Teismo posėdžių sekretorės darbe nėra vietos rutinai

Veidai

Olga Sadovskaja, Klaipėdos apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene
2019-03-05

Komentarų: 1

Teismo posėdžių sekretorė – tas žmogus, kuris pirmas pasitinka atvykusius į teismo posėdį bylos dalyvius, tačiau šis darbas nesibaigia kartu su teismo posėdžiu. Kiekviena darbo diena čia yra naujas iššūkis.

Violeta Žalienė – Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teismo posėdžių sekretorė, kuri kovo 5 dieną prieš 20 metų pradėjo eiti šias pareigas. Violetos teigimu, šis darbas neatsibosta, nes jį dirbti gera.

„Teismas labai pasikeitė nuo tada, kai čia pradėjau dirbti”, – sako V. Žalienė. Klaipėdos apylinkės teismo nuotr.

Teismo posėdžių sekretore Violeta teismų sistemoje dirba jau 38 metus, teismas yra jos pirmoji darbovietė. Dirbti pradėjo nuo raštinės specialisto pareigų: ruošdavo civilinių bylų viršelius, korteles, pagal teisėjų priimtus sprendimus – vykdomuosius raštus, tvarkydavo tuomet dar administracinių teisės pažeidimų bylas.

Po kiek laiko pradėjo dirbti teismo posėdžių sekretore, po to 8 metus dirbo teismo vykdytoja. Visgi supratusi, kad teismo posėdžių sekretorės darbas jos širdžiai yra mieliausias, vėl pradėjo eiti šias pareigas ir sekretore dirba iki šiol.

Per 20 metų jai teko dirbti ir su baudžiamomis, ir su administracinių nusižengimų bylomis, tačiau, sekretorės manymu, mieliausia dirbti yra su civilinėmis bylomis, nes jos yra gyvenimiškos, iš jų gali daug ko išmokti bei sužinoti, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje.

„Teismas labai pasikeitė nuo tada, kai čia pradėjau dirbti. Tuomet teismo kolektyvas buvo nedidelis – tik 9 teisėjai (kartu su pirmininku) ir teismo pastatas buvo vienas, 3 aukštų. Dabar dirbu šešių aukštų pastate, Klaipėdos apylinkės teismą sudaro dveji rūmai – Klaipėdoje ir Gargžduose, o ir kolektyvas dabar žymiai didesnis – apie 200 žmonių”, – pasakoja Violeta.

Jos teigimu, anksčiau teisėjai sprendimus, o teismo posėdžių sekretorės protokolus rašydavo ranka.

„Turėjome tik iš anksto paruoštus blankus: protokolams, sprendimams, nutartims ir lydraščiams. Sprendimų kopijas spausdinimo mašinėle spausdindavo teismo mašininkės. Vėliau ir sekretorės mašinėle pradėjo spausdinti lydraščius, raštus ar užklausimus. Dabar technologijos pažengusios į priekį, nebereikia protokoluoti ir iki išnaktų ar savaitgaliais „šlifuoti“ protokolų, kas man labai nepatikdavo”, – prisimena ji.

Dabar teismuose yra garso įrašymo įranga, sekretorei belieka tik prižiūrėti, kad viskas gerai veiktų. Per tiek metų darbo apimtis nesumažėjo, o pats darbas yra kitoks – daugiau susijęs su informacinėmis technologijomis. Bet atsakomybės nesumažėjo – reikia laiku išsiųsti teismo šaukimus, teisėjų priimtus procesinius sprendimus, sutvarkyti bylą ir ją laiku atiduoti į raštinę.

Sekretorės teigimu, įdomus komandinis darbas ir galimybė tobulėti yra didžiausia motyvacija. Iš pradžių gali atrodyti sunku ir neįveikiama, tačiau kai viską išmoksti, darbas atrodo lengvesnis. Bet nereikia pamiršti, kad šiame darbe reikalingas ypatingas tikslumas ir atidumas, nes dirbama su svarbiais procesiniais dokumentais. Be jokios abejonės, kai dirbi – klaidos neišvengiamos, bet svarbiausia yra stengtis jų nekartoti.

„Šiame darbe nėra vietos nuoboduliui ir rutinai, jis įtraukia savo dinamiškumu – kasdien vis kitas teismo posėdis, nauja byla, anksčiau negirdėta vis kitų žmonių gyvenimo istorija. Be abejo, kartais iš bylos dalyvių sulaukiu ir nemalonių skambučių, bet išlieku rami ir mandagi, atsakau į visus, galbūt ir ne visada malonius klausimus. Įvairiose situacijose įgyju daugiau patirties ir pasitikėjimo savimi, o tai mane džiugina. Be to, savo darbu, manau, nors ir nedidele dalimi, bet prisidedu prie teisingumo vykdymo“, – sako teismo posėdžių sekretorė V. Žalienė, mininti savo 20 metų darbo sukaktį Klaipėdos apylinkės teisme.

1 Comment

  1. Iveta

    Teko susidurti su šia darbuotoja ne kartą. Nuostabi, tolerantiška , maloni, paslaugi moteris. Sėkmės Jums gyvenime.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This