Paroda „Žemaitija istoriniuose Europos žemėlapiuose“

Regionas

Gargždų kultūros centre bei Klaipėdos rajono savivaldybės fojė jau nuo sausio vidurio eksponuojama paroda „Žemaitija istoriniuose Europos žemėlapiuose“, skirta Žemaitijos metams paminėti.

Mintis atvežti šią parodą į Klaipėdos rajoną kilo tarybos nariui, Kretingalės kultūros centro Girkalių skyriaus vadovui dr. Egidijui Skarbaliui.

Parodoje eksponuojami žemėlapiai nuo XVI a. pradžios iki XIX a. vidurio. Organizatorių nuotr.

„Kadangi 2019 metai Seimo sprendimu pavadinti Žemaitijos metais, kilo idėja į Klaipėdos rajoną atvežti šią parodą, kuri pirmą kartą buvo pristatyta Telšiuose 2016-aisiais, kai šie buvo Lietuvos kultūros sostinė. Pavargdavau žmonėms aiškinti, kad Šiauliai istoriškai visai nėra pasidaliję į dvi dalis – Žemaitiją ir Aukštaitiją, kad Raseiniai – taip pat ne visuomet buvo priskiriami Aukštaitijai, juk ten anksčiau veikė ir Žemaičių archyvas, Žemaitijos teismas. Tam, kad nereikėtų nuolat ginčytis ir įrodinėti šių dalykų, nusprendžiau suorganizuoti šią parodą Klaipėdos rajone, kuris taip pat padalintas į du etnografinius regionus – Žemaitiją ir Mažąją Lietuvą“, –  pranešime cituojamas E. Skarbalius.

Parodoje eksponuojami žemėlapiai nuo XVI a. pradžios iki XIX a. vidurio iš Vilniaus universiteto bibliotekos, Vilniaus universiteto profesoriaus Joachimo Lelevelio (1786–1861) kartografinių kūrinių kolekcijos, kunigo, žurnalisto, vertėjo ir kolekcininko Vinco Mincevičiaus (1915–1992) žemėlapių kolekcijos, taip pat Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos, Lietuvos nacionalinio muziejaus, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos.

Parodos eksponavimą Klaipėdos rajone organizavo Kretingalės kultūros centras kartu su partneriais Gargždų kultūros centru ir Klaipėdos regioninio valstybės archyvo Telšių filialu, parodos rėmėja – Klaipėdos rajono savivaldybė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Būsimus stiuardus italai mokė maisto paslapčių

Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras toliau stiprina tarptautinius ryšius ir semiasi patirties iš partnerių užsienyje. Šiomis dienomis uostamiestyje vieši maisto ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Švietimas

Pauliaus Lindenau mokymo centras – Lietuvos profesinių mokyklų augimo lyderis

Žurnalas „Reitingai“ paskelbė metinę statistiką, kuri atskleidžia, kurios šalies profesinio rengimo mokyklos augo labiausiai. Reitingo viršuje – Klaipėdos Pauliaus Lindenau ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pauliaus Lindenau centre – inovatyvių jūrinių kursų galimybės

Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Jūrininkų rengimo centru (JRC), siekiant jūrininkams pateikti dar platesnį kursų bei ...
2023-10-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This