Reginai Šaltenytei – Vyriausybės kultūros ir meno premija

Kultūra

Ministrų kabineto sprendimu už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui dvylikai kūrėjų paskirtos Vyriausybės kultūros ir meno premijos. Tarp jų yra ir Klaipėdos dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė-Reklaitienė.

Vilniuje gimusi Regina Šaltenytė Klaipėdos dramos teatre vaidina nuo 1979 metų.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos dar paskirtos fotomenininkui Ramūnui Danisevičiui, muziejininkei Vidai Kanapkienei, dailininkui, knygų vaikams autoriui Kęstučiui Kasparavičiui, kino ir teatro aktorei Vidai Vaivai Mainelytei, kompozitoriui Arvydui Malciui, tapytojai Sigitai Maslauskaitei-Mažylienei, menotyrininkei Agnei Narušytei, poetui Kęstučiui Navakui, kino operatoriui Janui Vitoldui Tomaševičiui, tekstilininkei Zinaidai Vogėlienei ir menotyrininkei Rasutei Žukienei.

Vyriausybei tvirtinti nutarimo projektą dėl premijų skyrimo pateikė Kultūros ministerija, vadovaudamasi Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisijos sprendimu. Komisija iš visuomenės pasiūlytų daugiau nei 40-ies muzikos, teatro, dailės, literatūros, kitų kultūros ir meno sričių atstovų atrinko 12 kandidatų gauti premijas.

Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisijai vadovauja poetas ir publicistas Liutauras Degėsys. Komisijos nariai – premjero patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Unė Kaunaitė, kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė, violončelininkas Mindaugas Bačkus, architektė Gražina Bernotienė, teatro kritikas, publicistas Vaidotas Jauniškis, fotomenininkas Alvydas Lukys, aktorė Dalia Michelevičiūtė, menotyrininkas Ernestas Parulskis, kino kritikė Rasa Paukštytė, menotyrininkas Helmutas Šabasevičius ir etnologė Daiva Vaitkevičienė.

Kasmet skiriama ne daugiau kaip 12 Vyriausybės kultūros ir meno premijų. Premijos skiriamos Lietuvos, taip pat pasaulio lietuvių kultūros ir meno kūrėjams ir veikėjams už svarų indėlį į kultūrą ir meną bei ypatingus šios srities nuopelnus. Vyriausybės kultūros ir meno premijos skiriamos nuo 1997 metų. Nuo 2008 m. premijos dydis siekia 340 bazinių socialinių išmokų dydžių (12 920 eurų).

BIOGRAFIJA

R. Šaltenytė 1973-1977 m. studijavo Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), aktoriaus meistriškumo katedroje. 1977-1979 m. buvo Šiaulių dramos teatro aktorė

Svarbesni vaidmenys Klaipėdos dramos teatre:

2018 m. Marija. S. Šaltenis „Kalės vaikai“, rež. E. Nekrošius
2017 m. Motina 1. A. Stasiuk „Naktis“, rež. A. Jankevičius
2017 m. Elzė. J. Pulinovič „Elzės žemė“, rež. P. Gaidys
2016 m. Darbo biržos lankytoja. G. Grajauskas „Pašaliniams draudžiama“, rež. O. Koršunovas
2014 m. Lora. I.Vyrypajevas „Girti“, rež. L.Vaskova
2014 m. Merė Džein. T.Murphy „Sugrįžimas“, rež. A.Pociūnas
2014 m. Žiuljena. Y.Reza „Po atsisveikinimo“, rež. A.Vizgirda
2014 m. Motina. P.Zelenka „Paprastos beprotybės istorijos“, rež. D.Rabašauskas
2012 m. Halina. D.Maslovska „Mums viskas gerai“, rež. J.Vaitkus
2010 m. Rodika. E.Šmit „Jausmų tektonika“, rež. P.Gaidys
2007 m. Sesuo. A.Strindbergas „Kelias j Damaską“, rež. O.Koršunovas
2004 m. 5 moterų vaidmenys. M.Gavranas „Viskas apie moteris“, rež. D.Tamulevičiūtė
2004 m. Zilkė. M.von Mayenburg „Šaltas vaikas“, rež. O.Koršunovas
2001 m. Morinė Faulen. M.Mc Donagh „Lineino grožio karalienė“, rež. G.Padegimas
1997 m. Inesa. Ž.P.Sartras „Už uždarų durų“, rež. R.Atkočiūnas
1993 m. Rūta. S.Šaltenis „Jasonas“, rež. A.Latėnas
1992 m. Motina. F.Garsija Lorka „Kruvinos vestuvės“, rež. A.Vizgirda
1991 m. Šen Te, Šui ta. B.Brechtas „Geras žmogus iš Sezuano“, rež. A.Ragauskaitė

Apdovanojimai:

2016 m. „Mūzos“ apdovanojimas ir premija
2015 m. Padėkos kaukė už nuopelnus teatrui
2010 m. nominuota Auksiniam scenos kryžiui antraplanio vaidmens kategorijoje už Rodikos vaidmenį E.Šmito pjesėje „Jausmų tektonika“ (rež. P.Gaidys)
2007 m. nominuota Auksiniam scenos kryžiui antraplanio vaidmens kategorijoje už Sesers vaidmenį A.Strindbergo pjesėje „Kelias į Damaską“ (rež. O.Koršunovas)
2002 m. Padėkos kaukė už nuopelnus teatrui
2002 m. LR KM premija už geriausią sezono pagrindinį moters vaidmenį (Morinės Faulen) M.McDonagho pjesėje „Lineino grožio karalienė“ (rež. G.Padegimas)
2000 m. Tarptautiniame teatrų festivalyje „Riba“ apdovanota geriausios festivalio aktorės prizu už Inesos vaidmenį Ž.P.Sartro pjesėje „Už uždarų durų“ (rež. R.Atkočiūnas) ir už Madam Rozpetl vaidmenį A.Kopito pjesėje „Tėti, tėti, vargšas tėti…“ (rež. A.Vizgirda)
1994 m. nominuota už Rūtos vaidmenį S.Šaltenio pjesėje „Jasonas“ Geriausios metų aktorės kategorijoje
1993 m. Lietuvos teatrų šventės „Pavasario varpeliai“ laureatė už geriausią sezono vaidmenį B.Brechto „Geras žmogus iš Sezuano“ (rež. A.Ragauskaitė)
1985-1986 m. Sąjunginės respublikos jaunųjų menininkų turo apžiūros laureatė už Olgos vaidmenį L.Razumovskajos pjesėje „Seserys“ (rež. P.Gaidys)

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This