Politikai žada atpiginti pailgintos dienos grupes

Svarbu, Švietimas

Nors Klaipėdos savivaldybės administracija, reaguodama į Vakarų Lietuvos tėvų forumo (VLTF) prašymus siūlė nuo šių metų rugsėjo mokestį už pradinukų lankomas pailgintos dienos grupes sumažinti 70 procentų, miesto Tarybos Kolegija nusprendė, kad turėtų būti ruošiamas sprendimo projektas, pagal kurį mokestis būtų mažinamas mažiau – perpus.

Jei tokį sprendimą priims ir visa miesto Taryba, šeimai už vieną vaiką našta per mėnesį sumažėtų nuo 9 iki 30 eurų, priklausomai nuo laiko, kiek jų pradinukas lanko tokią grupę. O miesto biudžetui per metus tai kainuotų apie 486 tūkst. eurų.

Šiais mokslo metais veikia 65 pailgintos dienos grupės, kurias lanko 1353 vaikai – 18,7 proc. visų 1–4 klasių mokinių. 266 vaikams (19,7 proc. visų lankančiųjų tokias grupes) mokestis yra kompensuojamos iš Savivaldybės biudžeto. pxhere.com nuotr.

Direktorius pasiūlė kitaip

Pasak klausimą Kolegijai pristačiusios Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, į miesto valdžią kreipęsis VLTF išreiškė poziciją, kad dabartiniai mokesčiai už pailgintos dienos grupes yra per dideli, tad ne visi dirbantys 1–4 klasių mokinių tėvai turi finansinių galimybių mokėti už šią paslaugą.

Kai pailgintos dienos grupė veikia 1,5 valandos per dieną už vieną vaiką dabar tenka mokėti 17,95 Eur/mėn.;  kai veikia 3 valandas – 35,9 Eur; euro; 4 valandas – 47,9 Eur; 5 valandas – 59,9 Eur.

Šiais mokslo metais veikia 65 pailgintos dienos grupės, kurias lanko 1353 vaikai – 18,7 proc. visų 1–4 klasių mokinių. 266 vaikams (19,7 proc. visų lankančiųjų tokias grupes) mokestis yra kompensuojamos iš Savivaldybės biudžeto.

Reaguojant į šį kreipimąsi buvo sudaryta darbo grupė, kuri išanalizavo tris galimus sprendimus ir pateikė finansinę jų išraišką.

Jei nuo tokio mokesčio būtų atleidžiama visiškai, per metus biudžete reikėtų surasti apie 2 mln. eurų metams. Sumažinus mokestį 70 procentų reikėtų surasti 907 tūkst. eurų, o mažinant per pusę – 486 tūkst. eurų.

L. Prižgintienė informavo, kad darbo grupė rinkosi trečią variantą, o VLTF atstovas išreiškė atskirą nuomonę, siūlydamas siūlo 70 proc.

„Savivaldybės administracijos direktorius, išanalizavęs pasiūlymus, nusprendė siūlyti antrąjį variantą, numatantį 70 procentų mažinimą”, – sakė skyriaus vedėja.

Daliai politikų priminė socializmą

Kolegijos narių diskusijas dėl šio klausimo pradėjo Arvydas Cesiulis, akcentavęs, jog „visi mes norėtume, kad viskas būtų nemokamai, bet viskam pinigų neužtenka”. Jis teiravosi, ar nebūtų žalojama jautri pradinukų psichika, jeigu jie sėdės 10-11 valandų klasėje.

Tačiau L. Prižgintienė akcentavo, kad tėvai dažniausiai renkasi tik trijų valandų grupes.

„Biudžetas ir veiklos planai labai įtempti, iš kur čia toks administracijos gerumas, komunizmo artyn? Tęsiame tendenciją kurti komunizmą. Jei būčiau priešas bendruomenės, sakyčiau padenkime šimtu procentų, o po manęs nors ir tvanas, bet taip negalima. Turime biudžeto, trejų metų strateginio plano gaires. Ir matyti, kad katastrofiškai trūksta pinigų biudžete, jau senokai taip nėra buvę. Politika atitraukti vaiką nuo namų tikrai kvepia socializmu. Savarankiškumą nubraukiame. Išlaikytinių bendruomenę pradedame kurti. Siūlau ne daugiau 50 procentų – tai normalus prisidėjimas”, – teigė vicemeras Artūras Šulcas.

Siūlymas „grįžimą į socializmą” priminė ir vicemerei Juditai Simonavičiūtei.

„Sovietiniais laikais irgi buvo prailgintos grupės, bet tik tiems, kurie tikrai negali pasirūpinti tuo metu savo vaikais. Tėvų forumas kreipėsi todėl, kad Vilnius taip padarė. Tačiau mada, ateinanti iš Vilniaus, ne visada yra tinkama pas mus”, – sakė vicemerė, irgi siūliusi rinktis 50 proc. variantą.

Tuo metu Algirdas Grublys teiravosi, ar darbo grupė įvertino faktą, kad nuo šių metų yra padidinti vadinamieji vaiko pinigai. L. Prižgintienė pripažino, kad tai nebuvo įvertinta.

„Reikia rinktis 50 procentų variantą ir tik vieneriems metams, o vėliau žiūrėti”, – siūlė jis.

„Įdomu, kad administracijos direktorius siūlo priešingai nei specialistai. O jei Tėvų forumas būtų prašęs 100?”, – replikavo Rimantas Taraškevičius.

Tuo metu Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas priminė, kad aplinkinės savivaldybės taiko „nulinį mokestį”.

„Dirbantiems tėvams reikia sudaryti sąlygas, kad nereikėtų važinėti pasiimti vaikų darbo metu. Kad būtų galimybė juos palikti saugiai”, – sakė Saulius Budinas.

„Išlaikyti moksleivį dabar labai sunku. Jei keletas vaikų – praktiškai neįmanoma. Reikia palaikyti jaunas šeimas”, – jam antrino Kolegijos narė Tatjana Fedotova.

Visgi ji buvo vienintelė, kuri balsuojant palaikė Savivaldybės administracijos siūlymą. Visi kiti posėdyje dalyvavę Kolegijos nariai – R. Taraškevičius, A. Cesiulis, Aldona Staponkienė, J. Simonavičiūtė, A. Šulcas, Audrius Vaišvila, A. Grublys ir meras Vytautas Grubliauskas pasisakė už tai, kad būtų rengiamas sprendimo projektas, numatantis mokesčio sumažinimą perpus.

Klaipėdoje ši paslauga buvo nemokama iki 2009 m. krizės, kai taupant lėšas ji buvo apmokestinta. Tuo metu Klaipėdos rajone ji buvo nemokama ir per krizę, rajono pradinukų tėvai nemoka už ją ir dabar.

7 Comments

  1. rrrrr

    Daugiau tokių straipsnių, ką vietos valdžia nutarinėja ir kas už ar prieš ką balsuoja. Kai perskaitai kai kurių argumentaciją ir balso pagrįstumą, siutas kartais ima. O tai paprasti mirtingieji tik pastatomi prieš faktą, kas kiek ir už ką pabrango. Būtina kuo plačiau visiems žinoti, kas konkrečiai kokius sprendimus priiminėja… ir ypatingai kai rinkimai prieš nosį

    Reply
  2. Laura T.

    Liūdna, kai miesto biudžetas taupomas vaikų sąskaita. Politikų manymu nuo sausio padidėję vaiko pinigai kompensuos pailgintų dienos grupių mokestį, tačiau, deja, pamirštate, kad už tuos pinigus viso kito reikia nupirkti daug daugiau- už 50€ vaiko neišlaikysi, o mokesčiai šiuo metu vienodi visiems dirbantiesiems-niekam neįdomu, kad tu tuos vaikus augini ir algą turi paskirstyti ne tik sau, bet ir dar vienam-dviem ar daugiau vaikų… Politikai prisiminė socializmo laikus, tačiau, deja, pamiršo, kad tuo metu, kol tėvai dirbdavo, vaikus, grįžusius iš mokyklos, prižiūrėdavo niekur nedirbantys tėvai ir seneliai arba namuose vaikai būdavo vieni, o ką turime šiais laikais? – tie patys seneliai, nors ir pensijinio amžiaus, dirba toliau, kad sudurtų galą su galu. O tėvai, neturėdami pasirinkimo, arba moka už brangias savivaldybės pailgintų dienų grupes, arba rizikuoja vaikų saugumu, leisdami keliauti namo savarankiškai ar palikdami vaikus vienus namuose likimo valiai…

    Reply
  3. Tik vienas klausimas

    Kiek kainuoja krepšinio profesionslai iš savivaldybės biudžeto ir vaikų ugdymas, kol tėvai dirba, mokantys tuos mokesčius, kurie krepšinio rėmėjai paima iš to paties biudžeto?

    Reply
  4. Grubliausko mafijai, kurią reklamuoja atviraklaipėda- ne!

    Taip, šitiems mūsų vaikų likimus sprendžiantiems senukams 50 eu vaikų pinigai atrodo milžiniški. Kam trūksta biudžete pinigų? Klaipėdos vaikams! Visokioms studijoms, valdžios reklamai laikraščiuose užtenka! Gal paviešinkit skaičius?! Į biudžetą pinigus kas moka? Tų vaikų tėvai ! Kurie vis dar gyvena Klaipėdoje! Staponkienės anūkai užsieniuose, Taraškevičiaus – irgi ne čia, Simonavičiūtei irgi neaktualu. Taip kad Grubliausko gaujai per rinkimus – ne!

    Reply
  5. Mama

    Ačiū, dabar žinosiu, už ką balsuoti nereikia, kam neberūpi saugus ir pilnavertis vaikų laisvalaikis, kol tėvai aria darbuose… kol senukai valdžioje, jaunimui niekas nesikeis, jie neįsivaizduoja kiek kainuoja išlavinti vaikus šiais laikais, patys sovietmečiu augo, kai viskas buvo nemokama

    Reply
  6. Aušra Zarambienė

    Liūdna ir pikta, jog mūsų politikai nenori padėti šeimoms, kurios augina vaikus…
    Jau nuo 2017 metų rugsėjo mėn Klaipėdos mieste mokestis už prailgintos dienos grupes yra padidintas be jokių argumentų…
    Todėl dabar mokestis yra vienas didžiausių Lietuvoje…
    Klaipėdos rajone, Šilutės rajone ir Vilniuje tėvai šia paslauga naudojasi nemokamai. Kituose miestuose mokestis yra kur kas mažesnis pavyzdžiui: 1 euras už mėnesį (Pagėgių savivaldybėje) valandos kaina 25 ar 30 centų (Tauragės, Kalvarijos savivaldybėse…).
    Trumpai tariant, Klaipėdos politikai nesistengia padėti skurdžiai gyvenančioms jaunoms šeimoms sudarant palankias sąlygas vaikų visos dienos užimtumui, nors jo svarbą akcentuoja daugybė dokumentų…
    Atrodo, jog visiškai niekam nerūpi kokybiškas mūsų miesto vaikų užimtumas…

    Reply
  7. Gabrielė VLTF

    Ačiū Martynui Vainoriui už išsamų ir detalų straipsnį. Pateikėte labai reikalingą info.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This