3D Klaipėda: galėjo būti geriau?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė penktadienį pristatė 32 tūkst. eurų jai atsiėjusį 3D miesto žemėlapį. Jį sukūrusios UAB „Hnit-Baltic“ atstovai tikino, kad uostamiestis dabar tapo 3D srities lyderiu Lietuvoje.

Tuo metu pristatyme dalyvavęs architektas Romas Gailius dalinosi abejonėmis, kad Panevėžys, ko gero, susikūrė geresnį produktą ir per trumpesnį laiką.

„Ilgai svarstėme, ar pribrendome, ar sugebėsime palaikyti aktualius duomenis, ar bus naudotojų, kad toks žemėlapis duotų  naudą, galiausiai buvo ryžtasi”, – teigė Savivaldybės administracijos Geodezijos ir GIS skyriaus vyriausioji specialistė Marija Buivydienė.

Žemėlapį kūrė konkursą laimėjusi UAB „Hnit-Baltic“, kurios bene geriausiai žinomas darbas yra maps.lt.

Jos atstovas Mantas Butrimavičius pasakojo, kad kuriant žemėlapį buvo naudoti naujausi lazerinio skenavimo, miesto turto, registrų ir kiti valstybiniai duomenys. Į jį bus galima įkelti kiekvieną naują planuojamą objektą, tas čia, pavyzdžiui, jau matyti ir šv. Jono bažnyčia, ir Klaipėdos pilis, kurias planuojama atstatyti.

„Kiekvienas objektas turi savyje informaciją. Duomenų tikram realistiškumui sukurti nėra, viskas buvo sukurta automatiškai iš to, kas prieinama iš valstybės turimų duomenų.  Tai yra medžiaga tolesniam darbui, vizualizacijoms kurti”, – sakė vienas iš kūrėjų.

Pasak jo, tai yra pirmas kartas Lietuvoje, kai savivaldybė atsleidžia duomenis, kiek kiekvienas jos teritorijos lopinėlis ar pastato stogas per metus gauna saulės energijos.

„Bus daug darbo palaikant ir atnaujindami modelį, tikriausiai iškart ir ne į visus komentarus specialistai sugebės reaguoti”, – neslėpė M. Butrimavičius.

„3D žemėlapis yra galingas įrankis nagrinėjant projektuojamų statinių sąveiką su kaimyniniais pastatais – ar nebus užstojama saulės, vaizdo, prognozuojant, kokį poveikį nauji objektai turės miesto vizualinei panoramai. Tikimės, kad sukurtas 3D modelis leis vaizdžiau matyti esamą situaciją, efektyviau planuoti, vystyti investicinius projektus, kurti saugesnį bei geriau valdomą miestą“, – savo ruožtu pranešime spaudai cituojamas Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Tuo metu architektas Romas Gailius yra įsitikinęs, kad Panevėžys „už 50 000 eurų pasidarė geresnį realistinį modelį”, kuriame matyti pastatų detalės. O Klaipėdos variantas esą yra abstraktus.

Tačiau M. Buivydienė tikino, kad jei bus poreikis, bus „galima lipdyti realistinį modelį ant šio žemėlapio viršaus”.

Panevėžio savivaldybė už centrinės miesto dalies skaitmeninio maketo sukūrimo paslaugas bendrovei „IN RE” pagal 2017 m. spalį pasirašytą sutartį sumokėjo 39 996 eurus.

INFORMACIJA

Pagrindinės Klaipėdos 3D modelio galimybes:

pristatyti ir susipažinti su miesto plėtros vizijomis, iniciatyvomis ir gauti grįžtamąjį ryšį, vertinimus, komentarus apie jas;

komentuoti ir vertinti ekrane matomą vaizdą bei palikti pastabas (registruotiems vartotojams);

prisidėti savo duomenų ir išsisaugoti modelį asmeninei peržiūrai (registruotiems vartotojams);

atlikti šešėliavimo analizę, t. y. apskaičiuoti, kiek laiko teritorija būna šešėlyje įvairiais metų laikais ir vidutiniškai per metus;

matuoti pastatų aukštį ir stogo plokštumos plotą;

atlikti pastatų pjūvius, t. y. susipažinti, kas yra po žeme ar atskirų modelių viduje;

apskaičiuoti pastatų saulės energijos potencialą;

atlikti miesto panoraminio vaizdo analizę iš svarbių taškų, pvz., kaip miestą pamato svečiai, atplaukę į Klaipėdos uostą kruiziniu laivu;

įkelti ir peržiūrėti projektuojamų statinių modelius; 

pasinaudoti atviraisiais 3D duomenimis moksliniams darbams ir tyrimams;

susipažinti su naujuoju Klaipėdos miesto bendruoju planu;

matyti vizualizuotus galiojančius statybos reglamentus, pvz., maksimalų leistiną pastatų aukštį (artimiausioje ateityje).

Žemėlapį galite rasti adresu http://arcg.is/1v1L4X.

5 Comments

  1. architektas

    Susiradau Panevėžio žemėlapį – per mobiliaką negali pažiūrėti – lūžta, neadaptuotas. Pabandžiau surasti kaip pasiimti duomenis pas save projektavimui – nerasta. Kaip pasidaryti Panevėžyje savo žemėlapį, įsikelti savo duomenis – nerasta.

    Reply
    • Konstruktorius

      Mano 3 metų senumo telefone puikiai veikia Panevėžio žemėlapis.

  2. Pilietis

    Idomu, kas kainavo 32.000 EUR? Nurodytame žemėlapyje nesimato kokybiškai naujų duomenų – tai GIS duomenys, kuriuos savivaldybė arba kitos valdžios institucijos jau turėjo. Taip vadinama 3D pastatai yra tik pagal 2D GIS atributinius duomenis automatiniu būdu sugeneruota sąlyginė trečioji dimensija (greičiau tai 2.5D). 3D yra tik pilies ir bažnyčios, kuriuos numatoma atstatyti, modeliai. Taškų debesys – taip pat nereikalinga apdoroti esama informacija. Medžiai – apgaulė, automatiniu būdu sugeneruoti pagražinimai, kurie net nesutampa su želdiniu inventorizacijos duomenimis. Šešėliai, saulės energijos potencialas – automatinė funkcija… Tai už ką 32.000 EUR sumokėti? Už ArcGIS serverio nuomą? Kosmosas! Už HNIT Baltic specialistų darbą? Tai juk visi duomenys yra, ką ten dirbti? P.S.: o Panevėžys 3D, kiek skelbta, padarytas ne už 50.000 EUR, o už 40.000 EUR.

    Reply
  3. Romas Gailius

    Po daugel nesimatymo metų, susitinka Akropolyje Petriukas(savivaldybė) su Joniuku (miestiečiai). Abu apsidžiaugia sužinoję, kad pas abu daug gerų permainų gyvenime, abu dabar moderniai ir sveikai gyvena tik bekalbant, pasirodo šiek tiek nesutarė dėl kelių dalykų. Kas geriau – tikras alus ar be alkoholio, tikra moteris ar guminė, pripučiama? Pro šalį ėjo Martynas, stabtelėjo, pasiklausė ir, nuėjo………….. ir parašė.
    Moralas – 32tūkst. ir visi laimingi.

    Reply
    • ezys

      na nepanasu man, kad jus laimingas 😉

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This