Premjeras žada palaikymą universitetui, jei matys progresą

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos universiteto (KU) rektoriaus referentės raginimas pasitikti premjerą Saulių Skvernelį pilna auditorija nebuvo itin veiksmingas – net ir ne šios švietimo įstaigos bendruomenės nariai nepadėjo užpildyti visų vietų.

O ir po ilgos paties ministrų kabineto vadovo kalbos ir kitų pasisakymų auditorijai liko laiko tik dviem klausimams ir tik vienas jų buvo susijęs su KU likimu.

KU rektoriaus referentės raginimas pasitikti premjerą Saulių Skvernelį pilna auditorija nebuvo itin veiksmingas – net ir ne šios švietimo įstaigos bendruomenės nariai nepadėjo užpildyti visų vietų. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Džiaugiuosi, kad pasirinkome evoliucijos kelią, nors esu greitesnių sprendimų šalininkas. Tikrai nebuvo lengva situacija dėl Klaipėdos universiteto, ir šiandien yra visokių nuomonių. Tačiau niekas nesiruošia trauktis nuo to, kad šiam regionui reikalingas stiprus universitetas. Džiaugiuosi, kad klausimas, išliks jis ar neišliks, sutelkė visą bendruomenę. Sako, kad planas padarytas, bet mažai ambicingas. Svarbu, kad laivas plauktų pagal tinkamą žemėlapį. Nuo jūsų priklauso, kur jis plauks – ar į gilius vandenis, ar ant rifų”, – dėstė premjeras ir ragino KU ieškoti „stiprios specializacijos”.

Kartu jis perspėjo nebandyti tikėtis, kad pavyks „dar kažką išgauti”.

„Nuskambėjo, kad universitetas turi būti nuo pedagogų iki inžinierių. Yra trys mokytojų rengimo centrai. Ar ten, kur pedagogų reikia iš tiesų, juos ir ten reikia rengti? Ieškokite stiprybių, šis universitetas turi potencialą. Bet ši reforma nėra buldozeris. Buldozeris buvo vaikų globos namų reforma”, – teigė S. Skvernelis.

Jis tikino, kad finansavimas aukštajam mokslui bus didinamas.

„Kokybė, kokybė ir dar kartą kokybė yra labai svarbu. Linkiu, kad universitetas gyvuotų ne tik dešimtmečius, šimtmečius, bet ir būtų garsus už Lietuvos ribų kaip stiprus, specializuotas universitetas. Iš Vyriausybės palaikymas visada bus, jei matysime, kad daromas progresas, kad eurai duoda grąža ir pridėtinę vertę”, – sakė ministras pirmininkas.

Kartu su juo KU lankęsis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė Klaipėdą norintis matyti, kaip „trečią aukšto lygio sveiktos centrą”, kuriame labai svarbus vaidmuo tektų KU.

„Tačiau tam reikia savivaldos, Vyriausybės ir vietos bendruomenės lyderių susitarimo. Ir tada Klaipėda gali tapti vienu iš esminių sveikatos centrų. Dar studentas buvau, kai buvo tokios šnekos, kurios, deja, jomis likdavo. Tikiuosi, kad turėsime istorinį šansą prie to prisidėti. Jei universitetai susitelks, galime turėti sveikiausią šalį. Japonai dar visai neseniai turėjo tokias problemas, o mes mažas kraštas, mums lengviau padaryti. Čia raktas yra universitetai. Nieko nebus, jei neturėsime specialistų, kurie padės išauginti sveikus vaikus”, – teigė A. Veryga.

Tuo metu „valstietis”, Klaipėdoje išrinktas Seimo narys Algimantas Kirkutis suskubo pasidžiaugti, kad premjeras prezidento rinkimų kampaniją pradeda būtent „sveikiausiame krašte”. Ir nors S. Skvernelis suskubo replikuoti, kad šis vizitas esą niekaip su tuo nėra susijęs, A. Kirkutis vis tiek dar rėžė, kad tik toks žmogus kaip premjeras „Lietuvą gali nuvesti teisingu keliu”.

Vienintelį klausimą nuo KU bendruomenės pavyko užduoti tik Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto dekanui Rimantui Balsiui, pradėjusiam nuo posakio „Grąžinate žirgą, atiduokite ir kamanas”. R. Balsys teigė, kad KU nepretenduotų į visų pedagogų rengimą, o tik į pradinio ir ikimokyklinio ugdymo, kurių labiausiai trūksta uostamiestyje.

„Turime dar tarpukario tradicijas, o išvažiavę į Vilnių jie niekada nebegrįš”, – sakė R. Balsys.

Tačiau S. Skvernelis sakė tebesilaikantis anksčiau išsakytos pozicijos.

„Negi vėl darysime konkurenciją dėl mažėjančio studentų skaičiaus ir nesurinksime minimalaus kiekio į grupes? Nepavyks – grįšime prie kitokių klausimų sprendimo. Siūlysime konkurencingą stipendiją būsimiems pedagogams, ne šimtą eurą, dotaciją, kad ji būtų patraukli įsikurti ar grįžti atgal. Galbūt tai leis ir poreikį tenkinti. Jei pagaliau mokytojo profesija taps prestižine, gal reikės ir ketvirto centro”, – teigė premjeras.

2 Comments

  1. Vygantas

    Tušti premjero žodžiai kaip visada… ekonominė nauda, grąža, pridėtinė vertė ir pan. Universitetai turi ugdyti intelektą, jų misija platesnė, bet ne jiems suvokti.
    Rinkiminis šuo- net klausimų neleido užduoti
    Palangoje atidarys baseiną ir bus savo stichijoje.

    Reply
  2. Vaidas

    Tiesiog nekiškit pagalių KU ir viskas bus gerai su šiuo universitetu. Nes dabar kai prasideda stojamieji, prasideda ir kalbos, kad universitetas bus uždarytas, kad bus išbrauktos tam tikros programos ir tas atbaido studentus, o po to valdžia ir sako, va matot, universitetas surenka mažai studentų.. Jų mažėja, nes valdžia tikslingai eidami to ir sieka. Tikiuose tos negatyvios kalbos pagaliau baigsis ir universitetas atsistos ant kojų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Politika

G. Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: reikiamo parašų skaičiaus nesurinko dar du kandidatai (atnaujinta)

Respublikos prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This