Rinkimai regione – su sensacijos elementais

Regionas, Svarbu

Ankstyvą pirmadienio rytą, tuoj po vidurnakčio suskaičiavus visus rinkėjų biuletenius paaiškėjo, jog tarp Klaipėdos regiono savivaldybių antrojo merų rinkimų turo nebereikės rengti Palangoje ir Neringoje: šių kurortų vadovai buvo išrinkti jau sekmadienį.

Gavęs net 76 proc. rinkėjų pasitikėjimą dar 4 metams meru Palangoje ir toliau liks dabartinis miesto vadovas, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Šarūnas Vaitkus. Konservatoriai kurorte turės ir absoliučią daugumą: iš 20 vietų miesto Taryboje jie gavo net 14 mandatų.

Šarūnas Vaitkus Palangos meru išrinktas pirmame ture. Martyno Vainoriaus nuotr.

Likusias vietas pasidalino abi socialdemokratų partijos (gavo po 2 mandatus) bei po vieną vietą Taryboje dar turės valstiečiai ir rinkimų komitetas „Palangiškiai”.

Nuo rinkiminių batalijų galės pailsėti ir dabartinis Neringos meras socialdemokratas Darius Jasaitis, gavęs 64,2 proc. rinkėjų palaikymą pirmajame rinkimų ture. Naujoji Neringos savivaldybės tarybos dauguma irgi aiški: joje dominuos socialdemokratai, iš 14 vietų užimsiantys 9-ias. Tris mandatus Taryboje turės liberalai, po vieną – konservatoriai ir rinkimų komitetas „Vieninga Neringa”.

Visgi didžiausia sensacija galima laikyti rinkimų rezultatus Klaipėdos rajone, kuriame į antrąjį rinkimų turą nepateko dabartinis rajono meras, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovas Vaclovas Dačkauskas. Jis po tarp kandidatų vykusios įtemptos kovos liko ketvirtoje vietoje.

Čia dėl mero kėdės antrajame rinkimų ture susikaus „valstietis”, buvęs Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, gavęs 21 proc. rinkėjų palaikymą, ir konservatorė Rasa Petrauskienė su 18,4 proc. rinkėjų balsų. Buvusį rajono merą su 13 proc. balsų aplenkė trečioje vietoje likusi liberalė Audronė Balnionienė, o V. Dačkauskas nesurinko nė 12 proc. rinkėjų pasitikėjimo.

Klaipėdos rajono naujoji Taryba bus gana marga, joje, skirtingai nei Palangoje ar Neringoje, nebus dominuojančios daugumos, tad politikams teks pasukti galvas dėl valdančiosios koalicijos. Po 5 vietas Taryboje turės konservatoriai ir valstiečiai, 4 – liberalai, po 3 – socialdemokratai („paluckininkai”) ir rinkimų komitetas „Kuriam kartu”, po 2 – komitetai „Klaipėdos rajono žemaičiai” ir „Bendrai geriau” bei du balsus išsaugojo buvusio mero partija – socialdemokratų „atskilėliai”.

Panaši savo margumu bus ir naujoji Kretingos rajono taryba: čia po 5 vietas užsitikrino socialdemokratai („paluckininkai”) ir konservatoriai, po 4 – valstiečiai ir rinkimų komitetas „Kretingos kraštas”, po 2 savo atstovus Kretingoje turės ir liberalai, partija „Tvarka ir teisingumas” bei Darbo partija.

Į antrąjį rinkimų turą pateko ir dėl mero kėdes Kretingoje kausis socialdemokratas, dabartinis rajono savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Domarkas (27,8 proc.) ir 15 proc. rinkėjų palaikymo sulaukęs rinkimų komiteto „Kretingos kraštas” atstovas Antanas Kalnius, nustūmę konservatorių kandidatą Dangirą Samalių į trečiąją vietą.

Tuo metu Šilutės rajone rinkimai dabartiniam merui, partijos „Tvarka ir teisingumas” atstovui Vytautui Laurinaičiui buvo palankūs. Jis, gavęs 26,7 proc. rinkėjų pasitikėjimą, antrajame rinkimų ture susikaus su konservatore Sandra Tamašauskiene, surinkusia 18 proc. rinkėjų balsų.

Šilutiškių Taryboje irgi nebus dominuojančios daugumos: čia po 5 vietas užsitikrino konservatoriai bei„ Tvarkos ir teisingumo” partijos atstovai, valstiečiai naujojoje Taryboje turės 4 vietas, po 3 mandatus gavo socialdemokratai ir liberalai, po 2 – Lietuvos socialdemokratų darbo partija ir rinkimų komitetas „Už žmonių valdžią”.

Be to, dėl galimo šmeižto Šilutės rajone policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Vienoje „Facebook“  grupių buvo skleidžiama galimai tikrovės neatitinkanti informacija esą vienas iš kandidatų į Šilutės rajono savivaldybės tarybą perka rinkėjų balsus Žemaičių Naumiestyje ir moka po 5 eurus.

 

 

 

3 Comments

  1. Marytė

    tik dabar neprašaukit atidavę balsus buvusiam ministrui,juk ne šiaip sau išėjo iš posto,rinkim naują žmogų

    Reply
  2. w

    Kokia čia sensacija, ką jau tokio gero rajone nuveikė Dačkauskas. Gal gargždiškiams kitaip atrodo, bet miestelių žmonės tokio veikėjo nėra matę per visus tuos jo metus mero kėdėje.

    Reply
    • Pagaliau

      Dėkui Dievui. Kiek metų sėdėjo socdemas Dačkauskas? Nuo gimimo su savo Cirtautaite…. Juk buvo pelkė, visiška pelkė.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pagerbė ryškiausius metų kultūros šviesulius bei jaunuosius talentus

Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys apdovanojimai ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose duris atvers bendradarbystės centras „Spiečius“

Birželį Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius“. Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This