Nerimas prieš rinkimus arba „Facebook“ davatkos

Nuomonės

Šiandien, iki savivaldybių tarybų rinkimų likus mažiau nei dviem mėnesiams, įsijungiau „Facebook“ ir šiek tiek išsigandau.

Michael Swan/Flickr nuotr.

Iš kompiuterio monitoriaus tarytum tiesiai į mane žvelgė žmogus. Rimta veido išraiška bylojo ryžtą, lyg per prievartą kietai sučiauptos lūpos turėtų signalizuoti apie tai, kad jis nejuokauja ir bet kokia kaina sieks savo tikslo. Vis dėlto vos įžiūrima šypsena prislopino baugų įvaizdį ir siuntė žinutę – nebijok, aš savas.

Ir tos akys… Taip atrodo akys žmogaus, plėšiančio nuo kalėdinės dovanos dailius įpakavimo popierius: laukiančios kažko neišvengiamo, truputį sunerimusios, bet labiau viltingos nei išsigandusios.

Ant žmogaus krūtinės, širdies lygyje buvo išrašytas numeris ir vardas, dešiniajame kampe virš galvos aiškiai matėsi į antspaudo žymę panašus ženklas su skaičiumi, o dar aukščiau – trumpas sakinys, glaustai atpasakojantis, ko reikia Klaipėdai.

Taip raminančios spalvos (kaip sako fengšui žinovai) fone į mane žvelgė kandidatas į Klaipėdos tarybą.

Tačiau ne jis mane išgąsdino – žmogus tik dirba savo darbą, o bet kokį darbą dirbantis žmogus mūsų visuomenėje vertas pagarbos. Mane baugino komentarai po ta nudailinta agitacine nuotrauka.

„Kur čia kandidatuoji?“ – klausė vienas jo „Facebook“ draugas.

„Kur čia balsuoti?“ – domėjosi kitas.

Taip, bičiuliai, tokie klausimai skamba iki rinkimų likus kelioms savaitėms. Štai kas mane ne juokais išgąsdino.

Mačiau, kaip kandidatas išsijuosęs aiškino savo virtualiesiems sekėjams: kas yra kas ir ką ir kur reikia daryti.

Dėl įdomumo užmetu akį į jų „Facebook“ paskyras. Abu viešai apie save skelbiamoje informacijoje nurodo, jog yra suaugę žmonės, gyvena Klaipėdoje, yra įgiję aukštuosius išsilavinimus universitetuose. Regis, tiksliai atitinka naujos kartos, į kurią dedamos geresnio gyvenimo viltys, apibrėžimą.

Na, mano nuomone, jeigu nesidalintų raginimais „stabdyti vaikų atiminėjimo aferą Lietuvoje“.

Kažin, ar buvo verta jiems aiškinti, kur ir kada balsuoti. Gal reikėjo specialiai juos suklaidinti – pasakyti, kad vyksta žaidimas ir reikia surinkti daugiau „Like“. Arba pasakyti, kad rytoj – rinkimai į Seimą, bet galima balsuoti ir „Facebook“.

Arba iš viso nieko nesakyti (visuomenės kritikas Algis Ramanauskas siūlė „rinkimų dieną paslėpti babos pasą“).

Nes kai balsuoti ateina žmonės, kurie likus kelioms savaitėms iki rinkimų neįsivaizduoja, kas tai per rinkimai, jų gebėjimu spręsti visai bendruomenei svarbius klausimus galima suabejoti. Kaip ir davatkų, kurioms pagrindinis kandidato kokybės matas – „jaunas ir gražus“.

Tačiau šios bent jau žino turinčios teisę balsuoti ir aktyviai ja naudojasi, o „Facebook“ kariaunos atstovai, jauni, išsilavinę ir šiuolaikiški (kaip save pozicionuoja) aktyvūs tik socialiniame tinkle.

Informacijos apie mieste vykstančius procesus šiandien – daugiau nei bet kada anksčiau, tokios geros prieigos prie jos dar niekad neturėjome.

Turint rankoje išmanųjį telefoną per 10 minučių galima sužinoti tiek, kiek per savaitę bibliotekoje prieš 20 metų, bet dalis elektorato vis dar blaškosi kaip beždžionė iš Ivano Krylovo pasakėčios.

„Neveikia, nors į žemę lįsk“ – skundėsi ji užsidėjusi akinius ant uodegos, tačiau nuo to geriau matyti nepradėjusi ir dėl to iškeikusi okulistą.

Taip ir čia – žmogus, atrodo, turi viską, bet žinios ir priemonės nepadeda suprasti, kad jis yra savivaldos dalis ir gali realizuoti teisę prisidėti prie miesto valdymo. Juk tai – demokratijos pagrindas.

„Facebook“ paskyra nebūtinai byloja apie žmogaus šiuolaikiškumą. Aktyvumas ne visada reiškia paiešką teisinga kryptimi.

Todėl kovo 2-osios vakare savo „Facebook“ draugams dėl viso ko priminkite, kad kitą dieną vyks rinkimai į Klaipėdos miesto tarybą. Tegul balsuoja, tegul pareiškia savo valią ir niekas jiems nepriekaištaus dėl biuletenio turinio.

Tikiuosi, tai padarys ir tiedu, kuriuos nustebino agitacija „Facebook“.  

Kita vertus, išsigąsti dėl jų klausimų nėra pagrindo – nereikia pamiršti, kad veiksmas socialiniuose tinkluose nebūtinai sutampa su tuo, kas vyksta kritinėje masėje. 2016 metų spalį lietuviai „Facebook“ daug ginčijosi ir prognozavo, kas surinks daugiausiai balsų Seimo rinkimuose – pirma ar antra partija.

O laimėjo trečia.

4 Comments

  1. Pakšt

    Komentarai „įkvepiantys”.

    Reply
  2. Gerhard

    Vakar autorius turbut gerai pasilinksmino, nes skamba juokingai: ilendu i savo Veidaknyge ir matau zmogu:) Zmogau, o ka tu tikejaisi ten pamatyti??? robata? ar humanoida?? ar suniuka kuriam reikia seimyninko??

    Reply
  3. Anonimas

    Apie ką čia buvo??

    Reply
    • Klaipedskas

      Gal apie jumis 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Rinkimuose į Europos Parlamentą nori dalyvauti 18 partijų

Penktadienio vakare baigėsi pareiškinių dokumentų teikimo terminas rinkimuose į Europos Parlamentą. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, dalyvauti artėjančiuose rinkimuose iš ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Buvo sutrikusios socialinių tinklų paskyros

Antradienį antroje dienos pusėje sutriko socialinių tinklų „Facebook“, „Messenger“ ir „Instagram“ veikla. Naudotojams nepavyksta prisijungti prie savo paskyrų bei naudotis ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This