Prieš atskrendant į rojų arba Sunkių pagirių nuojauta

Nuomonės

Artūras Šulcas
2019-03-02

Komentarų: 7

Makiažo sluoksnis vis storesnis ir storesnis, – rinkiminių kančių nuvargintiems veideliams padabinti reikia vis daugiau bezdo ir išlaidų. O čia dar visokie niekadėjai visokius nykius klausimus užduoda, užduoda. Užuot sakę: tu – pasaulyje gražiausia (sias arba niekatroji giminė). Ir tyriausias ir gudriausias (sia arba niekatroji).

Tu rinkimams sukūrei ne tik savo dailų veidelį ir rūbelį, kurių pavydėtų net ir šį ašarų pasaulį neseniai palikęs Karlas (tipo, papa Šanelis). Pagal savo paveikslą tu nutapei ir gražų savojo (!) miesto ateities atviruką. Išsiuntinėjai jį visiems nepraustaburniams žemės (atsiprašau, Klaipėdos) kirminams.

Naujam merui (jeigu) netruks paaiškės (po II turo), kad paradai yra tik labai retos džiaugsmo neteikiančios rutinos, o merystė – darbas. Be išeiginių, darbo valandų skaičiavimo. Ir kaltės prisiėmimas. Už viską, visą visutėlį. O išrinktieji tarybų nariai greitai pajus, kad jie yra tik nareliai: prie iždo jų niekas neprileis.Martyno Vainoriaus nuotr.

Tu tvirtai įtikėjai, kad šiais apžavais pažadinsi rinkėjus iš letargo miego. Rinkėjai pakils darniomis gretomis lyg gyvi numirėliai, nustums į šalį kasdienybės kapo paminklą ir žengs tave šlovindami ordomis prie rinkimų urnų – už tave atiduoti balsą (norėtum ir babkių, bet iš kur anie jų gaus).

Bet kur tau: gyvi numirėliai katučių neploja ir taikosi tau į kokį atsikišimą įkąsti. Nedėkingieji. Gi patys didžiausi šlykštūnai dar ir klausinėja: o kaip jūs, niekingas politike (net į uosto generolą taip kreipiasi, nors šis ir verkia dėl to), tuos savo pažadus ištesėsite? Dargi prašo parodyti įrankių dėtuvę su instrumentais visuotinei gerovei ir laimei nukalti.

Ir aiškink neaiškinęs tiems asilams irgi žiurkėnams (tipo, Keksas), kad instrumentus laimei (iš pradžių – savajai, o gerokai vėliau – ir visuotinei) tu ruošiesi pirkti už rinkėjų suneštus mokesčius. Žinoma, po to, kai atskrisi į rojų (tipo, mero krėslas ar tarybos nario taburetė). Ir iš ten atidarinėsi sovietų neva išvaduoto (tipo, sunaikinto) Memelio iždo dangtį.

Velykų bobutė sapnuose tau kuždėjo, kad to iždo dugnas – beribis. Deja, jau šiandieną tūlas rinkėjas tave sodina plikais apatiniais žandais ant pavasarinio gruodo: bobutė toji tave patrolino. Ižde tame kiekvienas variokas suskaičiuotas, surūšiuotas, suklasifikuotas, sunormuotas, padalytas keletui metų į priekį. Ir, žinoma, teisingai (Vilniaus, kuris viską sprendžia, nuomone). Ir, žinoma, neteisingai (Klaipėdos mokesčių mokėtojų ir tų mokesčių tratintojų nuomone).

Tačiau baisiausias daiktas ateinantį pirmadienį kandidatams bus veidrodis. Teisingiau, iš jo žvelgiantis veidas – pabrinkusiais paakiais, be grimo, be makiažo, depiliacijos ir nusipirkto rinkimų loterijos bilieto suteiktos iliuzijos.

„Tu pralaimėjai“, – sakys veidrodis rinkimų nakties ir pražliugusių iliuzijų bei nevilties ašarėlių nukamuotam veidui. Šimtams veidų, nes laimėtojų bus tik 31. Ir net laimėtojų dauguma bus nelaimingi, nes laimėjo ne tai, ko išties siekė.

Sunkios pagirios. Tik tamsa ir ,,Boržomis“. O čia dar rūgščiai šiepiasi tie, artimieji ir tolimieji, kuriuos tu negražiai apkalbėjai, apšmeižei rinkimų niautynių įkarščio sudvasintas. Juk pjudei oponentus ir net buvusius bičiulius patamsių skalikais (nelietuviškais), vampyrais (vietiniais). Net tuos, su kuriai ne vieną bokalą išgėrei, ne viename ne kryžiaus žygyje petys į petį koveisi. Ir bučiavaisi. Pažiūrėk dabar jiems į akis…

Laikas pabrukti uodegą ir eiti tarnauti. Stokis ant užpakalinių, taip sakant. Susimokėk už išlietą tulžį, skrandžio skylę bei sielos pedikiūrą (nežinau, kas tai, bet įtariu, kad baisus).

Lengviau, žinoma, tiems, kurie sąžinės neturi, kurie manosi šiame pasaulyje turį indulgencijas viskam. Jie ir toliau šnypš pakampėmis, šieps pageltusius dantis ir žybčios raudonomis akimis, taikydamiesi įkąsit į blauzdą kiekvienam, kuris išties ką nors sugeba. Arba, neduok Die, yra šiek tiek aukščiau pilkos vidutinybės. C’est la vie (tipo, šunsnukių nepakeisi).

Kita vertus, neišsipildžiusių iliuzijų riteriai ir ledės (nieko bendro su nevartotina žodžio paleistuvės svetimybe), galite guostis tuo, kad laimėjusieji irgi netruks nusivilti.

Naujam merui (jeigu) netruks paaiškės (po II turo), kad paradai yra tik labai retos džiaugsmo neteikiančios rutinos, o merystė – darbas. Be išeiginių, darbo valandų skaičiavimo. Ir kaltės prisiėmimas. Už viską, visą visutėlį. Net už tai, kad tūlas vaikystėje tingėjo mokytis ar jo šuva nesugeba kojos pakelti.

Išrinktieji tarybų nariai greitai pajus, kad jie yra tik nareliai: prie iždo jų niekas neprileis. Jie turės tik teisę balsuoti už biurokratų sukurptus nesuprantamus bilius. Galės, beje, ir nebalsuoti (ypač tie, kurie šį tą supras) – rezultatas bus tas pats.

Rašau iš širdies ir patirties. Savivaldybių tarybos yra likusios praktiškai be įgaliojimų ką nors spręsti, pakeisti. Tad apie kokias tarybos narių teises ir galias galima kalbėti?

Nėra optimizmo? Prašyčiau: galėsite įsipilti truputį degalų į savo trandalietą (žinoma, viešai rodant kuro kiekį bei kainą svetimoms uošvienėms). Dar galėsite pasidaryti nuglamūrintą vizitinę kortelę su taip pat nuglamūrinta fizionomija. Nebūtinai savo – niekam tos tavo kortelės nereiks.

7 Comments

  1. Aura

    Tokia vaizdinga kalba, tiesiog širdis džiaugiasi, kad tai ir mano gimtoji kalba ir jaučiu, kad žmogus tiesiog skrajoja tuose žodžių viražuose-begalinė laisvė- to nė iš vieno žurnalisto nesulauksite- jų kalba šalta, negyva. O dėl turinio- tai jau seniai pastebėta, kad žmonės žodžiuose nebeskiria sarkazmo nuo paprasto teksto ir liūdno dėl to ir tada lieka nesuprasta esmė.

    Reply
  2. Karolina

    Negatyvesnio straipsnio dar nesu skaiciusi! Sulcai, gal jau tau senai i valdzia noras eiti neduoda ramybes, tik va kazkaip vis neiseina del kazkoniu aplinkybiu.. Gal tu spjauk i tas aplinkybes ir varyk, tuomet bent jau pozityvesnis poziuris pasidarys. O tai skaitant, net pykina!

    Reply
    • Karolinai

      Tai neskaityk. Šulcas kaip tik iš politikos eina

  3. Akurat

    Su tokiu požiūriu, nekeista, kad Klaipėda merdi jau trečią dešimtmetį.

    Reply
  4. žmogus

    panašu nesuvokia, kad valdžia jam leido kažką pasiekti, o dabar grįžta ten kur ir buvo…

    Reply
  5. Grazu

    Graži balade

    Reply
  6. šuns širdis

    Baisiau nei dabar nebus: nebet šulcas tikru šunimi pavirstų

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This