107 metų žemaitė atmintinai deklamuoja eiles

Veidai

Vasario 22-ąją itin garbaus – 107-erių metų jubiliejaus – sulaukė Girkaliuose gyvenanti Ieva Kalvienė. Prižiūrima anūkės Joanos Žvaginytės ir proanūkio Edvino Žvaginio su šeima, močiutė dienas leidžia apsupta artimųjų šilumos ir dėmesio.

Senolė lyg iš rašto padiktavo amžinatilsį tėvelio adresą Amerikoje. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad ilgaamžę jubiliejaus proga pasveikino Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė, Kretingalės seniūnas Žigintas Narmontas ir Girkalių bendruomenės pirmininko pavaduotoja Gražina Bakevičienė.

Svečius su šypsena pasitikusi močiutė stebino ne tik guvumu, bet ir puikia atmintimi: anūkės paprašyta deklamavo ne vieną eilėraštį ir lyg iš rašto padiktavo amžinatilsį tėvelio adresą Amerikoje.

Kai I. Kalvienei buvo vos 6 mėnesiai, tėvas, palikęs žmoną su trimis mažomis dukrelėmis, išvyko laimės ieškoti į Ameriką, iš ten pagal išgales teikė materialinę paramą, bet mirė, kai Ievai buvo 16 metų.

Nuo tada jaunai merginai teko dirbti nelengvus darbus: tarnauti pas ūkininkus, vėliau – ravėti burokų laukus kolūkyje, o namie – verpti, austi ir gyvulius auginti. Rūpintis šeima netrukdė net kolūkyje nutikusi nelaimė, kai kuliamoji nutraukė koją. Ištekėjusi už vyro Adomo, I. Kalvienė su juo sugyveno keturis vaikus, tačiau užaugo tik trys.

Jubiliatės anūkė J. Žvaginytė pasakojo, kad sulaukusi 97-erių metų amžiaus močiutė dar augino nemažai braškių ir pati ravėdavo piktžoles. Šiuo metu sveikata jau prastesnė: lazdele pasiramsčiuodama gali eiti tik padedama artimųjų, prasčiau girdi, tačiau puikios išvaizdos gali pavydėti kiekvienas.

Paklausta, kokia yra jos ilgaamžiškumo paslaptis, I. Kalvienė sakė, kad kiek jau Dievulis davė gyventi, tiek ir reikia būti šioje žemėje. O proanūkis Edvinas dar pridūrė, kad prosenelė labai šiuolaikiška ir kartu su jo šeima neatsisako nei kebabo suvalgyti, nei koka kolos atsigerti.

I. Kalvienė kilusi iš Kiauleikių kaimo Kretingos rajone. 1948 m. įsikūrė Kibelkščių kaime, kuriame prieš kurį laiką dar leisdavo vasaras. Iki pat šiol močiutė sako, kad ten ir yra josios namai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Klaipėdos rajone religinėms bendruomenėms skirta 75 tūkst. eurų

Net septynioms Klaipėdos rajone veikiančioms tradicinėms religinėms bendruomenėms įvairioms iniciatyvoms įgyvendinti paskirstyti 75 tūkstančiai eurų. Taip siekiama prisidėti prie joms ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose atsiras dar vienas vaikų darželis

Klaipėdos rajono savivaldybė skelbia ieškanti projektuotojo naujam vaikų darželiui Gargžduose. Planuojama, kad darželį, atsirasiantį Karaliaus Mindaugo gatvėje, galės lankyti per ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose atsiras naujas modulinis darželis

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad žengtas dar vienas žingsnis modulinio darželio Gargžduose statybos link – pasirašyta projektavimo sutartis. Planuojama, kad ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This