Į Malūno parką ketina investuoti apie 3 milijonus

Miestas, Svarbu

Nuo 2017-ųjų vasario istorinį Malūno vardą atgavęs buvęs Trinyčių tvenkinys ir parkas jau šiemet turėtų sulaukti tvarkytojų rankų.

Pirmadienio vakarą į projektuotojų surengtą jų planų pristatymą atėję gyventojai labiausiai buvo susirūpinę automobilių statymo vietomis Kooperacijos gatvėje, taip pat buvo išreikštas ir vienas nuogąstavimas, ar po tvarkymo darbų iš čia nepasitrauks paukščiai.

Pietinę parko dalį nuo intensyvių Mokyklos ir Tilžės gatvių ketinama atriboti apželdintais 3-4 aukščio pylimais. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ką suplanavo?

Parko sutvarkymo projektą už beveik 73 tūkst. eurų rengia UAB „Ademo grupė”, kaip partnerius pasitelkusi MB „Pupa-strateginė urbanistika”.

Pastarosios vadovas, architektas Tadas Jonauskis tikino, kas pristatomas projektas jau yra „brandžiausias, daug sprendinių išgvildenta”.

„Teritorija turi savo gamtinį užkratą, kuris yra akivaizdus. Siekiama kuo mažiau pakenkti pačiam parkui, bet kur susikerta keliai norima padaryti kai ką aktyvaus ir kad būtų patrauklu naudotis. Pietinė parko dalis būtų aktyvi, centre ir šiaurinėje –  minimali intervencija”, – sakė architektas.

Pasak T. Jonauskio, aplink tvenkinį vestų žiedinis takas, kurio vakarinę dalį sudarytų kitu projektu numatytas tiesti dviračių ir pėsčiųjų takas. Planuojama ir viena nauja jungtis – pontoninis tiltas su ažūrine tvorele, sujungiantis du tvenkinio krantus rytų-vakarų krytimi, įvairiose tvenkinio vietose būtų terasos prie vandens.

Šalia Sendvario progimnazijos projektuotojai yra numatę žaidimų aikštelę vyresniems vaikams, „didelį laipynių objektą”. Kita aikštelė vaikams būtų įrengta pietinėje parko dalyje – ji būtų ir su smėliu, ir su vandeniu.

Pietinę parko dalį nuo intensyvių Mokyklos ir Tilžės gatvių ketinama atriboti apželdintais 3-4 aukščio pylimais.

„Centrinė parko dalis yra turtinga gamtiniu aspektu, norima kuo labiau ją palikti natūralią. Čia numatoma ir nedidelė žaidimo aikštelė mažiausiems vaikams, žvirgždo takai. Šiaurinėje dalyje numatoma dar mažesnė intervencija. Daugiau naikiname takų negu sukuriame”, – sakė T. Jonauskis.

Apie 3 mln. eurų galintį atsieiti projektą numatoma įgyvendinti dviem etapais, kurių pirmasis sėkmingai vykstant procedūroms gali prasidėti jau šį rudenį. Jo metu būtų sutvarkomi visi takai, įrengtas pontoninis tiltas. „Papildomi komforto dalykai”, anot T. Jonauskio, numatomi antrame etape.

Pasak jo, projekto metu numatoma iškirsti tik 17 blogos būklės medžių, o pasodinti apie 340 naujų.

Kas rūpėjo?

Kretingos gatvės seniūnaitė Aida Dumbrauskaitė klausė, ar numatomais darbais nebus pakenkta čia esančiai esą unikaliai paukščių kolonijai.

T. Jonauskis tikino, kad paukščių būrimosi vietos yra žinomos, jos nebus liečiamos, o perėjimosi metu bus papildomai nustatytas šienavimo režimas.

Asociacijos „Klaipėdos žalieji“ pirmininkei Liudvikai Kuzminčiūtei pasiteiravus, ar bus nusausinamos pelkėtos vietos ir ar įvertintos tokios sąlygos tiesti per jas takus, T. Jonauskis tikino, kad niekas nebus melioruojama, nes norima palikti natūralią aplinką, o takai esą bus tinkamai sutvirtinti.

Tuo metu keli Kooperacijos gatvės gyventojai reiškė nuogąstavimus, kad padidėjus traukai į parką dar labiau komplikuosis padėtis statant automobilius. Situacija esą pasidarė tragiška atsiradus vandenlenčių ir kitų pramogų parkui.

„Kur numatytas parkavimas? Jau gyventi nebegalima, išvažinėjo visus žalius plotus”, – teigė viena Kooperacijos gatvės gyventoja, o jos kaimynas teiravosi, ar nenumatoma perėjų šioje gatvėje.

T. Jonauskis teigė, kad šiuo projektu neplanuojama jokių parkavimo vietų ir jokio papildomo eismo parke, tik pateikiamos rekomendacijos dėl dviejų perėjų Kooperacijos gatvėje.

„Tai ne kokio disneilendo statymas, tik parko tvarkyba, bus įrengiamos žaidimo aikštelės, kurios reikalingos ir aplinkinių namų vaikams. „Lild” pagal sutartį yra įrengusi aikštelę, buvusi „Trinyčių” teritorija jau pradėta valyti, ten bus naujai užstatoma ir tikėtina, kad atsiras naujų vietų automobiliams”, – teigė Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas.

ISTORIJA

Jau nuo XVI a. buvo minimas Malūno tvenkinys (vok. Mühlenteich), nes priešais tvenkinį, Bangų g. ir Gluosnių skersgatvio kampe, yra likęs senasis malūno pastatas. Minima, kad čia buvo Danės upės atšaka, o vėliau pastačius užtvanką susidarė tvenkinys.

XVIII a. šioje teritorijoje buvo įsikūrusios Joniškės (vok. Janischken), Būtsargių (vok. Budsargen) ir Justenhofo (vok. Justenhof) dvarų sodybos. Pokario metais apaugęs senas tvenkinys buvo išvalytas, A. Inkratienė ir inžinierius V. Toleikis paruošė perspektyvinius poilsio zonos planus. Parkas pradėtas kurti XX amžiaus 5–6 dešimtmetyje. Šiandien parke augantys augalai – tai buvusių dvarų parkų likučiai.

Kadangi greta sovietmečiu veikė „Trinyčių“ verpimo fabrikas, Malūno tvenkinys vietinių žmonių imtas vadinti Trinyčių tvenkiniu. Vėliau šis pavadinimas prigijo ir naujai įkurtam parkui.

2017 m. vasarį Klaipėdos miesto savivaldybės taryba pritarė, kad Trinyčių tvenkiniui būtų grąžintas istorinis Malūno tvenkinio pavadinimas, o teritorijai aplink tvenkinį būtų suteiktas Malūno parko pavadinimas. Pavadinimą pakeisti pasiūlė literatas, kraštotyrininkas Vytautas A. Gocentas. Tokiam siūlymui pritarė ir Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija.

3 Comments

  1. Skamba

    nuostabiai. Tiesiog kaip kokioj Švedijoj bendruomenė? Ar tikrai taip gali būti pas mus? Naivuoliai patikėjot, kad valdžiai labai parūpo Jums parką padaryti :)? Kaži ko nieko nevyksta kokioj Mogiliovo, Vingio gatvėj ar net „nuostabiajame” sąjūdžio parke? Taigi, užuojauta pelkių, varlyčių, žuvyčių ir paukštelių saugotojams. Nekaltasis Jonauskis tikrai ne disneilendą ( triukšmo būtų) daro, bet nutylį Jums didį siurprizą – vietoje buvusio dvaro, pilnu tempu ruošiamasi statyti 5-6 daugiabučius. Na ne šiaip Jonauskis prilankstė takelių apie būsimus daugiabučius. Bus jums ir požeminiai parkingai ir šiukšlių konteineriai ir visoks kitas daugiabučių gėris. Tiesa daugiabučius kuria ne jis, bet žino saldžiaburnis viską…Kažin ar čia ateis ir didieji dvarų ir kitokio senovinio gėrio saugotojai – elertai demereckai ir valodzkos-jie dabar kitam miesto gale frontonus gelbėja. Va čia tai biznis – daugiabučius surentei, aplinką sutvarkė miestas ir prakalei kvadratą su koeficientu 3-5 ( su vaizdų į tvenkinį, senamiestį). Nei 3mln investuoti, nei su jumis čiauškėti apie paukštelius ar kokią kitą gyvastį. Tad mielieji, jūsų bendruomeniškumo akcijos su kultūros tarybos parama, tai tik dūmų uždanga Malūno parko bendruomenei. O tai jau ir man suprantama- lietuviškai, jokių čia švedijų. O tai paskaitęs pagalvojau, kad man jau galva perkaito nuo tų karščių. Netikite, prašau- https://www.google.com/search?q=viremida+planuoja+mal%C5%ABn%C5%B3+parkas&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=5bXSmIa3jSs9sM%253A%252CY9DkvQ-yaFnhhM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kSn5oAeVFP-QaA2rpjMdvB5Gq6AVA&sa=X&ved=2ahUKEwis2v68ndXiAhWJ6aYKHb__D4sQ9QEwBHoECAkQBA#imgrc=5bXSmIa3jSs9sM:&vet=1

    Reply
  2. Miestietė

    Kada baigsis sutartis su ne vietoje įleistais „keberiokštais”? Parkas unikalus, gamtinis, istorinis. Toks ir turi būti, ramaus poilsio, edukacinis. Gražu kai plaukia gulbės ir žydi lelijos. Čiulba lakštingalos ir kiti paukščiai. Ir visa tai ne kur nors toli, o čia pat mieste. Nuostabus vaizdas su išlikusiais brandžiais medžiais, suteikiantis nepakartojamas emocijas žmonėms tokioje vietoje, kur kvepia didinga senovės istorija. (Kaip Anglijoje) (:
    Kad tik visko nesugadinti taip kaip poilsio parke su kar kar lipynėmis… Ir ……

    Reply
  3. Milijonierius

    Jo. Mumlaukio ezera jau „sutvarke”. Nepamenu – kiek ten limonu „isisavino” ? Dabar savins milionus uz Trinycius 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Malūno parke statomi spąstai bebrams

Klaipėdiečiams socialiniuose tinkluose dalinantis bebrų nugraužtų medžių vaizdais Malūno parke, savivaldybė praneša, jog imasi šių gyvūnų sutramdymo. Ties tvenkiniu šiuo ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Pristato dar vieno „Trinyčių“ daugiabučio viziją

Architektai buvusią „Trinyčių” fabriko teritoriją valdančių verslininkų užsakymų parengė ir visuomenei pristato jau penktus projektinius pasiūlymus dėl daugiabučių statybų. Pirmieji ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Spyglys

Arvydas Vaitkus - medkirtys!*

„Prieš ką kovoja Klaipėdos miesto valdžia? Ko labiausiai nekenčia? Istorinio ikisovietinio paveldo. Medžių. Gyventojų. Šiandienos renginys – susidorojimas su Donelaičio ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This