„Jaunaties” spektakliai – vaikams ir suaugusiems

Kultūra

Į Klaipėdos Žvejų rūmus sugrįžta „Jaunatis“.

Dvyliktus metus kiekvieną vasarį klaipėdiečiai kviečiami pamatyti naujausius šalies teatrų pastatymus vaikams ir (ne tik) jaunimui. Šiemetinėje programoje – septyni Vilniaus, Šiaulių ir Klaipėdos teatro kūrėjų spektakliai, kurių dauguma – premjeros. Tradiciškai dieniniai spektakliai skirti vaikams ir šeimoms, o vakariniai – vyresniems žiūrovams.

„Pabėgimas iš Trepsės namų“

Naujienos iš sostinės

„Jaunatis“ startuos vasario 3 dieną naujausiu Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektakliu „Trijulis aukštyn kojom“. Šios šiuolaikinės pjesės vaikams autorius – vokietis Carsten‘as Brandau, dar vadinamas „Beckett‘u vaikams“, savo kūriniui užrašė paantraštę: „Gabalėlis teatro VISIEMS nuo 4 metų“… Tad spektaklį bus įdomu žiūrėti tiek vaikams, tiek suaugusiems.

„Kaip lengvai ir kiek daug susikuriame taisyklių, kurios taip smarkiai mus atitolina nuo savęs, nuo to, kas esame iš tikrųjų. Mat žmogus yra daug labiau chaosas nei tvarka ar sistema. Žmogus savo prigimtimi daug labiau primena danguje sumišai švilpaujantį paukštį nei apibrėžtą matematinę sistemą“, – cituojama spektaklio režisierė Giedrė Kriaučionytė. Spektaklyje vaidina aktoriai Marius Čižauskas, Jovita Jankelaitytė ir Kirilas Glušajevas.

Sėkmingai kelią į žiūrovų širdis skinasi ir naujas Andriaus Kaniavos miuziklas šeimoms pagal J. Avyžiaus apysaką „Pabėgimas iš Trepsės namų“, kurį pristato Bardai LT. Užpernai sukako lygiai 50 metų, kai buvo išleista J. Avyžiaus apysaka „Aštuonetas iš Trepsės namų“. Trepsės istorija keliauja iš kartos į kartą, o knyga įrašyta į reikšmingiausių Lietuvos knygų vaikams trisdešimtuką.

„Mergaitės Trepsės istorija nepalieka abejingų – tokių istorijų pilna mūsų kasdienybė. Trepsės gyveno prieš penkiasdešimt metų, gyvena ir dabar. Užtenka joms treptelėti koja ir tėveliai pasirengę pildyti visus jų norus”, – sako miuziklo režisierius, libreto ir muzikos autorius A.Kaniava. Spektaklyje vaidmenis kuria populiarūs bei puikiai dainuojantys aktoriai Aistė Lasytė, Darius Auželis, Valentinas Krulikovskis, Marija Korenkaitė, Vaidotas Žitkus, Aleksandra Metalnikova ir Agnė Kaktaitė.

Dar daugiau lietuviškos klasikos

„Tamošius bekepuris”. D. Matvejev nuotr.

Nemarusis Justino Marcinkevičiaus „Grybų karas“ (1958 m.) yra pelnytai gavęs „kultinio“ kūrinio vaikams vardą.

Keistuolių teatras savo „Grybų karo“ versiją pateikia Aido Giniočio režisuotame muzikiniame spektaklyje „Grybų karas ir taika“.  Ar tikrai gresia karas ir pasaulio pabaiga? Kodėl grybai nesusitaiko su pasaulio tvarka? Kas išties nutiko Grybų respublikoje po pirmųjų „demokratinių” rinkimų? Kodėl prezidentas Baravykas tapo diktatoriumi? Į šiuos ir kitus klausimus drauge pajuokaudami ir padainuodami ieškos atsakymo vaikai ir Keistuolių teatro aktoriai Dalius Skamarakas, D. Auželis, Judita Urnikytė, Eimantas Bareikis, Vesta Šumilovaitė ir Giedrius Kiela.

Bene pirmą kartą profesionalioje teatro scenoje prieš kelis metus atgimė lietuvių literatūros klasiko Kazio Binkio poema „Tamošius Bekepuris“. Kiek nepelnytai primirštas kūrinys naujai nuskambėjo teatro „Cezario grupė“ muzikiniame spektaklyje, kuriame kartu su aktoriais dalyvauja ansamblis „Sutemų raudos“. Režisierius Cezaris Graužinis savo darbą priskiria „tautinės pankoratorijos“ žanrui.

Daugybę poemos veikėjų įkūnija trys aktoriai Brigita Arsobaitė vaidina moteris ir merginas, Paulius Čižinauskas lenda į Tamošiaus kailinius, o „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė Vilma Raubaitė imasi vyriškų vaidmenų. Groja Ieva Baranauskaitė, Pranas Germanavičius ir Stasys Šalaševičius.

Tokie – vieninteliai

Jauniausias Lietuvoje profesionalus teatras „Budrugana Lietuva“ oficialiai įkurtas 2017 m. gegužę. Rašytojo, režisieriaus Vytauto V. Landsbergio Klaipėdos universitete surinkta aktorių trupė buvo išvykusi dvejiems metams į Gruziją mokytis rankų šešėlių teatro meno. Šiame teatre naudojamos tik rankos, kuriomis kuriami personažai ir pasakojamos istorijos. Tai yra unikali teatro technika, gyvuojanti vieninteliame pasaulyje rankų šešėlių teatre „Budrugana Gagra“ (įkūrėjas – žymus kino ir teatro aktorius prof. Gela Kandelaki.

„Obuolių pasakos”

„Jaunatyje“ pernai rodytas „Budrugana Lietuva“ debiutinis spektaklis „Keturi metų laikai“.

Šiemet teatras parodys antrąjį savo vaidinimą „Obuolių pasakos“. Tai Justo Tertelio sukurtas ir režisuotas žaidybinis spektaklis visai šeimai apie jaunų obuoliukų gyvenimo istoriją, iššūkius ir gebėjimą išsaugoti draugiškus santykius net ir pačiose sudėtingiausiose situacijose. „Obuolių pasakas“ seks aktoriai Eglė Agota Matulytė, Adelina Skalandytė, Giedrė Kederytė, Rokas Petrauskas, Domas Šiaulytis, Jaunius Balčiūnas ir Martynas Tomas Gucevičius.

Su ženklu N 14

Ukrainiečių klasiko Nikolajaus Gogolio apysaka „Pamišėlio užrašai“ – itin populiarus kūrinys, ne kartą atgijęs ir Lietuvos teatrų scenose. Popryščiną yra vaidinę Valentinas Masalskis, Dainius Kazlauskas, Vainius Sodeika ir kiti aktoriai. Kaip žemiausios kastos tarnautojas, rodos, net nepastebimas žmogus staiga gali tapti visa griaunančia, pavojinga visuomenei jėga? Atsakymo į šį klausimą šįkart ieško režisierius Oskaras Koršunovas kartu su aktoriumi Eimantu Pakalka OKT / Vilniaus miesto teatre sukurtame monospektaklyje „Pamišėlis“.

Spektaklis pernai triumfavo tarptautiniame kamerinių teatrų festivalyje „Andriyivsky Fest“ Kijeve, pelnęs tris apdovanojimus (geriausias spektaklis, geriausias vaidmuo, publikos prizas).

„Jaunaties“ finiše bus parodytas Šiaulių dramos teatro (kooprodukcija su VšĮ „Rather Than Happiness“) spektaklis pagal garsios iš Kubos kilusios amerikiečių autorės Maria Irene Fornes tragediją „Dumblas“.  Paprasta, grubia kalba parašytoje pjesėje vaizduojama kakofoniškai destruktyvi neraštingų veikėjų kasdienybė. Trijų kardinaliai skirtingų mąstymo trajektorijų konfliktas, jų negebėjimas sugyventi bei empatijos nebuvimas neišvengiamai baigiasi tragedija.

„Dumblas”

Spektaklio sumanytojai ir režisieriai – Goda Palekaitė ir Aaronas Kahnas (JAV) – žiūrovams siūlo įsimintiną atmosferinį reginį ir naujus teatrinius pojūčius neįprastoje erdvėje. Žiūrovai sėdės Žvejų rūmų Didžiosios salės scenoje. Režisieriai į kūrybinę komandą pakvietė žinomą perkusininką Gintautą Gascevičių, kuris įvairiais objektais gyvai įgarsina visą spektaklio vyksmą.

2018 m. aktoriai M. Šaltytė ir A. Venckus apdovanoti Šiaulių miesto savivaldybės premija už šiame spektaklyje atliktus pagrindinius vaidmenis.

„JAUNATIS 2019“ KLAIPĖDOS ŽVEJŲ RŪMUOSE: PROGRAMA

Vasario 3 d. (sekmadienis) 12 val. Didžioji salė

Lietuvos nacionalinis dramos teatras

Carsten Brandau. „Trijulis aukštyn kojom”

Spektaklis 4–7 metų vaikams

Režisierė Giedrė Kriaučionytė

Vasario 6 d. (trečiadienis) 11 val. Didžioji salė

Keistuolių teatras

,,Grybų karas ir taika“

Muzikinis spektaklis vaikams nuo 4 metų pagal Justiną Marcinkevičių

Režisierius, libreto ir muzikos autorius Aidas Giniotis

Vasario 9 d. (šeštadienis) 12 val. Teatro salė

Rankų šešėlių teatras „Budrugana Lietuva“

„Obuolių pasakos“

Spektaklis-žaidimas visai šeimai

Režisierius ir dramaturgas Justas Tertelis

Vasario 9 d. (šeštadienis) 17 val. Didžioji salė

Teatras „Cezario grupė“

,,Tamošius bekepuris“

Tautinė pankoratorija pagal Kazio Binkio poemą

Režisierius Cezaris Graužinis

Vasario 10 d. (sekmadienis) 13 val. Didžioji salė

Bardai LT

„,Pabėgimas iš  Trepsės namų”

Muzikinis spektaklis šeimoms pagal Jono Avyžiaus apysaką

Režisierius, libreto ir muzikos autorius Andrius Kaniava

Vasario 23 d. (šeštadienis) 17 val. Teatro salė

OKT / Vilniaus miesto teatras

,,Pamišėlis“

Monospektaklis pagal Nikolajaus Gogolio apysaką

Režisierius Oskaras Koršunovas

Vasario 24 d. (sekmadienis) 17 val. Didžioji salė

Šiaulių dramos teatras

Maria Irene Fornes „Dumblas“

Spektaklis-sindromas jaunimui

Režisieriai Aaron Kahn (JAV) ir Goda Palekaitė

Bilietus platina Tiketa ir www.teatrai.lt

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Samanta Pinaitytė: „Klaipėdoje menininkams tobula terpė kurti – nėra skubėjimo, milžiniškos konkurencijos"

Aktorė Samanta Pinaitytė Klaipėdos dramos teatre vos keleri metai. 2021 m. įsijungusi į šio teatro aktorių trupės gretas ji spėjo ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Kultūra

Muzikinio teatro surengtoje konferencijoje - daug įdomių istorijos ir nūdienos detalių

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos konferencijų salėje surengė konferenciją „Muzika ir teatras Klaipėdoje: istorinės atodangos ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This