį nusivedžiau į atokesnę gatvelę. Pasakoti Klaipėdos istoriją nuo jos įsikūrimo atrodė visiška beprasmybė, žodžius dėliojau per prievartą. Tai pajuto ir moterys, kurios paprašė daugiau papasakoti apie tai, kas visgi nutiko Lietuvoje šią naktį, kodėl tiek daug žmonių gatvėse.

Nes žmonės jau plūste plūdo į senamiestį. Kai kurie nešėsi plakatus su ranka rašytais užrašais rusų ir anglų kalba: Raudonoji Armija, lauk”, Šalin rankas nuo Lietuvos” ir pan. Panašių plakatų su perbrauktu kūju ir pjautuvu buvo prikabinėta ir ant tvorų, namų sienų.

Kai kurie praeiviai ne itin draugiškais žvilgsniais ėmė varstyti rusakalbių grupelę. Vienas pagyvenęs vyras, priėjęs arčiau, ėmė klausytis, ką pasakoju, vis paragindamas: Jūs jiems pasakykit visą teisybę, nieko neslėpkit, lai žino”. Moterys susižvalgė. Eime iš čia, dar mus primuš”, – paragino saviškius. Nuraminau, kad taip tikrai neatsitiks ir, palydėjusi turistus iki kelto, atsisveikinau, patarusi nueiti iki jūros, pasivaikščioti Smiltynėje.

Grįžau į Teatro aikštę, kuri jau buvo sausakimša žmonių. Jie giedojo Marija, Marija, švenčiausia lelija”. Skaisčiai švietė saulė, buvo šilta. Atrodė, kad trumpam sugrįžo pavasaris…

1 Comment

  1. adas

    Zmones teatro aikste nesirinko. Jie rinkosi prie savivaldybes, saugoti ja nuo rusu tanku.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje turistams gali tekti mokėti 2 eurus už „pagalvę”

Klaipėdos meras siūlo įvesti vietinę rinkliavą už naudojimąsi savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra. Ji siektų 2 eurus už vieną ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Susirinkome liudyti mūsų laisvę, mūsų Lietuvą"

Taip į prie Bendruomenės namų Klaipėdoje penktadienio pavakare susirinkusiuosius paminėti Laisvės gynėjų dienos kreipėsi Žvejų rūmų kultūrinės veiklos specialistė Lina ...
2024-01-12
Skaityti daugiau

Sportas

Prasidėjo registracija į Sausio 13-ajai skirtą bėgimą

2024 metų sausio 12 d. Klaipėda kviečia į tradicinį XXIII bėgimą Laisvės gynėjų dienai – sausio 13-ajai – paminėti. Kaip ...
2023-12-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This