Gelbėjimo operacija Melnragėje – iš pirmų lūpų (atnaujinta)

Fotoreportažai, Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2019-02-25

Komentarų: 0

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sekmadienį Melnragėje vaikų ir moterų gelbėjimo operacijoje atsitiktinai sudalyvavęs profesionalus karys klaipėdietis Mindaugas Albrechtas savo vaidmens šiame sėkmingai pasibaigusiame įvykyje nesureikšmina.

Lygiai taip pat kalbėjo ir trys į mero kvietimą atsišaukę vyrai – Valdas Butkus, Modestas Bubliauskas ir Denisas Moskalenko.

„Pirmiausia rankom padarėm virvę, grandinę, nuėjome iki tos ledo salos, kur buvo moteris, ji įsikibo į kraštinio vyro ranką, taip ją ištraukėme“, – pasakojo karys. „Facebook” nuotr.

„Viskas vyko labai greitai. Mes su šeima tuo metu buvome prie molo, aš gal net nebūčiau pamatęs, man žmona pasakė – „žiūrėk, kas ten vyksta”, – „Atvirai Klaipėdai“ pasakojo dragūnų batalione tarnaujantis profesionalus karys.

Vyro teigimu, nieko nelaukęs jis pasileido bėgti link žmonių susibūrimo, kur, kaip vėliau paaiškėjo, ant atskilusios ledo salelės netoli kranto buvo patekusios dvi moterys su dviem vaikais.

„Kol aš pribėgau, jau vaikai buvo išgelbėti, aš sudalyvavau tik paskutinės moters gelbėjimo operacijoje“ , – sakė Mindaugas, pridūręs, jog operacijos gelbėjimo iniciatorius buvęs ne jis, o kiti arčiau įvykio vietos buvę vyrai.

Vyrai tarp savęs, jo žiniomis, buvo nepažįstami, atsitiktinai tuo metu atidūrę šalia į nelaimę patekusiųjų – jie tiesiog labai greitai susiorientavo ir puolė gelbėti nelaimėlių.

„Pirmiausia rankom padarėm virvę, grandinę, nuėjome iki tos ledo salos, kur buvo moteris, ji įsikibo į kraštinio vyro ranką, taip ją išvedėm į krantą“, – kaip vyko pati gelbėjimo operacija pasakojo karys, tiksliai net nežinantis nukentėjusiųjų skaičiaus.

Pasak M. Albrechto, išgelbėjus paskutinę moterį, kitų išgelbėtųjų ant kranto jau nebebuvo, jam su jais bendrauti neteko – visi, matyt, jau buvo išskubėję namo.

Paklaustas, ar jis pats nesušalo, juk teko bristi į ledinį jūros vandenį, karys tik nusijuokė – esą jis net nespėjęs pajusti, ar vanduo buvo šaltas.

„Grįžom į mašiną, įjungiau pečių, kad šildytų kojas, viskas gerai”, – nedaugžodžiavo klaipėdietis, pasidžiaugęs laiminga šios nelaimės pabaiga.

Nelaiko žygdarbiu

Į Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko kvietimą norint išreikšti padėką pirmadienio popietę atsišaukė trys vyrai, gelbėję moteris ir vaikus.

Iš kairės: Valdas Butkus, Modestas Bubliauskas ir Denisas Moskalenko. Martyno Vainoriaus nuotr.

Prie jūros sekmadienį pasivaikščioti atvažiavęs šilutiškis V. Butkus žurnalistams sakė, kad viskas įvyko „automatiškai – arčiausiai buvome, tikriausiai todėl ten ir atsidūriau, būtų kas kitas, būtų kiti puolę gelbėti”. Pasak jo, mintis sudaryti gyvą grandinę tikriausiai kilo vienam iš pagyvenusių vyrų, kuris greitai viską suorganizavo.

„Gal kada žmogus jau buvo susidūręs su panašiu įvykiu”, – svarstė šilutiškis.

Pasak jo, viena iš mergaičių buvo labai išsigandusi, sustresavusi ir šoko į vandenį, kai nebeliko ledo tako. Mergaitei esą vandens buvo iki krūtinės. Jai įkritus į vandenį ir prasidėjo visa gelbėjimo operacija.

Vyras, kuriam šaltame jūros vandenyje teko pabūti iki juosmens, tikino nesušalęs – tik siekdamas išvengti spūsties ir greičiau grįžti namo pasikeisti drabužius važiavo per Karklę.

„Įkirtus mergaitei ir pradėjus panikuoti neliko nieko kito, kaip pulti ją gelbėti, sekundžių reikalas, jūra negailestinga, gali greitai įtraukti. Taip ir atsidūriau vandenyje. Nežiūrėjau, kas aplinkui. Mačiau, kad žmonių aplink daug, tai pagalvojau, kad jei pats klimpsiu, kas nors tikrai atvyks padės. Aš grandinėje nedalyvavau, tik mergaitę gelbėjau. Gal vienas iš pirmųjų atsidūriau vandenyje, iškart pribėgo vyrukas ir padėjo išgelbėti mergaitę. Buvo gana sunku, rūbai prisisunkę vandens, ledas buvo ne tik ant paviršiaus, bet ir iki pat dugno”, – pasakojo M. Bubliauskas.

Jis sakė nejutęs, iki kur buvo vandenyje, tik vėliau filmuotoje medžiagoje pamatė, kad tikriausiai buvo šlapias iki krūtinės.

„Tikrai nesušalau, adrenalinas darė savo. Sėdau į mašiną, namo ir susišildžiau. Nemanau, kad čia koks žygdarbis, tai tiesiog pareiga”, – pasakojo antradienį 25 metų gimtadienį švęsiantis iš Mažeikių kilęs Modestas, Klaipėdoje gyvenantis šešerius metus.

Klaipėdietis jūrininkas D. Moskalenko sakė, jog buvo matyti, kad į vandenį įkritusi mergaitė nepasiekė dugno, tiesiog plūduriavo drabužių dėka.

„Man atrodo, kad grandinė išėjo savaime, instinktyviai. Viskas automatiškai, sekundžių reikalas. Baimės nebuvo, norėjosi tik kuo greičiau vaiką ištraukti”, – sakė vyras.

Jis teigė, jog šaltuką pajuto tik praėjus kokiam pusvalandžiui.

Klaipėdos meras V. Grubliauskas, nepaisant vyrų kuklumo, jų poelgį vadino žygdarbiu ir teigė, jog tai yra puikus pilietiškumo pavyzdys. Miesto vadovas taip pat išreiškė viltį, kad atsilieps ir kiti moteris bei vaikus gelbėję vyrai, kad jis ir jiems galėtų įteikti po miesto herbą.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”71207,71295,71296,71297,71298,71299,71300,71301,71302,71303,71290″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This