Jūrinį paveldą žymės specialus ženklas

Uostas ir jūra

Klaipėdoje nuspręsta pažymėti mieste esantį jūrinį paveldą, sukuriat specialų paveldo ženklą. Idėją įgyvendinti ėmėsi uostamiesčio studentai.

Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto bendruomenė pateikė šešias vizualizacijas, kurios buvo panaudotos realiam ženklui sukurti ir pritaikyti. Jos pristatytos komisijai, vizualizacijas taip pat vertino uostamiesčio savivaldybės paskyros socialiniame tinkle „Facebook“ lankytojai. Į jų balsus komisija, vertindama darbus, atsižvelgė. Maža to, nuomonės  sutapo – jūrinio paveldo ženklu komisija išrinko tą patį, už kurį sulaukta daugiausia lankytojų balsų – Kornelijos Jociūtės darbą.

Ir komisija, ir klaipėdiečiai išrinko Kornelijos Jociūtės darbą. Savivaldybės nuotr.

Klaipėdos savivaldybė praneša, kad baigus ženklo kūrimo etapą, pradėtas antrasis – vyko labiausiai su jūriniu paveldu susijusių objektų Klaipėdoje atranka.

Istoriko Dainiaus Elerto pagalba buvo įvardyti 30 objektų, tarp jų  – 1918–1944 m. veikusi Pauliaus Lindenau laivų statykla, kuri tęsė nuo XVIII a. šioje vietoje gyvavusias laivų remonto ir statybos tradicijas. 1937–1938 m. pastatytas laivų statyklos elingas yra P. Lindenau laivų statyklos komplekso dalis.

Taip pat pažymėtas Klaipėdos uosto statybos inspektoriaus Liudviko Hageno (1829–1892) paminklas ant jo vardo kopos. L. Hagenas 1876–1892 m. parengė didžiųjų Vokietijos uostų ir Klaipėdos išplėtimo planus, dirbo Architektūros akademijos Berlyne profesoriumi.

Pranešama, kad šie objektai ir beveik visi kiti jau pagerbti naujuoju Klaipėdos jūrinio paveldo ženklu.

„Už bendradarbiavimą esame dėkingi Ievos Simonaitytės Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriaus darbuotojams, su jų pagalba perkėlėme Jūrinio paveldo ženklu pažymėtus objektus į virtualųjį „Krašto paveldo gido“ žemėlapį. Apie objektą sužinoti daugiau galima nuskaičius šalia ženklo aprašymo esantį QR kodą išmaniuoju telefonu ir į įrenginį bus atsiųsta platesnė informacija. Svetainėje www.krastogidas.lt susiradus Jūrinio paveldo objektus galima susidaryti puikų maršrutą ekskursijai“, – pranešime spaudai cituojama Paveldosaugos skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Palubinskaitė.

Klaipėdos jūrinio paveldo ženklas naudojamas pažymėti tam tikrus su jūriniu paveldu susijusius objektus: pastatus ir buvusių pastatų vietas, krantines, takus, laivus ir kt. Taip pat numatyta papildoma galimybė ženklą naudoti ir kitoms reikmėms, susijusioms su jūrinio paveldo propagavimu – leidyboje, internetinėje erdvėje, suvenyrų gamyboje.

Ateityje analogiškai mieste pažymėti planuojama ir karinius paveldo objektus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Paveldui tvarkyti – daugiau lėšų

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad saugomų kultūros paveldo objektų tvarkymui šiais metais numatoma skirti daugiau lėšų. Saugomų statinių valdytojai, planuojantys tvarkyti ...
2021-01-06
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Švietimas

Klaipėdos universitete studijavo per 1600 moksleivių

Lapkričio 20–23 dienomis Klaipėdos universitete jau devintą kartą vykdytas projektas moksleiviams „Iškeisk pamoką į paskaitą“.
2017-11-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This