Kandidatų į merus finansiniai ir interesų portretai (atnaujinta)

Svarbu, Temos

Nusprendusieji bandyti gauti rinkėjų mandatą artimiausius ketverius metus valdyti Klaipėdą turi atiduoti duoklę viešumui – parodyti, kokius turtus valdo ir kokiose srityse turės vengti interesų konfliktų.

„Atvira Klaipėda” pasižvalgė po 12 kandidatais ir į uostamiesčio merus tapusių politikų deklaracijas ir pateikia savo skaitytojams jų analizę.

„Money, money, money”

Daugiausiai privalomo registruoti turto ir vertybinių popierių, meno kūrinių ar juvelyrinių dirbinių tarp kandidatų turi komiteto „Mano Klaipėda” kandidatas Kazys Paulikas – už 562 tūkst. eurų. Toks antroje vietoje esančio socialdemokrato Benedikto Petrausko turtas yra vertas 492 tūkst. eurų. „Prizininkų” trejetuką baigia didžiąją gyvenimo dalį milicininku, policininku dirbęs ir jokio verslo savo biografijoje neminintis (rašo tik apie darbą asmeniniame bitininkystės ir sodininkystės ūkyje) darbietis Benas Šimkus, turintis 407 tūkst. eurų vertės turto.

Jokio šios rūšies turto neturi 25-erių Lietuvos žaliųjų sąjungos kandidatas Modestas Nugaras. Antras nuo galo yra liberalas Simonas Gentvilas (24 100 Eur), o šalia jo – Lietuvos centro partijos atstovė Nina Puteikienė (28 830 Eur).

Toli nuo kitų pagal turimas santaupas atitrūkęs yra valstiečių-žaliųjų kandidatas, Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus, kurio deklaracijoje ties grafa „piniginės lėšos” įrašyti skaičiai 417 152. Antras pagal turimus pinigus yra B. Šimkus – lygiai 175 tūkst. eurų. Trečias – B. Petrauskas su 133 tūkst. eurų.

Mažiausiai pinigų – 1011 Eur – turėjo N. Puteikienė. Jai kompaniją šiuo atžvilgiu palaikė M. Nugaras (5 300 Eur) ir Lina Šukytė-Korsakė (8 845 Eur).

Paskolą kažkam suteikęs buvo vienintelis K. Paulikas – ji siekė net 435 tūkst. eurų. Patys pasiskolinę yra šeši kandidatai. Didžiausią paskolą turi tas pat K. Paulikas – 177,5 tūkst eurų.

Daugiausiai pajamų per 2017 m. buvo gavęs A. Vaitkus – 254 451 Eur. Antroje vietoje pagal tais metas gautas pajamas yra K. Paulikas – 148 790 Eur, trečias – B. Petrauskas su 64 459 Eur. Visiškai jokių pajamų tais metais negavo B. Šimkus. Viačeslavas Titovas užpernai tenkinosi 5 449 eurais, o M. Nugaras – 7 580 eurų.

Daugiausiai gyventojų pajamų mokesčio valstybei 2017 m. sumokėjo K. Paulikas – beveik 22 tūkst eurų. A. Vaitkus prie šalies ir savivaldybės biudžeto taip prisidėjo 14 785 eurais, konservatorė Agnė Bilotaitė – 4 947 eurais. Nieko tais metais valstybei nesumokėjo ne tik pajamų negavęs B. Šimkus, bet ir V. Titovas, o M. Nugaras taip atseikėjo 740 eurus.

Interesus prisimena ne visi

Deklaruodami savo interesus dauguma kandidatų tai darė labai kruopščiai – nurodydami ne tik kur dirba jų sutuoktiniai arba sugyventiniai, kur turi akcijų, bet ir iš ko pirko, kam pardavė nekilnojamąjį turtą, automobilius ar gavo paskolas.  Tačiau „Atvirai Klaipėdai” pavyko aptikti ir keletą „užmirštukų”.

Štai B. Petrauskas deklaravo tik savo ryšius su Centriniu Klaipėdos terminalu, bet kažkodėl spėjo pamiršti, kad nuo pernai spalio yra UAB Klaipėdos autobusų parkas valdybos pirmininkas. Pamiršo jis ir pirmininko pareigas Klaipėdos miesto jaunimo skatinimo bendrijoje Liubekas-Klaipėda.

O M. Nugaras, dirbantis UAB „NT Market”, pamiršo deklaruoti, kad yra Klaipėdos senamiesčio „ROTARACT” klubo narys.

K. Paulikas savo deklaracijoje nurodo, kad yra tik UAB „Nesė” ir UAB „Investicijų spektras“ akcininkas. Tačiau pastaroji įmonė dar valdo UAB „Nesė Group”, kuriai jau priklauso UAB „Sėkmės tiltas”, UAB „Pramogų bankas” ir 80 proc. UAB „Nesė” akcijų (likusios 20 proc. priklauso tiesiogiai K. Paulikui). Kartu su partnere Inga Česnakiene K. Paulikas yra Klaipėdos kredito unijos valdybos nariai.

K. Paulikas dar nurodo, kad yra ROTARY klubo „Klaipėdos Concordia 1826” ir asociacijos „Mano miestas Klaipėda” narys, o partnerė priklauso ROTARY klubui „Karalienė Luizė”.

Seimo narys S. Gentvilas nurodo esantis vienas iš orientavimosi sporto klubo „O! Klaipėda” steigėjų (kiti du – liberalų kandidatas į miesto Tarybos narius Justina Liubinskas bei klaipėdietis Mantas Totilas), priklausantis kitam tokio pobūdžio Klaipėdoje veikiančiam klubui „Kopa”, tai pat jis yra asociacijos „Lietuvos humanistai” valdybos pirmininkas. Deklaracijoje nurodoma, kad jo žmona Šarūnė turi akcijų bendrovėje „Baltic Talents”, tačiau pastarosios vienintelis steigėjas yra Baltijos technologijų institutas, o jau jo 40 proc. priklauso Š. Gentvilienei, tiek pat – klaipėdiečiui Algirdui Sabaliauskui, o 20 proc. – kauniečiui Nerijui Pačėsai. Tas pats Baltijos technologijų institutas yra įsteigęs UAB „Zipsters”. S. Gentvilas taip pat yra detaliai deklaravęs sandėrius dėl automobilio, būsto bei tai, kad jo tėvas Eugenijus yra Seimo narys.

Jokių interesų, anot deklaracijos, neturi B. Šimkus. Ne itin daug jų jų turi ir N. Puteikienė, dirbanti Lietuvos jūrų muziejuje ir turinti vyrą Seimo narį bei dukrą, lankančią Klaipėdos licėjų.

Seimo narė A. Bilotaitė yra deklaravusi iš ko pirko namą, kad kažką pardavė UAB „Hidrostatybai”, turi paskolą iš „Swedbank”, o jos sužadėtinis Gintas Petrus dirba UAB „TJ Group”.

V. Titovas yra vienintelis UAB „Prūsijos centras” akcininkas. Partijos „Tvarka ir teisingumas” kandidatė Lina Šukytė-Korsakė dirba Klaipėdos universitete (KU) ir UAB Medicinos diagnostikos ir gydymo centras, o jos vyras ne tik dirba Klaipėdos greitosios pagalbos stotyje, bet ir teikia statybos paslaugos pagal individualią veiklą.

Dabartinis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas yra nurodęs, kad yra KU Tarybos pirmininkas ir Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovės valdybos narys, o jo žmona Inga dirba asociacijoje „Klaipėdos džiazo festivalis”, kurią  2004 m. įsteigė ji pati, V. Grubliauskas ir Vladas Straupas.

A. Vaitkus nurodo, iš kur ir kada pirko automobilį, kada pasiėmė dvi būsto paskolas, kuriame banke kartu su savo žmona Ilona, dirbančia UAB „EPSO-G”, laiko indėlius. Tiesa, lieka neaišku, iš kokio fizinio asmens ir ką kandidatas į merus įsigijo 2016 m. už 35 000 eurų, o jo žmona 2015 m. už 24 500 eurų. Ji tais pačiais metais dar iš kažkokio asmens buvo gavusi 5 000 eurų vertės dovaną. Abu sutuoktiniai yra UAB „Lyrava” akcininkai – A. Vaitkui priklauso 84,6 proc. akcijų, jo žmonai – 14,1 proc., o likusios – Rimui Valčiukui.

Paskutinis į traukinį

Tik po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimo į jau pajudėjusį rinkimų traukinį įšokusio komiteto „Už pokyčius Klaipėdoje” kandidatas į merus Artūro Žalio turto ir pajamų deklaracija yra labai paprasta – joje tik 100 000 eurų santaupų ir 13742,94 Eur 2017 m. gautų pajamų bei 2 061 euras tais metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

Privačių interesų deklaracija irgi paprasta – kandidatas nurodo, kad jis yra UAB ,,Žavi šypsena”, kurios vienintelė akininkė yra jo žmona Vaiva, vadovas. Tačiau šioje deklaracijoje A. Žalys užmiršo nurodyti, kad yra vienas iš dviejų Alfonso Žalio labdaros fondo steigėjų – jis 2017 m. gegužę buvo įsteigtas kartu su Rasa Freitakiene.

18 Comments

  1. Vaitkus

    2017m. pajamų gavo daugiausiai, bet pajamų mokesčio sumokėjo mažiausiai vertinant procentiškai – tik 5,8 proc. Aišku čia turbūt nėra galimybės pasižiūrėti ir išskaidyti pajamas pagal sritis. Bet čia tas atvejis kai valdžia teigia, kad dabar pajamų apmokestinime yra progresyvumas, tai tokie skaičiai sudaro priešingą įspūdį.

    Reply
  2. aha

    Grubliauskas subrezniavejes, uzsileides politine korupcija, net STT nemato, nes gi klaipedos STT vadas jo draugelis pirteliu. Agne taip pat kiaura kadencija ne garso neisleido.. taip jai ir rupi tie klaipedieciai ir cia isbujojusi liberalu korupcija.. matyt pati jai pritaria. o vat tik pries rinkimus islindo..

    Reply
    • Anonimas

      Tikslus apibūdinimas „subrėžnevėjo”, dar rusų aljansas jį kaip savo kandidatą į merus išstatė, būtų juokinga, jei nebūtų graudu….

  3. Tikslumas

    Martynai, dėl sugyventinių deklaracijose neparašyta. Parašyta, kad išsiskyrę.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Agnės Bilotaitės anketa: „21. Be jau išvardintų atsakymų, ką dar norėtumėte parašyti apie save Sužadėtinis Gintaras”. Kazio Pauliko: „Daugiau nei 20 metų – šeiminė partnerystė su Inga Česnakiene.”; „Deklaruojančio asmens sutuoktinis, sugyventinis, partneris: Vardas: INGA Pavardė: ČESNAKIENĖ”. Nematau aš jokios blogybės žodyje „sugyventinė”, bet jei kai kuriems kyla poreikis, tikrai nematau problemos pakeisti jį į „partnerė”.

  4. jopapa

    kodel pauliko sugyventine,o bilotaites suzadetinis?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Taip parašyta deklaracijose.

  5. Šventoji

    keistoka ta mūsų gražuolė Agnė. Pastoviai transliuojamą jos žinią, kad ji labai dirba mums tai lyg ir girdėjom. Bet ką ? Jau antrą kartą bando užsėsti mero kėdę mūsų mieste. Prieš keturis metus žadėjo, kalbėjo ir šnipšt – dingo savo seimo korupcijos komitete. Kiek miestelio, rajono žmonių kreipėsi, prašė ir su uostu kovojo – jos nei kvapo nebuvo. Mieste kvapai buvo – Agnės ne. Alina Andronova visus metus su kvapais ir prokurorais kariauja tai ir Agnė nusitvėrė taršos stotelių temą – taip nieko naujo pati ir nesugalvojo. Nėr kada kovoja su korupcija, bet kažkaip su Hidrostatybos Dumašiais draugystę užmezgė rimtą (vadinasi ir su Uostu ir su Budinu) ir net kandidatę į prezidentus I.Šimonytę pas Dumašių nutempė. Kažką net įsūdė Dumašiui ir pardavė kažin ką, tik va ką? Ne tokia jau idealistinė naivuolė ir iš kelmo spirta pasirodo ta ponia Bilotaitė , subrendo, užsigrūdino ir prisisunkė konservatoriškos išminties kaip reikia gyventi. Ir dabar vėl atlėkė, sumojavo savo angelo sparnais ir ištirpo Kaveckis. Nei ji ką žino nei jei rūpi tas miestas – partija liepė – moka konservai kadrus ugdyti. Dabar miestelyje nauja politinė mada – „eina” tarša ir stotelės.

    Reply
  6. Pensininke

    Barbės desindarbes tie mūsų būsimieji merai su tokiomis didžiulėmis pajamomis, bet dar pritrūko, reikia ir mero kėdės, balsuokite uzN. Puteikienę, jos jau dabar dideli darbai Klaipedai atlikti, jai rūpi ir išorinio uosto statyba, ekologine situacija ir mūsų gintarinis pajūris

    Reply
    • Nikodemas

      Kazkaip netycia siandien pamaciau debatus per LRT. Puteikienė man sudarė Kakės Makės Džihadistės įspūdį. Mirksinti, alia draugiška, bet neaišku ką siūlanti, svarbiausia niekam nieko neleisti ir džiaugtis kopomis bei jūra. Nu kazkaip taip.. nebalsuosiu uz ana.

    • ezys

      sakyti, kad viskas blogai nera didelis darbas, Sustauskui irgi puikiai sekesi 😉

  7. Benediktas

    na ne tas iš šventųjų- kuris čia iš mūsų toks? Bet vaizdelis kažkoks liūdnas. Ir meru buvo ir kotedžiukus Treko rajone susisuko, ir Navalius su Ryžių malūnais, dar vieną kitą trečią su partneriais prasistūmė ir Giruliuose namelį susirentė, bet argi čia turtas? Visą gyvenimą – tiek metų Achemai visa širdimi -verai ir pravdoj tarnavo – Klaskui sklypus sutvarkė ir CKT didžiausias teritorijas miesto centre padarė, dieną naktį mums darbo vietas kūrė ir tik tiek – turtelio – už 500 000 ir kišenėj 60 000 ir siaube – dar 177 000 skolų. Visą gyvenimą sąžiningai tautai ir ponams tarnavo, jokio biznio niekada nesuko ir va tau. Dirbi dirbi organizuoji tam miestui, net Navalio retoraną su viešbučiu teko parduoti , bet ir vėl – liko skoloj 🙁 . Skriaudžia tie verslininkai samdomus, o ir giminė didelė – reikia gi padėti. Padorus žmogus – tiek reikalų iš didelės meilės miestui pridarė, tad laikas ir pačiam visokias taršas ir transportus sutvarkyti. Jei tu ne seimo ar Euro parlamento narys, kam dabar lengva? Užjaučiu. Gerbiu.

    Reply
  8. Benas

    ir vėl mums nepasisekė – pasižiūrėjus į lentelę, tai bemaž vieni skurdžiai čia ruošiasi mus gelbėti 🙂 Kol išgelbės, gal ir prakus? Džiugu, kad yra nors vienas kitas puse bėdos. Pvz. man labai patinka kandidatas Benas Šimkus – eks policajus. Ne kažį ką per tą gyvenimėlį prinešė tos nusikalstamos bitutės -ką ir bepasakysi, skurdi aplinka, bet vis prie lyderių. Niekas nežino ką jis veikė ir ką veiks toliau, bet fainas toks vyras -rimtas, solidus iš narodo – dvelkiantis intelektu. Na gal kiek pavytęs, bet užtai patirtis! O kokia faina valstybėlė pradėtų formuotis, kokios atsiveria perspektyvos – Prezidentas policajus, merai – policajai – na kaip komisariatai su statutinėm tarybom. Padarytumėm tokią aiškią švietimo reformą ir tik prie komisariatų(dabar savivaldybės) įsteigiam mieste policajų šūlę. Kiekvienam mieste po vieną – tokią didelę, gražią su štangų klubu. Viskas paprasta ir aišku. Šiukšliadėžėn visokias dvasių konstitucijas ir kitokią galvos painiavą – vienas statutas ir per mėnesį visiems viskas aišku būtų -nei tau advokatų, nei teismų – ramybė ir aiškumas. Iš karto praturtėsite ir jums tada bitutės ims medų nešti. O dabar kas vyksta- laksto, rašo, mitinguoja, teisėjai plaktukais mojuoja žmogeliai apeliuoja – vien tik dulkės kyla ir tarša mieste, balaganas ir lekia visi visur visus trukdydami kam ant seilės šovė. Niekas nieko nesupranta, ko ta prokuratūra ir visokios STT taip sunkiai dirba ir nieko išdirbti negali – savivaldos namo stogas rimtas dalykas, o gerai kryšai reikia ir poilsio – ramiai pasėdėti mero kėdėje. Rink, rekomenduoju.

    Reply
  9. Šilas

    Klaipėda už VAITKŲ!

    Reply
    • asai

      tu viena sgal ir uz vaitku. matyt is uosto administracijos rasai

  10. Va taip

    Nu pipiec, tai Vaitkus tiesiogiai susijęs su Grubliausku, miestas norėdamas atsikratyt dudorium negalirinkt Vaitkaus? Ar teisingai suprantu?
    Nors Vaitkus yra mano favoritas, dabartas tas pats UABas su Grubliauskais verčia susimàstyt.

    Reply
    • Klausimas

      O kur jūs randat, kad Vaitkus ir Grubliauskas turi bendrų akcijų? Straipsnyje nėra.

    • Ash

      Koks bendras UABas? Kazka ne taip perskaitet. Su zmona jis turi uaba.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This