Klaipėdiečiai – tarp pasyviausiai balsavusiųjų

Fotoreportažai, Politika

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2019-03-03

Komentarų: 5

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sekmadienį besibaigiančiuose savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose tradiciškai Vakarų Lietuvoje aktyviausi iki pat 19 val. vėl buvo neringiškiai.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) išankstiniais preliminariais duomenimis, čia 19 val. jau buvo balsavę (su išankstiniu balsavimu) 53,78  proc. rinkėjų. Iš viso rinkimų teisę turi 4 388 neringiškai. Tai mažiausia rinkimų apygarda šalyje.

17 val. duomenimis, Klaipėdoje iš viso balsavusių buvo vos 33,73 rinkimų teisę turinčių asmenų: tai vienas iš žemiausių aktyvumo rodiklių ne tik Vakarų Lietuvoje, bet ir visoje šalyje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tuo metu likus vos valandai iki rinkimų pabaigos, Klaipėdoje prie balsadėžių nebuvo atėję nė 40 proc. rinkėjų: čia 19 val. duomenimis balsavo 37,59 proc. rinkėjų, t.y. iš 130 331 uostamiestyje rinkimų teisę turinčiųjų, balsavo tik 49 tūkst. klaipėdiečių.  Visgi tai kur kas  geresnis rezultatas, nei per 2015-ųjų  rinkimus: tada buvo 33,34 proc. balsavusiųjų.

Ne ką aktyvesni iki 19 val. buvo ir Klaipėdos rajono gyventojai: čia buvo balsavę 38,9 proc. rinkėjų. Kretingos rajone savo balsą buvo atidavę 43,22 proc., Šilutės rajone – 45,71 proc., o Palangoje – 51,70 proc. rinkėjų.

Iš viso šalyje registruota 2 458 812 rinkėjų, iš jų iki 19 val. balsavusiųjų buvo 46,56 proc. Tai kur kas didesnis aktyvumas, nei per 2015-ųjų rinkimus, kai visoje šalyje balsavo tik 39,79 proc.

Šie rinkimai išsiskiria ir tuo, kad juose balsavimo kabinos jau yra be užuolaidų, o urnos – matinės. Tačiau jei žemiausiai jose esantys biuleteniai teksto puse yra prisiglaudę prie paviršiaus, įmanoma matyti, kokį pasirinkimą padarė jį pildęs rinkėjas.

Nesusipratimai ir galimi pažeidimai

Klaipėdietė Gerda „Atvirai Klaipėdai” pranešė apie jos mamai dėl rinkimų komisijos nekompetencijos kilusias kliūtis Muzikos centro rinkimų apylinkėje.

„Mamai pasakė, kad ji negali balsuoti, privalo eiti į savo rinkimų apylinkę. Esą tik prezidento rinkimuose perkelia rinkėjus į kitą apylinkę. Tą patį sakė tiek pirmininkė, tiek prie įėjimo ateinančius registruojantis berniukas. Tik grįžus namo ant kvietimo radome parašyta, kad vis tik galima balsuoti kitoje apylinkėje ir grįžome atsikovoti savo teisės. Parodėme lapelį, kur parašyta, kad galima, tuomet perkėlė. Bet labai nesmagu, kuomet esant itin mažam aktyvumui neleidžia balsuoti tiems, kurie vis tik ateina”, – rašė Gerda.

Antroje rinkėjo kortelės, kurios neprivaloma atsinešti į rinkimų apylinkę, pusėje rašoma: „Rinkimų dieną rinkėjas gali balsuoti ir kitoje savo savivaldybės rinkimų apylinkėje”.

Balsuojant nebūtina turėti ir asmens tapatybės kortelės ar paso – tinka visi dokumentai, kuriuose yra asmens kodas ir nuotrauka.

Tuo metu kita klaipėdietė Jurgita informavo apie Vitės bendruomenės „Facebook” paskyroje sekmadienį atsiradusią galbūt rinkiminei agitacijai priskirtiną įkeltą pasidalinimą. Jame kalbama apie prieš dvejus metus Uosto direkcijos Vitės kvartale atliktus „gerus darbus”.

„Mūsų darbai prieš du metus, sprendžiant Vitės kvartalo gyventojų problemas. Arvydas Vaitkus Tomas Meškinis”, – rašo šio posto autorius Ruslan Schneiderat.   

Klaipėdietis Jegor informavo apie galimą agitaciją Prekybos uosto rinkimų apylinkėje.

„Senyvo amžiaus moteris, stovėjusi eilėje į kabinas, įdėmiai skaitė rinkimų biuletenį, o prie jos priėjusi kita senyvo amžiaus moteris, pakilusi nuo suolo, kur parašyta „Stebėtojai”, su stebėtojo pažymėjimu pareiškė: „Jums reikia balsuoti už Bilotaitę, va čia pastatykit kryžiuką, kad Grubliauskas netaptų vėl meru”. Sulaukusi pastabos ir iš rinkėjos, kad jos neklaidintų, ir iš manęs, kad draudžiama agituoti, stebėtoja moteriai pareiškė, kad užbrauktų tada visus kandidatus esą dabar taip reikia balsuoti”, – rašė klaipėdietis.

Tuo metu prezidento rikimuose dalyvaujantis Arvydas Juozaitis išplatino pranešimą, kuriame informuoja, kad sekmadienio vidudienį Klaipėdos policija sulaikė tris parašus už jo kandidatavimą rinkusius žmonės.

„Pareigūnai nepristatė jokio sulaikymo pagrindo, žodžiu motyvavo, kad VRK taip išaiškino, esą parašų rinkti savivaldos rinkimų metu negalima. Kai A. Juozaičio štabas susisiekė su policininkais, sulaikiusiais piliečius nuovadoje, jie paaiškino, kad jokio sulaikymo pagrindo nėra, jie tik atvežė piliečius į šiltesnę patalpą, kad jie pateiktų paaiškinimus. Kokiu pagrindu piliečiai turi pateikti paaiškinimus policininkai taip pat nesugebėjo paaiškinti. Arvydo Juozaičio štabas nagrinėja teisinių veiksmų prieš pareigūnų savivalę galimybes”, – rašoma pranešime.

Policija sekmadienio vakarą pranešė, kad apie 14.10 val. vienoje „Facebook”  grupių buvo skleidžiama galimai tikrovės neatitinkanti informacija, kad vienas iš kandidatų į Šilutės rajono savivaldybės tarybą perka rinkėjų balsus Žemaičių Naumiestyje ir moka po 5 eurus. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl šmeižimo.

Martyno Vainoriaus nuotr.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”72261,72262,72263,72264,72265,72266,72267,72268,72269,72270,72271,72272,72273,72274,72275,72276,72277,72278,72279,72280,72281,72282,72283,72284,72285,72286,72291,72293″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

5 Comments

  1. Z

    Sakyčiau miesto investicijos į mikrorajonus turėtų atspindėti rinkėjų aktyvumą. Pavyzdžiui apylinkės tarp Baltijos pr. ir Debreceno g. gali pailsėti 4 metus, sakūros atšaukiamos.
    Juokai juokais, bet klaipėdiečiai nenusipelno gero mero ir geros tarybos.

    Reply
  2. Romas

    O, kad Vaitkaus plakatai visam mieste kabo cia normalu ?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Plakatai gali kaboti ir per rinkimus – tai ne pažeidimas. Rinkimų metu negalima skleisti kitokios agitacijos – žiniasklaidoje, platinti skrajutes ir panašiai.

    • ezys

      „Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 53 straipsnis.
      1. Rinkimų agitacija, nepaisant jos būdų, formų ir priemonių, draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos, išskyrus nuolatinę vaizdinę agitaciją tam skirtose vietose, jeigu ji iškabinta likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki rinkimų pradžios. Rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių rinkimų agitacijos priemonių (išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija) negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.”

      Taip, kad taip – normalu 😉

  3. Joris

    Na bent jau Artūras Žalys prabalsavo, kaip matau 🙂 Tą vienintelį balsą jis tik iš savęs ir tegalėjo gauti 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This