Rusakalbių mokyklos direktoriaus reveransas merui

Politika, Svarbu

„Žaliakalnio“ gimnazijos direktorius Vitalijus Jakobčiukas ne tik pasinaudodamas išskirtine tarnybine padėtimi per elektroninį dienyną visai šios mokyklos bendruomenei išplatino raginimą II mero rinkimų ture balsuoti už dabartinį Klaipėdos vadovą Vytautą Grubliauską, bet ir surengė jo vedamą pilietiškumo pamoką.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė teigia, kad šiuo metu atliekamas tyrimas, kaip traktuoti agitacijos elektroniniame dienyne atvejus, nes vienas toks pranešimas buvo gautas jau pirmojo rinkimų turo metu iš kitos Lietuvos vietovės.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Bet kas negalėtų

„Gerbiami mokytojai, mokiniai ir tėvai! Kovo 17 vyks antrasis mūsų miesto mero rinkimų turas. Aš kviečiu jus visus atiduoti savo balsą už Vytautą Grubliauską. Būtent jis palaikė partiją Rusų aljansas, kuri kėlė klausimą dėl mūsų gimnazijos renovacijos ir visiems tai girdinti pranešė jubiliejiniame koncerte, skirtame mūsų gimnazijos 65-mečiui. Birželio mėnesį mero palaikymo dėka renovacija turi prasidėti. Bet niekas neduos garantijų, jei mero postą užims kitas kandidatas. Iš Vytauto Grubliausko lūpų gautas pažadas asmeniškai kontroliuoti renovaciją liks niekuo, jei jis netaps meru. Todėl Vytauto Grubliausko pergalė mūsų gimnazijos bendruomenė suinteresuota kaip niekas kitas. Nevardinsiu visų V. Grubliausko nuopelnų (šitas sąrašas gautųsi labai ilgas), bet noriu atkreipti jūsų dėmesį į konkretų darbą, kuris aktualus mums visiems. Nebūkime abejingi, ir sekmadienį atlikime savo pilietinę pareigą“ , – rusų kalba surašytame kreipimesi rašė V. Jakobčiukas.

 

„Atvirai Klaipėdai“ jis patvirtino, kad pats per „Mano dienyną“ siuntė tokį laišką.

„Pirmiausia, mums ateina renovacija, o ji apgaulingu būdu vis eina ir neateina, gerbiamas Grubliauskas su rusakalbiais politikais, kurių dabar jau nebus Taryboje, žino tą renovaciją. Aš matau, kad ji vėl yra stabdoma – kažkaip nebevyksta viešieji pirkimai. Tai aš, kaip vadovas, ir kreipiausi į mūsų bendruomenę, kad mums aktualu, jog mūsų įstaiga būtų renovuota ir gerbiamas Grubliauskas pradėjo tuos darbus ir norėtųsi, kad jis, jei būtų išrinktas, tęstų tuos darbus. Turiu tokia teisę kreiptis ir kreipiausi. Tikrai nesinaudoju savo tarnybine padėtimi“, – aiškino V. Jakobčiukas.

Jis tikino, kad laišką visai bendruomenei per „Mano dienyną“ gali išsiųsti kiekvienas tėvas, esą tai yra kaip „Facebook“. Tačiau paskambinus į „Mano dienyną“ atstovai patikino, kad tokias teises turi tik kiekvienoje mokykloje esantis sistemos administratorius ir tėvai, norintys parašyti ir išsiųsti tokį laišką, pirmiausia turėtų kreiptis į jį ir gauti atitinkamas teises.

Štabas neprašė?

Šis kreipiamasis nėra vienintelis „Žaliakalnio“ mokyklos vadovybės reveransas – meras trečiadienį dalyvavo čia vykusiojoje pilietiškumo pamokoje.

„Tai planinis dalykas. Pas mus pilietinės pamokos nuolat vykdomas. Būna, pavyzdžiui, diplomato diena, mums skambina įvairios ambasados, konsulatai, ne tik rusų ir pažymime tą dieną per pamokas „Sėkmės istorijos“. Bet koks tėvas gali ateiti ir pasakoti apie savo ar šeimos profesinę sėkmę“, – aiškino V. Jakobčiukas.

Anot jo, tokią pamoką buvo galima surengti ir po rinkimų, bet „ateina atostogos“.

„Deriname prie datų. Dabar bus tokia data, kad ateina rinkimai. Mūsų pokalbis turėtų vykti apie tai, kas padaryta miestui Grubliausko, kokia situacija su švietimu, su ketvirtokų ateitimi, kokie universitetai. Kreipėsi ne pats Grubliauskas, o jo štabas. Vaitkus nesikreipė, jei kreiptųsi, kas gi jam atsakytų?“ – teigė V. Jakobčiukas.

Tačiau komiteto „Vytautas Grubliauskas ir komanda“ koordinatorė Ana Timonina-Mickevičienė tikino, kad štabas to tikrai neprašė.

Priminsime, kad miesto ugdymo įstaigų direktoriai yra tiesiogiai pavaldūs merui.

Apsiėjo be agitacijos

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistas sudalyvavo minėtoje „Žaliakalnio“ gimnazijos „Pilietinėje pamokoje“. Prieš jai prasidedant V. Jakobčiukas, rusiškai kreipęsis į susirinkusius moksleivius ir mokytojus, tvirtino, kad meras iki šiol negalėjo vis aplankyti mokyklos dėl užimtumo, vis atvykdavo į kitas rusakalbių gimnazijas, kol pagaliau atėjo į jubiliejinį renginį.

„Taip sutapo, kad tik dabar prieš rinkimus jis galėjo atvykti į šią pamoką. Meras pasakos apie savo karjerą. Mūsų gimnazija yra atvira visiems“, – teigė direktorius, informavęs, kad ši pilietinė pamoka vyksta vietoje lietuvių kalbos, bet norintieji mokiniai esą galės už ją atidirbti.

Jis taip pat pranešė, kad V. Grubliauskas kalbės lietuviškai.

„Nieko nekviečiu, už nieką neagituoju ir nebandau įtakoti ar kad jūs įtakotumėte. Jus patys esate labai pilietiški, nereikia jums jokio patarimo ar stumtelėjimo. Atėjimas pas jus jau spėjo apaugti įvairiais gandais. Svarbiausia ateiti ir dalyvauti. Man jau skambino gal nebeikite, mere, bet aš esu dar meras, esu prieš bet kokią diskriminaciją ir protekciją. Rytoj pas mane atvažiuos Lietuvos romų bendruomenės vadovas. Net nežinau, apie ką kalbės, matyt, yra kažkokių problemų Klaipėdos bendruomenėje. Penktadienį kalbėsiuosi su katalikiškos mokyklose bendruomene, kitą savaitę su kitos rusakalbės gimnazijos. Privalau būti lygiai teisingas visiems ir gerbti visus vienodai, nesvarbu, kokia kalba ir kokiu klausimu į mane kreipiasi. Galbūt kažkas pakritikuos šiandien, susies su politiniais aspektais, nebijau to. Bijau nebūti savimi“, – sakė V. Grubliauskas, pasakojęs apie savo gyvenimišką patirtį.

KOMENTARAS

Laura Matjošaitytė, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė

Esame gavę kreipimąsi ne iš Klaipėdos pirmame rinkimų ture dėl tokios veiklos, šiuo metu atliekame tyrimą. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija čia bus labai svarbi – ar tik vienam konkrečiam asmeniui, kandidatui sudaromos sąlygos reklamuotis tame dienyne, ar ir visiems kitiems. Ar nereikia kokio sutikimo ir taip toliau. Aiškinamės situaciją ir artimiausiu metu turėsime vienokį ar kitokį sprendimą. 

24 Comments

  1. remiami projektai

    Tai viena iš savų mokyklų- „Žaliakalnio“ gimnazija, kurios galimai kiekvieną mesteltą projektą remia meras. Vargas jiems, jei pasikeis valdžia! O ne duok Dieve, dar auditą projektuose praves!

    Reply
  2. Trys pašnekovai

    -O kaip, išties, jei neteksim Grubliausko? Kaip bus su elektra? Ar kainos dar kils?

    -Ne! Juk Vaitkus draugaus su baltarusiais. Kam gi pirkti iš savų taip brangiai, jei tiek gerų pasiūlymų panosėj?!

    -Tai savivaldybės direkt.Budinas galės susikišti … savo kontroliuojamos ir vadovaujamos ‘Klaipėdos energijos’ kainų dabartinį paketą!

    Reply
  3. Kregždutės, kregždutės, biudžeto gyvos žirklės...

    Man tik įdomu, ar koalicijos partneriai konservatoriai palaikys idėją skirti virš mln. eurų rusų gimnazijos, kur mokosi koks max 250-300 mokinių, remontui? Juk reikės pinigų nemokamam vežimui autobusais, čia kaip ir rezervas?

    Reply
    • ko gero

      Barbšiui vienodai, kad tik jis vicemeras, daugiau tai nieko ir nereikia.

  4. Papirkinėjimas!

    Tai yra rinkėjų papirkinėjimas per jų vaikus. Rinkėjus papirkinėti draudžiama, tai Grubliauskas per vaikus lenda. Kam kas neaišku? Martinkienė gali paaiškinti, kad ne mero darbas mokyklą renovuot? O jis darbo, kurio seniai nedirba, metu savo buvimu aiškina aiškina ką kita! Ko kaip Vaitkus atostogų neišėjo?! O mokyklos direktorius kurioje partijoje, kad toks Grubliauskui lipšnus?

    Reply
    • Anonimas

      Buvusiu koalicijos partnerių – Rusų aljansas

  5. Martynai

    Šis direktorius yra ir rinkiminės apylinkės pirmininkas, pasidomėk ar toliau juom bus

    Reply
  6. tai šlykštu

    Grubliauskas net rinkiminiu laikotarpiu lando po mokyklas ir žada už mokesčių mokėtojų pinigus padaryti gerų darbelių, bet su sąlyga kad balsuos…

    Reply
  7. Gunter

    Moksleiviai dar nebalsuoja. Juos per anksti agituoti. Koks tikslas susitikinėti su moksleiviais, kad juos įtakoti ? Jeigu direktorius ir paagitavo tėvelius, už vieną iš kandidatų į merus, argi tai nusikaltimas. Toks jausmas, kad žmonės politiškai yra bestuburiai , kuriuos galima atiduoti, nupirkti, perleisti ar dar kažkaip įtakoti. Tikiu kad per 29 Lietuvos nepriklausomos metus žmonės išlaisvėjo ir balsuoja pagal savo įsitikinimus. Tad nedarykim problemos kur jos nėra, nebijokim ir eikim balsuoti .

    Reply
  8. Anonimas

    Didelės tragedijos čia nematau, Grubliauskas padarė gerą darbą, o žmogus už tai nori atsilyginti ir paraginti tėvelius, kurių vaikai lanko tą pačią mokyklą, kurią norima renovuoti, kad jų vaikai mokytųsi geromis sąlygomis. Taigi nesiuntinėjo kitoms mokykloms šito rašto ir neagytavo balsuoti visiems, o tik tiems, kurių vaikai lanko šią mokyklą. Palinkėčiau visiems mažiau įžvelginėti sąmokslo teorijų ir atsipalaiduoti. 🙂

    Reply
    • liuda

      Džiaukitės klaipėdiečiai savo energingu meru!Daug jis jums duoda-kas nesupranta te jaunimo paklausia-visi jį myliSėkmėsMERE!

  9. Nustokite lyginti

    Kaip gali kazkas lyginti Vaitku ir Matjosaiti?
    Matjosaitis dirbo taryboje Kauno ir pries tai, mate daug problemu ir stagnacijos, kalbu dar apie praeitus rinkimus, plius Matjosaitis sukure simtamilijonini versla, visai kitokios patirties turi ir tt.
    O Vaitkus gal sukure versla? Gal buvo kada nors miesto tarybos narys? Tegul pasedi opozicijoje 4 metus, buna aktyvus, tegul pasitraukia is valstybes tarnybos sukuria versla ir po to galima bus kazka bent kazkiek lyginti

    Reply
    • liuda

      Labai teisingi žodžiaiTai tinka kiekvienam norinčiam tapti tokiu meru kaip Grubliauskas!Aš kretingiškė, dirbu Klaipėdos ligoninėje-,daug kas vertina merą už jo energiją

  10. Jūratė

    Visoms grupėms vienodos teisės. Čia teigiama, kad gali savo kandidatą gali reklamuoti tik direktorius. Paviešinus žiniasklaidoje, Atviroje Klaipėdoje, reklama tapo prieinama kiekvienam norinčiam pasiskaityti. Prašau nebalsuoti už Vaitkų, jis ateina spręsti uosto problemų, didinti krovą. Tai Klaipėdos sunaikinimas.

    Reply
  11. kare kaip kare

    Rinkimuose, kaip kare, visos priemonės naudojamos. Vakar Skvernelis (nors oficialioje darbotvarkėje to neskelbta), specialiai atvyko į Klaipėdą ir su Vaitkumi kabino makaronus Melnragės gyventojams. Ar teisėta tokia rinkiminė propaganda? Ir durnam aišku, kad ne. Bet VRK šito epizodo netirs. Nes savų liesti nevalia. O va kad Kongas oficialiai paskelbė ir nuvyko į vieną iš Klaipėdos mokyklų, tai jau tikrai kriminalas, kurį „valstiečių” statytiniams būtina ištirti. Paskutiniai pasispardymai, kitą savaitę jau gyvensim ramiau.

    Reply
  12. Anonimas

    Grubliauską – LAUK.

    Reply
  13. konservatoriai

    Jums vis dar saldi koalicija ?…

    Reply
  14. Vytas

    Jeigu ne Grubliausko įtaka įstaigų vadovams per premijas ir atlyginimus, ne biudžeto pinigai spaudai, ne pakišos kultūros darbuotojams, jis nesurinktų nė tų 15 000 balsų. Išsikvėpiančio politiko pasispardymai. Nepraraskime šanso Klaipėdoje turėti Matijošaitį, tokį merą, kurio darbus palaiko 75% miestiečių arba atsiliksome nuo Kauno negrįžtamai besimurdydami šeimyninių merienės bizniukų liūne…

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Norėčiau, kad nurodytumėte šaltinį, kuris skelbia, kad neva Vaitkų palaiko 75 proc. klaipėdiečių. pagal 1-ojo rinkimų turo rezultatus- nelabai panašu…:) Iš lubų galima ir 100 proc., kaip Šiaurės Korėjoje, prirašyti 🙂

    • Anonimas

      Kartais, o šiuo laikotarpiu dažnai skaitau komentarus ir vis stebiuose kiek žmonių gyvena rožiniame pasaulyje nesuprasdami kas yra kas. Kuria kažkokias istorijas apie valstiečius, kurie išgelbės Lietuvą, Klaipėdą, bet tie patys valstiečiai ir neleidžia miestui augti, yra vilkinami projektai, žarstomi pažadai, kurie nebus ištęsėti ir t.t. Apsilankoma Klaipėdoje tik tada, kai jiems reikia pasireklamuoti, bet ir tos reklamos metu pažeria tokių naujienų, kad sveiko proto žmogus tikrai už valstiečius nebalsuotų. Tie lyginimai Vaitkaus ir Matijošaičio tai nors griūk negyvas.. Vienas verslininkas, viską pasiekęs savo rankomis, kitas samdomas darbuotojas, kuris dirba Karbauskiui, ir, kuris pastarojo yra stumiamas į miesto valdžią tam, kad greičiau pavyktų suderinti uosto maksimalios plėtros planus. Grubliauskas galbūt nėra pats geriausias variantas būti miesto meru, bet tikrai nepalyginamai geresnis už Vaitkų. Tad tikiuosi mieste dar yra žmonių, kurie mąsto galva, kurie sugeba atskirti kas tiesa, kas melas ir suvokti kas kieno interesus atstovauja. Sėkmės rinkimuose !

    • Palmirai

      Palmira, ar mokat skaityt, Vytas rašo, kad Matjošaitį palaiko 75 proc. Liūdna, kad palaikote tokius priešrinkiminius darbelius. Jei Grubliauskas būtų tikrai geras meras, žmonės būtų pirmame ture išrinkę. O dabar žmogus stengiasi iš paskutiniųjų ir naudoja visus resursus – mokyklų/biudžetinių įstaigų vadovams išmokėti dideli priedai prie algų, tai šie ir agituoja atsidėkodami. Ir nesuprantu, kaip gali civilizuotoje šalyje žurnalistai (dar nepriklausomo portalo) rašyti, kad ši agitacija per el. dienyną yra „nieko tokio”. Man tai yra tiesiog BAISU. Ir įtariu, kad tai vyksta ne vienoje mokykloje ar kitoje biudžetinėje įstaigose. Ar žinote, kad miesto įstaigose ir įmonėse yra virš 12 tūkst. dirbančių? Kokia įtakos sfera? Ar sąžininga ją išnaudoti prieš kitą kandidatą?

    • anonimui

      vaitkus dirba karbauskiui? oba, o kas ten per darbas ir kiek ilgai dirba? vaitkus nieko nepasiekęs? o tai kad klaipėdos uostas tapo stipriausiu tarp baltijos šalių čia ne vaitkaus pasiekimas? kas negerai su pačiu karbauskiu? gal dar kokių pasakų žinai anonime?

  15. As

    Rusakalbiai ar angliakalbiai,koks skirtumas.Jie yra musu pilieciai.Nekustykite nesantaikos tokiais straipsniais.

    Reply
    • Klaipedietis

      Čia nėra svarbu ar rusakalbiai ar kitakalbiai. Ir čia kalba ne apie nesantaika. O apie ne pagal rinkimų taisykles atliekama agitavima visuomeneje. Matosi kas daugiau be savo posto išlaikymo dar 4 metams neturi ateities ir negalės tęsti savo neužbaigtu nešvarių darbų. Dėl to visais būdais bandoma laimėti. Ačiu. Nebereikia 8 metai iš tuščio į kiaura – gana

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This