Šviesų festivalis pasieks ir Juodkrantę

Miestas, Svarbu

Klaipėdos šviesų festivalio organizatoriai iš šių metų „vinimi” pasirinko pernai didžiulį lankytojų susižavėjimą kėlusius italus „Mariano Light”. Tik šįkart Turgaus gatvėje įsikurs jų projektas „Širdis”.

Taip pat festivalis šiemet jau taps regioniniu – bendradarbiaujant su Neringos savivaldybe bus apšviestas Juodkrantėje esantis Raganų kalnas. Jį galima bus pasiekti nemokamai –  žmones neatlygintinai kels „Smiltynės perkėlos” keltai, nereikės už kelionę mokėti ir vietiniam vežėjui.

Vasario 14-17 dienomis vyksiančio festivalio organizatoriaus – VšĮ „Klaipėdos šventės” – vadovas Romandas Žiubrys antradienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė, kad šiemetinis renginys savo apimti, projektų skaičiumi, patrauklumu nenusileis pernykščiam.

„Šiemet jis perkopė per Kuršių marias – vienas iš projektų įsikurs Neringos savivaldybėje. Renginys artėja prie didžiausių Klaipėdos miesto renginių, galima palyginti su Jūros švente, nes pasiruošimas jam yra ilgas”, – sakė R. Žiubrys.

Pasak „Klaipėdos švenčių” projektų vadovės Godos Giedraitytės, festivalyje be lietuvių dar dalyvaus keturių šalių atstovai –  iš Italijos, Prancūzijos, Latvijos ir Suomijos.

„Pagrindinis akcentas bus „Mariano Light” projektas „Širdis”. Tai panaši konstrukcija į pernykštę. Pagrindiniai vartai bus orientuoti į Teatro aikštę. Tačiau tai sudėtingesnis technologiškai projektas, bus specialus videoekranas. Montavimo darbai prasidės jau šią savaitę. Bus šeši muzikiniai takeliai po 15 minučių. Italija yra arčiausiai Lietuvos esantis taškas, kur buvo rodomas šis projektas”, – sakė G. Giedraitytė.

Taip pat festivalyje bus galima išvysti tris prancūzų projektus.

„Norėjome akcentuoti vandens temą. Vienas projektas bus naujajame „Švyturys Brewery” – jo languose įsikurs akvariumas. Virš Dangės upės bus šviečiantys žiedai, o skverelyje – medūzos. Taip pat bus šviečiančios gondolos”, – pasakojo projektų vadovė.

Anot jos, atsiliepė daug lietuvių, klaipėdiečių menininkų, verslininkų. Tad festivalio metu pasiektas „balansas tarp profesionalų ir bendruomenės iniciatyvų”. Pastarųjų buvo tiek, kad dalis  palikta 2020 metams.

„Nauja erdvė – Mažvydo alėja. Čia kelios kavinukės ir vaišins arbata, ir pasišvies, bus ir video projekcijos. Prisideda Vilniaus dailės akademijos Telšių skyriaus absolventai, studentai, Klaipėdos fakultetas. Bus daug interaktyvių projektų. O Teatro aikštėje įsikurs Skonio aikštė, gatvėse – prekybininkai, nes jautėme didžiulį jų susidomėjimą”, – sakė „Klaipėdos švenčių” atstovė, suskaičiavusi, kad iš viso bus per 30 įvairių instaliacijų ir dar laikini projektai, tarp kurų – ir jau tradicinė šviečiančių keturkojų eisena.

Neringos vicemeras Narūnas Lendraitis savo ruožtu informavo, kad Šviesų festivalio „filialas” įsikurs Juodkrantės Raganų kalne.

„Tai bus nemenkas iššūkis ir mums, ir „Klaipėdos šventėms”. Yra ambicija plėstis, nes šiemet bus lyg eksperimentas. Aktualizuosime dvylika kalno skulptūrų. Atvešime ir suomių kūrėją, kuris pernai Dangės skvere buvo įkurdinęs vadinamąsias dūšeles. Vakarais 15-16 dienomis gyventojus kels nemokamai „Smiltynės perkėla”. O vietinis vežėjas neatlygintinai gabens iki Juodkrantės”, – sakė N. Lendraitis, nebejojantis, kad 2021 metais festivalis dar labiau išsiplės anapus marių ir tad ajau bus apšviestos Juodkrantės vilos.

Pasak R. Žiubrio, net ir užsienio turizmo agentūros aktyviai domisi renginiu jau keletą mėnesių, tad laukiama turistų grupių ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos, Kaliningrado srities.

„Nebandykite renginio metu įvažiuoti į senamiestį, jis kaip ir Jūros šventės metu bus uždarytas, taip pat ir šalutinės gatvelės”, – sakė R. Žiubrys.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo ruožtu išreiškė viltį, kad sausio 31 d. suplanuoto miesto Tarybos posėdžio metu politikai supras svarbą ir nuspręs, kad viešasis transportas festivalio dienomis veš nemokamai.

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas savo ruožtu tikino, kad didelių problemų su tarnybomis nėra, įsivertina pernykštė patirtis, tad bus suformuoti laisvo privažiavimo koridoriai, kurie būtų naudojami ir iškilus evakuacijos poreikiui.

Pasak R. Žiubrio, vien finansinė šio festivalio sąmata siekia apie 290 tūkst. eurų (jau daugiau nei pusė Jūros šventės biudžeto), tačiau dar labai daug prisidedama darbais.

„Mėnesį laiko italus maitins dešimt senamiesčio kavinių. Dalį apgyvendinimo kaštų prisiims du viešbučiai prisidės. Vartų konstrukcijas dovanoja „Globalita”, o jų vertė kelios dešimtys tūkstančių eurų. Saugumo tvorelės irgi iš rėmėjų”, – pavyzdžius vardino R. Žiubrys.

Su festivalio programa galima susipažinti čia.

INFORMACIJA

Pirmiausiai automobiliams teks aplenkti Turgaus gatvės atkarpą nuo Teatro aikštės iki Mėsininkų gatvės. Čia dėl kuriamos instaliacijos, automobilių eismas bus ribojamas jau nuo sausio 25 dienos iki vasario 25 dienos. Likusi gatvės dalis iki Tiltų gatvės mašinų eismui bus uždaroma palaipsniui. Taip pat čia bus draudžiamas ir automobilių parkavimas.

Specialusis transportas – ugniagesių, greitosios pagalbos bei policijos automobiliai – pravažiuoti galės specialiai suformuotu koridoriumi Tomo gatvėje, todėl joje bus griežtai draudžiama palikti ir parkuoti automobilius.

Senamiesčio gyventojai bei čia įsikūrusių įmonių ir įstaigų darbuotojai kviečiami vadovautis galiojančiais kelio ženklais ir važinėti kitomis senamiesčio gatvelėmis.

Esant galimybei, vairuotojai raginami automobilius statyti senamiesčio prieigose esančiose Piliavietės, Kultūros fabriko ir kitose stovėjimo aikštelėse.

Apie kitus eismo pakitimus Šviesų festivalio metu (vasario 14 – 17 dienomis) gyventojai ir miesto svečiai bus informuojami papildomai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This