„Kino draugės” sukvietė daug draugių

Kultūra

Tarptautinės moters dienos išvakarėse vienos moters iniciatyva pakviesti drauges filmui subūrė pilną „ArleKino“ salę Klaipėdos miesto moterų. Šis susibūrimas tapo startu kino seansų ciklui uostamiestyje „Kino draugės“ – žiūrėti filmus išskirtinai moterims ir apie moteris.

Klaipėdietės išsakė savo prašymą, kad tokių jaukių vakarų vyktų daugiau, nes joms dažnai trūksta paprasto ir šilto bendravimo, dėmesio ir motyvacijos imtis naujų darbų. Organizatorių nuotr.

Idėja pradėti renginių ciklą moterims kilo „ArleKinui“ vadovaujančiai Brigitai Petkutei.

„Ne vienus metus praleidusi kino teatrų užkulisiuose matau, kad Lietuvoje mes, moterys, patiriame tas pačias problemas, kaip ir visoje Europoje ar net visame pasaulyje. Vyraujantis vyriškos lyderystės kultas kino industrijoje nebėra nutylima tema ir kartais prabyla labai skaudžiais pavyzdžiais. Žaviuosi tokiais judėjimais, kaip „Me too“, kurie atskleidžia didžiulius priekabiavimo, nelygybės ar net smurto prieš moteris mastus,“ – pranešime cituojama B. Petkutė.

Pirmasis kino ciklo filmas „Nes ji yra moteris“ pasakoja tikrais faktais grįstą istoriją apie Ruth Bader Ginsburg, kurią įkūnijo Oskarui nominuota britų aktorė Felicity Jones. Žiūrovės išvydo trumpą interviu su šia aktore, kuriame buvo išsakytas jos didžiulis džiaugsmas suvaidinti į istoriją įsirėžusią asmenybę bei dirbti kartu su talentinga, ypač moteris palaikančia režisiere Mimi Leder.

Filmas nukelia į 1956 m. Ameriką, kai visiems buvo įprasta, jog šeimą finansiškai išlaiko vyras, o moteris yra namų šeimininkė, kurios rūpestis – buitis ir vaikai. Jusdama tai kaip savo pašaukimą, Ruth visą savo dėmesį sutelkė į didįjį tikslą: diskriminacijos lyties pagrindu panaikinimą. Ir nors ši užduotis tuomet atrodė kaip utopija, Odesos žydo šeimoje užaugusi užsispyrusi niujorkietė galų gale nugalėjo sistemą ir privertė visus suprasti, kad laisvė ir lygios galimybės yra visų žmonių, ne tik vyrų, privilegija.

Šį filmą galima rasti ir kasdieniame „ArleKino” repertuare.

Vakaro metu moterys dalinosi savo įspūdžiais ir pritaikė sau įvairiausių filme matytų situacijų. Organizatorių nuotr.

Pranešama, jog kas mėnesį planuojami „Kino draugių“ susitikimai Klaipėdos kultūros fabriko „ArleKino” salėje skatins atkreipti dėmesį į moterų kūrybą, iniciatyvas, tikimasi surengti įvairių teminių seansų ir svečiuose sulaukti įdomiausių kino industrijos sričių atstovių.

Po pirmojo susitikimo moterys jau spėjo pasidalinti savo pageidavimais, kokių filmų ir temų joms trūksta, o seansų organizatorė Brigita ketina ypatingai atsižvelgti į seansuose dalyvaujančių moterų lūkesčius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Kino pavasaris“ ateina į Klaipėdą

29-ąjį kartą į kino sales kviečiantis „Kino pavasaris“ šiuos metus skiria kino poveikiui. „Tas pavasaris, kai po filmo nebevaidini“, „Tas ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdoje - Japonijos kino festivalis

Japonijos ambasada Lietuvoje tęsia gražias tradicijas ir kartu su Japonijos fondu kviečia jau į 21-ąjį Japonijos kino festivalį, kuris vyks ...
2023-02-24
Skaityti daugiau

Kultūra

Kino teatre „Arlekinas“ vyks Ukrainos filmų festivalis

Pirmą kartą į Lietuvą atvyksta Ukrainos aktorius ir prodiuseris Daniilas Mireškinas. Jis su savo komanda pristatys išskirtinius Ukrainos kino filmus, ...
2022-10-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This