SGD terminale – dvidešimta mažos apimties perkrovos operacija

Uostas ir jūra

Sausio 28 dieną AB „Klaipėdos nafta“ (KN) valdomame suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale atliekama jau 20-oji mažos apimties SGD perkrovos operacija. Pirmadienį krovinio iš Klaipėdos SGD terminalo perkrauti atvyko KN kartu su partneriu valdomas SGD bunkeriavimo ir transportavimo laivas „Kairos“.

„Klaipėdos naftos” nuotr.

„Kairos“ krovinį iš Klaipėdos SGD terminalo gabens į KN valdomą SGD paskirstymo stotį. Tai jau antroji SGD bunkeriavimo ir transportavimo laivo „Kairos“ operacija Klaipėdos uoste. Pirmąsyk laivas prie Klaipėdos SGD terminalo prisišvartavo šių metų sausio 7 dieną.

SGD perkrovos operacijos Klaipėdoje vykdomos jau antrus metus. Pirmoji ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje perkrovos iš laivo-saugyklos į mažos apimties SGD dujovežį operacija atlikta 2017 m. pradžioje, kai terminale priimtas ir užpildytas mažos apimties SGD transportavimo dujovežis „Coral Energy“. Tuomet Lietuva tapo 12-ąja šalimi pasaulyje, iš kurios vyksta SGD reeksportas.

Iki šiol Klaipėdos uoste SGD buvo perkrautos 20 kartų į „Shell“, „Gasum“ (buv. „Skangas“) ir kitų bendrovių dujovežius, o kroviniai jais reeksportuoti į Švedijos, Suomijos bei Norvegijos mažos apimties SGD importo terminalus bei perkrauti Klaipėdos SGD paskirstymo stotyje.

Nuo 2017 m. pradžios į mažos apimties dujovežius buvo perkrauta beveik 144 tūkst. kub. m SGD (2018 m. – 47,2 tūkst. kub. m).

„Sparčiai augantis mažos apimties SGD perkrovų skaičius rodo verslo susidomėjimą visame pasaulyje augančia mažos apimties SGD krovinių reeksporto rinka – nuo šių metų pradžios Klaipėdoje tai jau penkta tokio pobūdžio operacija. Klaipėdos SGD terminale bei SGD paskirstymo stotyje teikiamomis paslaugomis klientai naudojasi ne tik dėl patogios mūsų infrastruktūros geografinės padėties Baltijos jūros regione, bet ir dėl didelio mūsų terminalo lankstumo. Tai svarbu, kadangi Klaipėdoje vystant SGD veiklas atsiranda galimybė mažinti SGD terminalo veiklos kaštus per saugumo dedamąją, kuri sudaro dalį dujų kainos vartotojams Lietuvoje“, – pranešime spaudai cituojamas KN generalinis direktorius Mindaugas Jusius.

Jis pažymi, kad KN užtikrino visapusišką SGD logistikos grandinę visame regione  – SGD perkrovą, laikymą, dujinimą ar tiekimąsausuma bei jūra.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This