Palangos stintos kvepės ir gintaru

Regionas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2019-02-01

Tradicinei Stintų šventei intensyviai besirengiantys palangiškiai atvykusiuosius žada nustebinti ne tik žuvies bei renginių gausa, bet ir ypatingu stintų skoniu. Norėdami šventės „kaltininkei“ suteikti naujo prieskonio, Stintų ordino riteriai šios žuvies ruošimui nusprendė pasitelkti netgi gintarą.

Organizatorių nuotr.

Pasak Stintų ordino magistro Klaido Pakutinsko, tradiciškai Stintų šventėje populiariausias patiekalas yra miltuose apvoliotos keptos stintos.

„Visuomet stintų sezonas prasideda nuo aliejuje keptos, miltuose apviliotos stintos. Kai atsivalgoma šiuo būdu paruoštų stintų, pradedama jas marinuoti, vėliau – rūkyti bei kitaip gaminti“, – pranešime cituojamas Stintų ordino magistras.

Jo teigimu, ypatingu skoniu pasižymi stintų ikrų kotletukai, kurių paragauti galima tik Stintų šventėje, taigi – vieną kartą per metus, ir tik vienoje vietoje. „Šis vieno žvejo gaminamas patiekalas yra tikras ekskliuzyvas“, – įsitikinęs Stintų ordino magistras.

Vyks Lietuvos žuvies barbekiu čempionatas

Tad atvykusieji į Stintų šventę raginami vien tik keptomis stintomis neapsiriboti, kadangi kavinių ir restoranų virtuvių šefai, o taip pat – Stintų šventės metu vykstančio Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai pasitelks visą išmonę, kad stintas savo svečiams patiektų naujai, įdomiai ir labai skaniai.

Pasak vieno iš pagrindinių Stintų šventės organizatorių, Stintų ordino kanclerio Nerijaus Stasiulio, Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai Stintų šventės svečius kasmet nustebina savo išmone bei profesionalumu.

Barbekiu čempionato dalyviai pagamins po du patiekalus, skirtus konkursui, bei po vieną reprezentacinį – visuomenei. Šio čempionato metu naudojamos stintos, pristatomi nauji šios žuvies gaminimo būdai, pateikimo forma. Didelis dėmesys skiriamas ne tik maisto gamybai, bet ir patiekalo pateikimui. Tad Stintų šventės svečiai galės pasisemti nemažai naujų idėjų.

Geriausi žuvies grilio meistrai artėjančiam Lietuvos čempionatui ėmė rengtis iš anksto, tačiau už juos dar anksčiau apie būsimąją šventę ėmė galvoti Stintų ordino nariai – Gintaro Sičiūno, Stintų ordino maršalo, teigimu ypatingų stintos ruošimo receptų šiųmetei šventei imta ieškoti jau prieš metus.

„Kadangi  Palanga yra gintaro kraštas, nusprendėme stintos paruošimui naudoti gintarą. Receptus susirinkome iš senolių – senelių, prosenelių. Vėliau juos išbandėme ir kad išgautume gerą bei ypatingą stintos skonį, receptus teko tobulinti dešimt, o kartais – netgi dvidešimt kartų“, – sakė Stintų ordino narys Gintaras Sičiūnas.

Ypatingi, „gintariniai“, patiekalai Stintų šventės metu bus pristatomi prie Stintų ordino pilies – J. Basanavičiaus gatvės pradžioje įsikūrusios kavinės „Molinis ąsotis“. Čia, be jau įprastų šios žuvies ruošimo būdų, stintos, skumbrės ir lašišos bus kepamos su degintu gintaru. Esą toks žuvies ruošimo būdas yra šio krašto kulinarinis paveldas, o taip iškeptos stintos įgauna gražaus rusvumo bei specifinį dūmų kvapą ir skonį.

Stintų šventės metu šviežią žuvį pardavinės apie dvidešimt vietos žvejų, o pati šventė vyks jau kitą savaitgalį, vasario 8-10 dienomis, tačiau didysis šventės šurmulys įsisuks šeštadienį, vasario 9 d.

 

Žymos: | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Palanga - sergamumo COVID-19 viršūnėje

Lietuvoje jau trečią dieną iš eilės fiksuojama daugiau nei šimtas naujų susirgimų COVID-19, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Trečiadienį 83 žmonės ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Mums rašo

„Aurum" lenktynes - į Basanavičiaus gatvę!

Ar tikrai Palangai reikalingos „1006 kilometrų lenktynės“ vidurvasarį? Nesu priešininkas lenktynių ar kitų masinių renginių – kuo daugiau įvairių pramogų, ...
2024-07-18
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Beveik pusė Palangoje surenkamų atliekų – šiltuoju metų laiku

Tendencijos rodo, jog vis daugiau žmonių elgiasi atsakingai ir rūšiuoja atliekas, jei tik turi tam galimybę. Visgi atostogaujant atliekomis neretai ...
2024-07-18
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This