Rinkusieji parašus per „Kaziuką” už A. Juozaitį bus nubausti

Politika

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį paskelbė, jog per Kaziuko mugę Vilniuje ir Klaipėdoje renkant parašus už pretendentą į Lietuvos Respublikos Prezidento postą Arvydą Juozaitį buvo nusižengta įstatymams.

Teigiama, jog taip buvo pažeistas Savivaldybių tarybos rinkimų įstatymo 53 straipsnio 1 dalyje įtvirtintinas draudimas vykdyti rinkimų agitaciją likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos.

Pranešama, jog dėl minėto pažeidimo nuspręsta taikyti Administracinių nusižengimų kodekso 85 straipsnyje 4 dalyje numatytą administracinę atsakomybę už pažeidimo padarymą atsakingiems asmenims.

Kokia bauda bus skiriama prasižengėliams, nepranešama. Pagal minėtą straipsnį bauda gali siekti nuo 140 iki 300 eurų.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė LRT sakė, jog dar nenuspręsta, ar per mugę surinkti parašai už A. Juozaitį bus užskaityti – esą šis klausimas kol kas paliktas atviras.

KOMENTARAS

Arvydas Juozaitis

Nei aš pats, nei rinkimų štabo atstovai į VRK posėdį nebuvo pakviesti. Jokių paaiškinimų iš mūsų VRK neprašė. Apie posėdį sužinojome tiktai iš žiniasklaidos, su dviejų VRK narių išvadomis supažindinti nebuvome.

Nors Lietuvos radijas pranešė, kad VRK esą nusprendė anuliuoti rinkimų agitacijos laikotarpiu surinktus parašus, žurnalistai suklydo. VRK to nenusprendė ir jokių parašų neanuliavo, nes tam neturi jokios teisės. Sąmoningai ar ne, tačiau toliau tęsiasi dezinformacijos ir piliečių gąsdinimo kampaniją, mėginant atgrasinti juos nuo parašų rinkimo. Ir dabar VRK, savo sprendimu skyrusi man administracinę nuobaudą už rinkimų agitacijos pažeidimą, pati pripažino, kad pats parašų rinkimas yra teisėtas. Įstatymas jo nedraudžia.

Deja, VRK ir toliau slepia nuo visuomenės tiesą, viešai nepaaiškindama, kad pats parašų rinkimas savivaldos rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu yra teisėtas. Kita vertus, VRK nenustatė jokių taisyklių, kokia informacija renkant parašus dėl teisės dalyvauti prezidento rinkimuose jau būtų laikoma reklamos agitacija savivaldos rinkimuose.

VRK kovo 1 d. išplatino viešą pareiškimą, kurį ir dabar galima interpretuoti taip, kad jei kovo 2-3 d.d. savivaldos rinkimų metų bus renkami parašai už teisę dalyvauti prezidento rinkimuose, tai už tokį parašų rinkimą esą gali būti skiriamos baudos. Pasirodė ir VRK atstovų vieši pareiškimai, kad VRK esą svarstys klausimą ar neanuliuoti tų piliečių parašų už kandidatus į prezidentus, kurie pasirašyti savivaldos rinkimų metu.

Įstatymas nustato aiškų piliečių parašų rinkimo už teisę būti kandidatu į prezidentus, terminą. VRK neturi teisės trumpinti šio įstatymiškai nustatyto parašų rinkimų termino. VRK taip pat neturi teisės anuliuoti piliečių parašų, kurie yra surinkti per šį laikotarpį, nes jie išreiškia piliečių valią.

Rinkimų procesas nesusiveda vien į balsavimą renkant prezidentą. Šis procesas apima ir piliečių teisę kelti kandidatus, remti jų teisę dalyvauti rinkimuose. Konstitucijos ir įstatymų garantuojama piliečių teisė rinkti apima ir teisę turėti teisėtą pasirinkimą. Dar kartą primenu, kad piliečių teisės rinkti trukdymas yra nusikaltimas, kuris yra baudžiamas iki ketverių metų laisvės atėmimo. 

VRK pareiškimai, kad esą ji gali anuliuoti piliečių parašus, jei jie bus surinkti savivaldos rinkimų metu neturi jokio teisinio pagrindo. Tai apgaulė. Atkreipiu dėmesį, kad parašų rinkimas už teisę kandidatuoti yra rinkimų teisės įgyvendinimas, o ne rinkimų agitacija. Tai nėra “rinkimų agitacija” net ir pagal VRK cituojamą Savivaldybių rinkimų įstatymo 53 straipsnį, jo antrą dalį. Nagrinėjame galimybes kreiptis į teismą ne tik dėl šios dienos VRK sprendimo, bet ir dėl trukdymų piliečiams rinkti parašus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Aptaria Baltijos regiono šalių energetinio saugumo ir kitus klausimus

Pirmadienį Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje pirmininkas ir Baltijos Asamblėjos Prezidentas Andrius Kupčinskas dalyvauja Baltijos jūros parlamentinės konferencijos Energetinio saugumo, savaiminio ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Politika

Europos Parlamentą nori šturmuoti 19 partijų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad pirmadienį baigiantis politinės kampanijos dalyvių registracijai dalyvauti birželio 9 d. vyksiančiuose rinkimuose į Europos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Vicemerę nuo etikos sargų išgelbėjo biurokratija

Tyrimas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerės Linos Šukytės-Korsakės galimo Politikų elgesio kodekso pažeidimo ir pasisakymų „Facebook“ buvo nutrauktas, nes savivaldybės ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This