Kaip atrodys naujoji Klaipėdos taryba?

Svarbu, Temos

Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus visų 54 Klaipėdos apylinkių duomenis paaiškėjo, kaip politinės jėgos pasidalino 30 mandatų (31-asis po dviejų savaičių atiteks arba Arvydui Vaitkui, arba Vytautui Grubliauskui, dėl mero posto besirungsiantiems antrajame rinkimų ture).

Martyno Vainoriaus nuotr.

Daugiausia mandatų – devynis – rinkėjai patikėjo visuomeniniam rinkimų komitetui „Vytautas Grubliauskas ir komanda“. Toliau rikiuojas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 7 mandatais, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai su šešiais, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir Lietuvos centro partija gavo po tris, du atiteko visuomeniniam rinkimų komitetui „Titov ir teisingumas“.

Tokie rezultatai reiškia, kad už Tarybos ribos liko iki šiol joje buvę socialdemokratai bei partijos Rusų aljansas,  „Tvarka ir teisingumas”.

Jei nė vienas iš kandidatų nepersigalvos, Vytauto Grubliausko rinkimų komitetui miesto Taryboje atstovaus jis pats, Artūras Razbadauskas, Rimantas Taraškevičius, Judita Simonavičiūtė, Vaida Žvikienė, Elida Mantulova, Arvydas Cesiulis, Vytis Radvila, Audrius Petrošius. V. Grubliausko pergalės atveju prie šios komandos miesto Taryboje prisijungtų Vidmantas Plečkaitis.

Pirmąsyk miesto Taryboje būsiantiems valstiečiams po reitingavimo atstovaus A. Vaitkus, Vidmantas Dambrauskas, Artūras Bogdanovas, Arūnas Tuma, Viktoras Senčila, Ligita Girskienė ir Romaldas Idzelevičius. A. Vaitkui iškovojus ir mero postą prie jų prisijungtų Eurelijus Žukauskas.

Dviem mandatais savo kraitį per šiuos rinkimus padidino konservatoriai. Iš jų kandidatų miesto Taryboje rinkėjai panoro matyti Arūną Barbšį, Aidą Kaveckį, Kazį Bagdoną, Andrių Dobranskį, Andrių Petraitį ir Rimantą Didžioką.

Triuškinamą smūgį patyręs Liberalų sąjūdis prarado net 9 vietas – vietoje dvylikos po praėjusių rinkimų miesto Taryboje turėtų vietų šįkart rinkėjai jam beskyrė tris mandatus. Juos pasidalins Saulius Budinas, Edmundas Kvederis ir Alina Velykienė.

Lietuvos centro partijai atstovaus Nina Puteikienė, Laima Juknienė ir Alvidas Šimkus.

Paskutinieji du mandatai rinkėjų valia atiteko komitetui „Titov ir teisingumas”. Čia išreitinguoti Viačeslvav Titov ir Jurij Šerkšniov.

Naujojoje Taryboje neliks net 20 dabartinės kadencijos narių: rinkimuose nebedalyvavusių Artūro Šulco, Valdemaro Anužio, Mindaugo Gylio ir Jono Sąlygos, taip pat rinkėjų neperrinktų liberalų Sauliaus Liekio, Linos Skrupskelienės, Audriaus Vaišvilos, Vyganto Vareikio, Jurgitos Choromanskytės, Rusų aljanso atstovų Tatjanos Fedotovos, Jolantos Skrabulienės, Vladimir Vlasov, Andrej Kugmerov, konservatorių Laisvūno Kavaliausko ir Tomo Meškinio, su Lietuvos centro partija šįkart kandidatavusio Alfonso Vildžiūno, komiteto „Už pokyčius Klaipėdoje” sąraše buvusių Algirdo Grublio ir Vytauto Čepo, mero rinkimų komiteto sąraše buvusios Aldonos Staponkienės ir socialdemokratės Lilijos Petraitienės.

Pirmajame mero rinkimų ture daugiausiai balsų – 15 812 arba 31,15 proc. – sulaukė V. Grubliauskas. A. Vaitkų palaikė 11 582 rinkėjai (22,82 proc.).

Kitų kandidatų į merus rezultatai:

Agnė BILOTAITĖ – 14,73 proc.

Simonas GENTVILAS – 8 proc.

Viačeslav TITOV – 7,02 proc.

Nina PUTEIKIENĖ – 6,9 proc.

Benediktas PETRAUSKAS – 1,9 proc.

Kazys PAULIKAS – 1,66 proc.

Artūras ŽALYS – 1,44 proc.

Benas ŠIMKUS – 0,99 proc.

Modestas NUGARAS – 0,87 proc.

Lina ŠUKYTĖ-KORSAKĖ – 0,86 proc.

KOMENTARAI

„Reikia pripažinti, kad Vilniuje ir Klaipėdoje patirta nesėkmė”

Eugenijus Gentvilas, Liberalų sąjūdžio pirmininkas

Bendras fonas toks, kad reikia žiūrėti, kas atsitinka su partijomis. Per praėjusius savivaldos rinkimus visi žioptelėjo, kad partijos prarado tris didmiesčius – komitetai pasiėmė mero postus Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje. Partijoms, tiksliau, liberalams tada dar pavyko išsaugoti įtaką Vilniuje ir Klaipėdoje. Na, o šiandien jau galima konstatuoti, kad visi penki didmiesčiai jau yra komitetų rankose. Partijos čia nurašomos ir tai yra paradoksas. Vilniuje Šimašius eina su komitetu, antras – Zuokas, kuris irgi turi komiteto požymių. Klaipėdoje Grubliauskas eina komitetu, o Vaitkus irgi turi komiteto požymių, kas kad pasivadino partija, bet nė vieno jai priklausančio ten nėra. Tad kaip lietuvių kalbą išsaugojo kaimas, taip ir partijas dabar saugo tik jis. Paradoksas, politologai turės daug darbo. 

Liberalams reikia pripažinti, kad Vilniuje ir Klaipėdoje patirta nesėkmė, bet apskritai paėmus žiūrime labai teigiamai – ketvirta vieta tarp politinių partijų, kaip ir prognozavau. Galima dabar galvoti, kad buvo klaida kandidatu į merus kelti Simoną, o ne Grubliauską. Žinant jo ir Šimašiaus išankstinį norą eiti komitetais, galima sakyti, kad jų perspektyvos matymas buvo teisingas. Jei Klaipėdoje būtų vieningi liberalai, Grubliauskas irgi turbūt būųt laimėjęs. Dabar čia klausimas, kas būtų, jei būtų. 

Partijos skyriai vis daugiau įgauna savarankiškumo, tad manau, jog savarankiškai spręs dėl galimo dalyvavimo koalicijoje, bet pasikonsultuosime. Pasižiūrėsime ir ką skyrius pasakys dėl antro rinkimų turo. Aš savo nuomonę turiu, bet skyrius turės priimti vienokią ar kitokią nuomonę dėl palaikymo. Aš tai už Grubliauską, man atrodo, kad tiek pseudopartiniai sąrašai, kuriuos valstiečiai daug kur formuoja apsieidami be partijos narių, irgi yra vienkartiniai, kaip ir komitetai. O Grubliauskas visgi patyręs. Gal dar ir asmeninis dalykas – su Vaitkumi kovo 14 dieną susitinkame teisme, kur reiks jo ieškinį paneiginėti ir įrodinėti, kad dėl 2 milijonų eurų žalos uostui, jei tai galima vadinti žala, ir pats yra pridaręs. Bet čia asmeninis niuansas, politiškai aš palaikysiu Grubliauską, o sprendimas skyriaus rankose. 

„Turi būti radikalios permainos”

Gintautas Paluckas, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas

Susirinksime, pasišnekėsime, kaip mes toliau judėsime. Aš manau, kad reikalingas pilnas perkrovimas, radikalus pokytis. Matyt, reikia skyriuje perduoti iniciatyvą jauniems, progresyviems žmonėms ir skirti tuos ketverius metus ne tik apmąstymams, kas blogai, bet ir konkretiems veiksmams. Reikia suformuoti alternatyvą klaipėdiečiams, kad jie kaip pasirinkimą matytų socialdemokratus. Rezultatus vertinu kaip tam tikrą dėsningą pabaigą, nes jie pastarąsias tris kadencijas po truputį prastėjo ir, panašu, kad tam tikra vegetacija baigėsi. Klaipėda nėra kažkuo labai išskirtinė – panaši situacija ir Kaune, Vilniuje. Tačiau kiekvienoje bėdoje galima įžvelgti gerą dalyką – yra galimybė tiesiog pilnai atsinaujinti ir pasikeisti, ko anksčiau neleido daryti įvairūs vidinės politikos niuansai – susisluoksniavimai, grupės, visokie žaidimai. 

„Rimtas signalas”

Jelizaveta Daugininkienė, komiteto „Rusakalbė Klaipėda” lyderė

Aišku, kad norėjosi gero rezultato, tad gaila. Gaila, kad neatėjo nauji veidai. Atkreipiau dėmesį, kad trys rusakalbių sąrašai lyginant su praėjusiais rinkimais gavo apie 2000 balsų mažiau nei tada, kai  buvo atiduota už Rusų aljansą ir Lietuvos rusų sąjungą, nors rinkėjų šįkart atėjo daugiau. Nors Titovas ir gavo dvi vietas, kaip anksčiau kažkada turėjo, triukšmingos istorijos „piaras” jam papildomų vietų neatnešė. Bendrai paėmus tokie rezultatai mūsų diasporai yra nelabai geras ženklas, rimtas signalas. Ar tik ne Rusų aljanso darbas lėmė tai, kad rinkėjai nebebalsavo – net ne papildomi balsai, kurių tikėjomės pritraukti, o tie 2000, kurie kažkur dingo. Jei mūsų komiteto nebūtų buvę, gal dar mažiau būtų buvę balsų. Pasižiūrėkite – liberalai pasidalino, bet vis tiek bendrai paėmus gavo panašiai balsų, kaip ir anksčiau. Nematome savo rinkėjo portreto, bet žiūrėdami į reitingavimo rezultatus darome prielaidą, kad už mus balsvo jaunimas – reitinguojami buvo jauni vyrai. Tikriausiai papildomai kažką davėme. Yra rimtas signalas, kad turi būti viena stipri diasporą atstovaujanti partija. Anksčiau buvo kalbėta apie tai, bet kažkodėl yra kategoriška priešprieša. 

Aš asmeniškai antrame ture balsuosiu už Vaitkų. Manau, kad miestui reikia naujos jėgos, naujų idėjų. Mano nuomone, paskutinių ketverių metų Vytauto Grubliausko darbas nebuvo sėkmingas. O žiūrint į tą komandą, kurią jis turi dabar, jei jis bus meras, nebus jokio proveržio. Aišku, labai įdomu, kas sudarys koaliciją. Tikriausiai kam pavyks susitarti – Grubliausko ar Vaitkaus grupei, tas ir bus meras. Priklauso ir nuo likusių už borto balsų, bet jų nėra tiek daug. 

„Mero rinkimai bus itin svarbūs centrinei valdžiai”

doc. dr. Saulius Šiliauskas, politologas

Rinkimų rezultatai Klaipėdoje tikrai įdomūs, nes Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašui suteikti mandatai atspindi permainų norą, o mero komiteto pergalė – norą išlaikyti stabilumą. „Titov ir teisingumo” pasirodymas reiškia, jog reikia turėti omenyje, kad Lietuvoje yra ir tokių piliečių, kurie taip mąsto ir su jais reikia mokėti gyventi. Gali juos nubausti, nuteisti už pasisakymus, bet jie atstovauja tam tikrą grupę piliečių ir viskas. 

Valdančiosios daugumos klausimas irgi labai įdomus. Žinant, kaip smarkiai konservatoriai priešinosi Vaitkui, kokius kėlė klausimus rinkimų kampanijos metu su Vilniaus pagalba, tai tikriausiai sunkiai jiems seksis susidėti. Persvara nėra ryški, o rinkėjai nelaksto pagal tai, ką pasako lyderiai dėl antro rinkimų turo. Protingiausia atrodytų, jei sugebėtų susijungti du pagrindiniai blokai – valstiečiai ir mero komitetas. Bet čia klausimas, kiek jie turės nuoskaudų, o kur dar didžiulis dabartinės centrinės valdžios noras Klaipėdą paimti, kad tai būtų pirmasis didmiestis, demonstruojantis, jog valstiečiai nėra vien tik kaimo, periferijos politinė jėga. Klausimas lieka ir dėl didžiulį smūgį patyrusio liberalaus jaunimo, ar jie sugebėtų perlipti per ambicijas. 

18 Comments

  1. Karolis

    Klaipėdiečiai, norint ką nors rinkti, reikia bent žinoti kandidato į merą tikslus, kurie neafišuojami. Ką tik LRT televizijos žiniose pranešama apie Kinijos metamus milijardus dolerių finansuoti Šilko kelią, kuriame yra ir Klaipėda. ES įspėjimus apie Kinijos bandymus sutvirtinti savo pozicijas Europoje, reikia priimti rimtai. Estijoje , kur irgi bandoma sutvirtinti savo pozicijas investicijų pagalba, net neprašo Estijos valstybės garantijos įdėtų investicijų grąžinimui. Ar rasite tokį, kuris suteikdamas investicijas, nenorėtų jų susigrąžinti ir su procentais.Kinija jau užvaldžiusi Pirėjo uostą Graikijoje. Taigi A Vaitkus ir yra tas Kinijos investicijų palaikytojas. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga kaip tik taip nurodė, kad jokių derybų su Klaipėdos miestu. Aš nesu su liberalais, bet tai kur kas mažesnis blogis už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Pavyzdžių užtenka: kertamas Neringos miškas. To pačio sulauks ir visa Melnragė. Tai puikiai atsispindi projekte ” Mėlynasis proveržis”. Ar jūsų kas nors klausė, ką jus galvojate apie Melnragės miško iškirtimą , vietoje Melnragės pliažo liks Giruliai. Na o į Smiltynę kelią apribos keltų kainos, nors jas turėtų kompensuoti valstybė, nes klaipėdiečiai tik trupinius gauna iš pelno, kurį duoda eksploatuojamas uostas

    Reply
  2. Saulė

    Balsavimo rezultatai rodo, kad žmonėms permainų į gerą – nereikia. Ką bepridursi mieste trinkeliuoja viską, net rinkėjų smegenis.

    Reply
    • Anonimas

      O kokias permainas gali atnešti Izdelevičius ar Žukauskas? Arba verslininkai, kurie niekada nėra parodę jokio altruizmo, atjautos socialiai jautrioms grupėms?

  3. Jonė

    Akivaizdu,kad klaipėdiečiai nesidomi savo miesto „valdytotojais”. Nesupranta, kad jie turėdami teisę išsirinkti tokius žmones ,kurie sugeba tvarkyti JŲ miestą, JŲ gyvenimą ja nesinaudoja. Gaila, ,nepažįsta tų kurie sugebėtų atlikti savo pareigas. Tuo labiau ,kad pasiūla didelė, pasirinkimas irgi. Ar mes -miestiečiai žinojome ,kad KĄ mero Grubliausko padėjėja-vicemerė Simonavičiūtė nors nuveikė gero miestui? Ką veikė,už ką gavo atlygį? Jau ruošėsi ji į pensiją išeiti, bet štai, Grubliauskas vėl ją „pasiima”. sėkmė.Valio jie sako sau… Ar žino klaipėdiečiai kad jie balsuodami už Grubliausko komandą suteikė darbą buvusiam merui Taraškevičiui ( 70 m.) KU rektoriui, Jūrininkų ligoninės sk. vedėjui Razbadauskui, ( „Barbė-tridarbė””) net gal būt tokiam „žymiam veikėjui” 20 m. jau sėdinčiam liberalų krėsle Plečkaičiui.,..? Ar pažįstate juos, ar žinote jų sugebėjimus tarnauti miestui ir jo žmonėms ? Gaila, kad eidami į rinkimus miestiečiai nesupranta savo atsakomybės… Toks mažas miestas ir nesugeba pažinti, pamatyti kaip mums prisižadėję tarybos nariai dirbo praėjusius 4 metus. Kodėl vilniečiai, kauniečiai domisi, trokšta savo miesto sėkmės, o mes klaipėdiečiai per rinkimus galime ir žlugdyti savo miestą…i

    Reply
    • Absoliučią tiesą parašėte

      Ką čia bepridursi – mus ir toliau išdurinės…..

  4. ...

    Ir vel titovas? Bet gaila,kad AVaisvilos nebebus,tai kas nusodins ta Titova?

    Reply
  5. jonui

    Gal padėliok kitaip, Grubliauskas 9 + konservai 7 jau 16 – valdančioji yra. Ir eik tu su savo Vaitkum……..Grubliauskas gal ir ne geriausias bet stabilus, vaitkus nei geriausias nei stabilus. Šildėsi baltarusiškais pinigais rinkiminėje kompanijoje, dirbo monopolinėje įmonėje

    Reply
  6. skaitytoja

    grubliauskas + gentvilas gavo tą patį mandatų skaičių. mieste niekas nepasikeitė. taryboje bus tie patys pagrindiniai ir keletas naujokų. miestas ir toliau gulės mirties patale.

    Reply
    • ezys

      siaip jau pasikeite beveik puse 😉

    • ezys

      Atsiprasau, ne puse, o 20 is 31… ir jus rasote „niekas nepasikeite” 😀

  7. Jonas

    Padėliokime: Vaitkus (plius 7 mandatai) laimi antrajame ture ir kaip tik vicemerais (2) pasiskiria Kaveckį (plius 6 mandatai) ir Puteikienę (plius 3 mandatai).

    Politinė algebra: 8+6+3=17 mandatų ir visų veislių liberalams ateina šūdinos dienos.

    Reply
    • ezys

      Vaitkus pasiskirtu vicemere Puteikiene? Leiskite man tuo suabejoti 😉 Nebent jus rasite kur nors bent viena pasisakyma, kur Vaitkus Puteikiene teigiamai vertintu 🙂

    • Jonas

      Priminsiu, kad politika baigėsį vakar, 20 valandą. ? Ir nors tiek Grubliauskas, tiek Vaitkus į Puteikienę žiūri pro sukąstus dantis, tačiau dėl koalicijos ir noro valdyti visko gali būti.

    • ezys

      >>>Jonai,
      Grubliauskas + Vaitkus = 17 mandatu ir nereikia jokios Puteikienes 😀 Del manes, tai ir liberalus ir konservatorius galetu paimti ir kad butu normalus, konstruktyvus darbas diskusijos, o ne destrukcija.

  8. Už Arvydą

    Antrame ture tik už ARVYDĄ VAITKŲ! Atsirado galimybė Klaipėdai pasikeisti ir išleisti V. Grubliauską pailsėti.

    Reply
  9. Ha ha ha

    Manau, kad teisingumas vistiek yra. Jau kiek agitavo už liberalus visi, oi…. Simonas ir kiti partiečiai kad užbombordavo FB su savo kvailais video, kaip neva miestą tvarko :))))) Net sugulovė siuntė laiškus ir prašė balsuoti už tarybos narį….kaip matome – nepraslydo. Manau, žmonės turi suprasti, kad čia ne geriausio recepto ar dainų konkurso rinkimai. Žmonės turi savo nuomonę ir nori ją išreikšti, o ne balsuoti kas paprašo, tad su visa pagarba buvusiai banko kolegei – nereikia siuntinėti laiškų ir prašyti prabalsuoti už draugą :)))))))))))))))

    Reply
    • ezys

      Man tai visiskai nesuprantamas buvo pinigu svaistymas reklamai is liberalu puses, kai visiskai aisku buvo, kad Gentvilui mero postas nesisviecia… as tikrai tikejausi, kad Gentvilas pries rinkimus nusiims, bet pasirodo pervertinau ju gebejima priimti racionalius sprendimus.
      Dabar Gentvilas vyresnysis sako, kad „gal ir klaida buvo jauneli kelti vietoje Grubliausko”, GAL? Realy? 😀 bent atsiprasytu zmogaus

    • m

      A jūs galvojat labai daug pinigų čia kas išleido? Nebesvaikit. Valstiečiai kalė 5 kartus daugiau nei bet kurie kiti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This