Kultūrinis genocidas ar kova prieš protekcijas?

Kultūra

Kadenciją baigiančios Klaipėdos miesto tarybos opozicijos atstovė Nina Puteikienė, palaikoma konservatoriaus Rimanto Didžioko, toliau po didinamuoju stiklu bando laikyti fotomenininką Darių Vaičekauską, gaunantį savivaldybės finansavimą kultūriniams projektams.

Miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdis, kuriame minėtieji politikai bandė aiškintis, kodėl vėl buvo skirtas finansavimas D. Vaičekausko atstovaujamos organizacijos projektui, paskendo aistrose.

Nina Puteikienė ir Darius Vaičekauskas jau ne pirmą kartą viešumoje susikerta itin aštriai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Neapsižiūrėjo?

N. Puteikienė panoro išsiaiškinti, kodėl po to, kai D. Vaičekausko vadovaujamų organizacijų vykdytų projektų metu buvo padaryti pažeidimai menininkas ir vėl vykdys Savivaldybės remiamą projektą.

„Projektas pateiktas 2017 metais. Vis tiek radote būdų kaip finansuoti asmenį, su kuriuo vos ne iki teismų ėjote. Kultūros skyriui vadovauja Dariaus Vaičekausko draugė, kuri visiškai to neslepia, ir toliau tęsiamas jo veiklos finansavimas”, – sakė N. Puteikienė posėdyje dalyvavusiai Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorei Nijolei Laužikienei.

Pastaroji pripažino, kad ne visos D. Vaičekausko vadovaujamų organizacijų projektų ataskaitos buvo pateiktos laiku. Dėl to pagal galiojančią tvarką jos negavo finansavimo šiems metams.

„Paramą gavo tik naujai įsteigta organizacija. Mes neturėjome teisinio reglamentavimo, kad tokios negalime finansuoti. Nebuvo apibrėžta, mes nebuvome apsirašę tinkamai. Dabar jau numatyta, kad padarius pažeidimus dvejus metus negalės finansavimo gauti ir projekto teikėjas, ir vadovas“, – aiškino N. Laužikienė.

Tačiau N. Puteikienė akcentavo, kad naujoji tvarka buvo patvirtinta dar praėjusių metų rugsėjį. Reaguodama į tai N. Laužikienė aiškino, kad ši tvarka negalėjo būti taikoma atgaline data projektams, kurie buvo pateikti pagal anksčiau galiojusią tvarką, o D. Vaičekausko organizacijos pateiktas projektas esą pretendavo į atlikusias lėšas.

„Derinome tai su juristais ir juristai mums sakė, kad neturime teisės neskirti finansavimo. Gal tai teisinė kolizija. Detaliau galėtų paaiškinti teisininkai“, – sakė N. Laužikienė.

Buvo ir teismų

Posėdyje komiteto pirmininko Arvydo Cesiulio kvietimu dalyvavo ir pats D. Vaičekauskas. Jis savo pasisakymą pradėjo teiginiu, kad „nuo 2017 metų gerbiama Puteikienė pradėjo kultūrinį genocidą”.

„Finansavimas ne fiziniam asmeniui skiriamas, o ji taip formuluoja. Aš esu organizacijų vadovas. Suradome, kur buvo klaida, ėjome iki teismų, pakėlėme problemas, kur į mūsų pastabas nebuvo reaguojama. FNTT ir prokuratūra nepradėjo jokio tyrimo. Nėra ten jokios sudėties ką tirti. Iškart nurodėme, kad padarėme klaidą dviejų projektų ataskaitose  – viena išlaida sudubliuota per du projektus. Bet auditas irgi padarė klaidą, ne dėl 900, o dėl 500 eurų viskas. Vienas kvitas buvo sudubliuotas per žmogišką klaidą. O Puteikienė nori pateikti kaip didžiulį kriminalą, nežinau, kodėl ji tokį puolimą mano atžvilgiu vykdo. Projektų ataskaitos buvo pateiktos laiku, kai kurios vėlavo, bet buvo derinamas tas vėlavimas, derinta su tuometiniu Kultūros skyriaus vedėju Narūnu Lendraičiu. Pagal nukeltą laiką vienas projektas vėlavo dvi ar tris dienas”, – dėstė D. Vaičekauskas.

N. Puteikienė po tokio pasisakymo pageidavo, kad D. Vaičekauskas išvardintų, kam buvo leidžiami 2018 metais Savivaldybės skirti pinigai – per 2 800 eurų. Menininkas atsikirto, kad ataskaitos buvo pateiktos Kultūros skyriui ir politikė galinti jas ten rasti.

Tęsiantis emocingam N. Puteikienės ir D. Vaičekausko ginčui, vienas po kito posėdį paliko komiteto nariai, kol liko tik pirmininkas, N. Puteikienė ir R. Didžiokas. A. Cesiuliui konstatavus, kad kvorumo nebėra ir posėdis baigiamas, D. Vaičekauskas išeidamas pareiškė, kad N. Puteikienė „naudojasi savo, kaip politikės, padėtimi” prieš tokius kultūros veikėjus kaip jis.

„Sėkmės su Grubliausku vykdant projektus”, – paskutinį akordą emocingam pokalbiui uždėjo N. Puteikienė.

2 Comments

  1. asai

    vaicekauskas liberalu pinigu plovimo is biudzeto vienas elementu. akivaizdu

    Reply
  2. Klaipėdietis

    Iš tiesų, projektų finansavimas iš Klaipėdos savivaldybės iki šiol buvo manomai korumpuotas. Lėšos skiriamos tiems patiems ‘švogeriavimo’ principu, nors buvę projektai vykdyti nepatenkinamai, neatsiskaitant arba netyčia pervedamos iš sąskaitos į sąskaitą nenustatytiems ‘sukčiams’. Na, o jei dubliuojasi išlaidos iš projekto į projektą, tai tik neryškus suklydimas!

    Klaipėdos savivaldybės vadovai taip lengvai neužleis savo pozicijų! Telieka senoji nusistovėjusi tvarka. O kaip dirba ponia Puteikienė? Jos pastabos visais klausimais- nusispjaut. Jei nemoka tyliai sėdėti, tai ir turėjo būti išspirta. Tai mero ir daugumos nuomonė.

    O kaip galvoja Klaipėdiečiai? Tegul tyli tie durneliai. Gaus jie maistui talonų ir galės klausytis triubų muzikos, kol praplyš ausų bugneliai. O tada ir išvis nebereiks su jais kalbėtis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This