Turkijoje pristatė Lietuvos kultūrą, paveldą ir laisvės dvasią

Mums rašo

Dana Lukauskienė
2019-03-04

Komentarų: 0

Vasarį Rietave įsikūrusios draugijos „Veikiam.Lt“ nariai dalyvavo tarptautiniuose jaunimo mainuose, finansuotose pagal „Erasmus +“ programą. Aštuoni draugijos nariai tapo Turkijos nevyriausybinės organizacijos „Her Dem“ inicijuoto projekto „Come, Lets‘ meet!“ dalimi.

Lietuvos kultūra, jos paveldas buvo pristatyti Turkijos sostinėje Ankaroje. Su lietuviškomis velykinių margučių dažymo vašku tradicijomis, dainomis ir kulinariniu paveldu susipažino jaunimas iš Vengrijos, Palestinos, Didžiosios Britanijos, Turkijos ir Egipto.

Draugijos „Veikiam.lt“ ryšiai su Turkijos nevyriausybinėmis jaunimo organizacijomis buvo užmegzti dar 2017-aisiais, kai gruodį, draugijos pirmininkė Dana Lukauskienė dalyvavo Stambule vykusiame tarptautiniame renginyje„Jump in EVS“. Anuomet buvo mokomasi ruošti tarptautinius projektus, susijusius su savanoryste. Trumpuose, neformaliuose seminaro dalyvių susitikimuose buvo išsakyta mintis, jog daugelis jaunų žmonių stačia galva pasineria į globalios kultūros srautą, tačiau kiekvienoje šalyje egzistuoja savita tradicijomis pagrįsta šalies kultūra, liaudies muzika, anekdotai, pasakos. Tačiau šiuolaikinis jaunimas nebežino, kaip gaminti tradicinius patiekalus, kuriuos taip mėgdavo mūsų tėvai ir seneliai. Vaizdingi posakiai (frazeologizmai) tostai, priežodžiai, linkėjimai, oracijos, anekdotai apie tautinius bruožus grimzta užmarštin.

Supratome, kad daugelio šalių žmonės susiduria su analogiškais iššūkiais. Dėl šios priežasties dar 2017-ųjų pabaigoje bivo inicijuotas tarptautinis projektas, kurio esmė – nematerialusis kultūros paveldas.

Lietuvą atstovavo draugijos „Veikiam Lt“ komanda: Gražina Rubavičienė, Edvinas Jucius, Algimantas Lukauskas, Agnė Kazragytė, Kotrina Raugalaitė, Andret Kudzevich ir Valerija Šaturina bei grupės lyderė Dana Lukauskienė.

Grupės nariai vaišino šeimininkus šakočiu, lietuvišku mieliniu pyragu. Buvo pristatyta filmuota medžiaga, kaip lietuviai gamina cepelinus. Lietuvos pristatymas sulaukė didžiulio susidomėjimo, ypač kuomet buvo sudainuota Eurikos Mastytės daina „Laisvė“. Žmonės iš įvairių šalių pabandė vašku numarginti kiaušinius.

Projekto dalyviai buvo supažindinti su esminėmis ir labai svarbiomis Turkijos kultūros, istorijos vietomis, muziejais, kuriuose atsiskleidė šio unikalaus ir mums nepažinto krašto nematerialiojo kultūros paveldo klodai.

Visos seminare dalyvavusios tarptautinės organizacijos taip pat rengė savo šalies pristatymus, atsivežė nacionalinių patiekalų, kalbėjo apie papročių pokyčius dėl globalizacijos įtakos. Buvo mokomasi kiekvienos šalies tautinių šokių, aptariamos šeimos tradicijos, kalendorinės šventės.

Kultūros mainų renginys pasibaigė, palikęs gausybę įspūdžių ir geresnį pasaulio kultūros, meno, muzikos ir kitų tautų žmonių pažinimą. Projekto dalyviai pirmą kartą paragavo baklavos, turkiško kebabo, gatvėje verdamos kavos, ypatingai patiektos žalios mėsos, domėjosi Vengrijos, Didžiosios Britanijos, Egipto kultūra, klausėsi Palestinos himno ir patriotinių dainų, dalyvavo Egiptiečių surengtoje arabų kultūros naktyje. Visi šie dalykai paliko neišdildomų įspūdžių. Kultūrinis sąmoningumas, gebėjimas analizuoti, pristatyti ir patenkinti naujas kultūras, ieškoti panašumų ir skirtumų daro mūsų
gyvenimą prasmingą, plečia mąstymo horizontus, kas ypatingai svarbu visuomeninėje veikloje, kuri skatina neužsisklęsti savyje, atsiverti pasauliui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Per parą - vos 15 susirgusiųjų COVID-19

Trečiadienį Lietuvoje buvo patvirtinta 15 naujų susirgimų COVID-19, iš kurių du žmonės užsikrėtė antrą kartą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Palanga kopia link blogiausius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinta vos 13 naujų susirgimų koronavirusine infekcija: du žmonės užsikrėtė antrą kartą, vienas – trečią, skelbia Valstybės duomenų ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujųjų išvakarėse - Kalėdinių giesmių festivalis

Gruodžio 30 d., šeštadienį, Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“ kartu su Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčia organizuoja tradicinį Vakarų Lietuvos ...
2023-12-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This