Prancūzai kuria filmą apie Grūšlaukės Užgavėnių tradicijas

Regionas

Kretingos rajone esančio Grūšlaukės kaimo žmonės iki šių dienų yra išsaugoję senąsias Užgavėnių tradicijas –  būdingus šiam kraštui persirengėlių personažus, muzikavimą, vaikštynes. Patys kaimo gyventojai, persirengę pačiais įvairiausiais personažais, per Užgavėnes visą dieną vaikšto iš vienos sodybos į kitą.

Ramunės Stonkuvienės nuotr.

Panašių žiemos palydėtuvių ir pavasario pasitikimo švenčių Europoje yra ir daugiau. Tą pastebėjusi ir panorusi palyginti ar įžvelgti tam tikrus panašumus ir skirtumus, Prancūzijos dokumentinių kino filmų studija „Les Films Figures Libres“ nusprendė sukurti dokumentinį kino filmą ir apie Grūšlaukės „laukinius žmones“.

Kretingos rajono savivaldybė praneša, kad Grūšlaukėje kovo pradžioje lankėsi minėtos kino studijos komanda, kuri čia filmavimo Užgavėnių šventimą. Užfiksavo ne tik pačios šventės elementus, bet ir įamžino šios tradicijos tęsėjus: medinių kaukių drožėjus Adolfą Andriejų Viluckį, Raimundą Puškorių, pakalbino Grūšlaukės kaimo gyventojus, kurie nuolat organizuoja Užgavėnių vaikštynes bei tuos, kurie kasmet laukia ir priima į savo namus didelį būrį persirengėlių.

Filmas apie persirengėlių tradicijas yra kuriamas penkiose šalyse: Tramino kaime Italijoje, Lazarimo kaime Portugalijoje, Prats de Mollo kaime Prancūzijoje, Leskoveto kaime Bulgarijoje ir Grūšlaukės kaime Lietuvoje.

Pranešama, kad filmas turėtų būti baigtas maždaug po 5 mėn.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Regionas

Kurą dideliais kiekiais pylėsi ir du buvę Kretingos rajono tarybos nariai

Žiniasklaidoje praėjusiais metais pasirodžius informacijai, kad nemažai šalies savivaldybių tarybos narių galėjo jiems skirtas išmokas naudoti neteisėtai, Klaipėdos apygardos prokuratūra ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This