Rekonstruoti Plikių kultūros namai praras identitetą?

Regionas

Sausio pradžioje skelbėme Klaipėdos rajono savivaldybės informaciją apie planus rekonstruoti Plikių kultūros namus. Prie pranešimo spaudai buvo pateikta ir būsimo naujojo pastato fasado brėžinių nuotrauka.

Rajono pranešime spaudai tada teigta, jog kultūros namų atnaujinimui reikės apie 377 tūkst. eurų: teigta, jog dalį lėšų jau skyrė valstybė, dalį – Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai, o pranešime cituota mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė sakė, jog Savivaldybės biudžetui tai kainuos beveik 177 tūkst. eurų.

„Čia greičiausiai tik parodyta, kad kažkokį procesą matytų žmonės ir vietos gyventojai, kad tai vyksta”, – apie Klaipėdos rajono savivaldybės spaudai pateiktą būsimų Plikių kultūros namų fasado projektą sakė rajono architektas.

„Šiuo metu jau yra įvykę viešieji pirkimai, aiškinamasi, kas tapo laimėtoju ir taps darbų rangovu. Iš viso sulaukta net 12 pasiūlymų“, – sakė ji.

Į šią informaciją netruko sureaguoti Klaipėdos Daukanto g. seniūnaitijos seniūnaitis Eimantas Koševoj, kuris mums atsiųstame rašinyje teigia esą pagal pateiktą pastato fasado projektą Pilkių kultūros namai, jo nuomone, neteks savo identiteto, jie, pasak autoriaus, bus „nuveidinti”.

„Kultūros namų pastatas statytas tarpukaryje ir to bei ankstesnių laikotarpių pastatų Plikiuose nėra daug. (…)Pastatas nėra saugomas kaip Nekilnojamoji kultūros vertybė, jis nėra labai išraiškingos architektūros ar išskirtinis savo tūriu ar kitais parametrais. Bet jis yra būdingas Mažajai Lietuvai, ir būtent tokie būdingi, paprastesni ar puošnesni pastatai sudaro visumą kraštovaizdyje, o architektūrinė išraiška yra vienas iš esminių likusių elementų, skiriančių Mažosios Lietuvos etnografinį regioną nuo kitų Lietuvos regionų, jo materialinės kultūros dalis. Todėl ta visuma turi būti saugoma ir puoselėjama”, – rašo E. Koševoj.

Kartu autorius teigia neabejojantis, jog pastatui remontas būtinas, jog „gerbtinas Plikių bendruomenės noras ir pastangos turėti sutvarkytus kultūros namus”,  tačiau esą Klaipėdos rajono savivaldybės administracija nuėjo ne tuo keliu, o jos „darbuotojų atsainus požiūris į šį objektą bent keliems dešimtmečiams jį pasmerks „mumifikacijai“.

Architekto komentaras

Nuomonės apie būsimų Plikių kultūros namų architektūrą pasiteiravome Klaipėdos rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Gyčio Kasperavičiaus.

„Aš galvoju, o apie ką mes čia dabar kalbėsim? Klaipėdietis kalbės apie Klaipėdos rajono Plikių miestelio kultūros namų projektą?”- klausimu į klausimą atsakė architektas.

Patikintas, jog klaipėdiečiai turi teisę komentuoti mūsų portale skelbtą oficialią rajono savivaldybės informaciją, o mums yra svarbu skaitytojams pateikti pirmiausia specialisto nuomonę, skyriaus vedėjas teigė nei informacijos, nei pateiktos iliustracijos nematęs, todėl komentuoti negalįs.

„Labai paprastai – aš nesu susipažinęs, nes tai greičiausiai tebėra projektavimo eiga ir aš nekomentuosiu, nes mes dar net neapsitarinėjom šito objekto kol kas. Tikrai žinau, kad buvo diskusijos, kokią statybos rūšį parinkti, kas ten kaip, o projektą kuruoja tikriausiai Statybos ir kelių priežiūros skyrius. Galima būtų pakalbėti su vedėju, kokia projekto eiga, o ne tai kad komentuoti kažkokį projekto etapą”, – sakė G. Kasperavičius.

Visgi pokalbio eigoje architektas susirado minėtą informaciją savivaldybės tinklapyje ir dar kartą nusistebėjo, kaip galima komentuoti esą dar net neturint projekto, kurį pagal pateiktą informaciją numatyta parengti tik iki 2019 metų rudens.

„Čia greičiausiai tik parodyta, kad kažkokį procesą matytų žmonės ir vietos gyventojai, kad tai vyksta. O žmogus kad komentuoja, tai jo teisė”, – pokalbį baigė Klaipėdos rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

Uostas užtveria naujas teritorijas

Šalies prezidentui Gitanui Nausėdai kalbant apie tai, kad uostas turėtų atverti daugiau prieigos žmonėms prie marių, bent jau kol kas ...
2023-12-28
Skaityti daugiau

Miestas

I ture Klaipėdoje išrinkta 19 seniūnaičių: skelbiamos pavardės

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog I ture uostamiestyje išrinkta 19 seniūnaičių. Iš viso savivaldybė buvo sulaukusi 40 kandidatų į seniūnaičius pasiūlymų, ...
2023-08-31
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdoje gaisre žuvo senolė, Plikiuose degė namas

Sekmadienį Klaipėdoje daugiabutyje kilusio gaisras metu sudegė moteris. Tuo metu Kretingalės seniūnijoje esančiuose Plikiuose degė namas. Ugnis Minijos g. viename ...
2023-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This