Išsirinkome merą. Ar tikrai?

Nuomonės

Sako, jog šiuo metu Klaipėdoje jau esą begyvena vos 150 000 gyventojų. Tiesą sakant, man asmeniškai šis skaičius atrodo gana keistai ir net nelabai įtikinamai, turint omeny tą faktą, kad nuo tų laikų, kai oficialiai buvo skelbiamas 200 000 mūsų mieste gyventojų skaičius, išdygo daugybė naujų gyvenamųjų tiek daugiabučių, tiek kotedžo tipo, tiek individualių namų.

Sovietmečiu, jei atmintis neapgauna, iš viso balsuoti buvau du kartus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Bet, prisimenant seną posakį, jog yra melas, didelis melas ir yra statistika, pasilikime ties šiuo sunkiai įtikinamu 150 000 gyventojų mūsų mieste skaičiumi, ir pasižiūrėkime, ką jis mums įdomaus gali papasakoti apie ką tik pasibaigusius mero rinkimus.

Nežinau, kaip kitiems, tačiau man tvirtinti, jog išsirinkome naują merą, kuris esą atstovaus visų miestiečių interesams, asmeniškai liežuvis neapsiverčia. Nes yra konkretus balsavusiųjų už rinkimus laimėjusįjį merą miestiečių skaičius, kuris net ir sumažėjusio jau minėtojo 150 000 fone atrodo labiau nei graudžiai: už jį pasisakė viso labo vargani 25 000 klaipėdiečių. Dar kiek daugiau nei 20 000 meru norėjo matyti antrąjį kandidatą. Žodžiu, iš kiek daugiau nei 130 000 balso teisę turinčių miestiečių į antrąjį rinkimų turą atėjo 45 252. Kaip tokiais atvejais sakoma, komentarai nereikalingi.

Visi likusieji, t. y. beveik 85 000 klaipėdiečių nebalsavo. Įdomu, kodėl?

Deja, atsakyti tiksliai į šį klausimą vargu ar įmanoma, tačiau bandyti nuspėti –  galima.

Pirmiausia, kaip ir bet kuriame mieste, šalyje ar visuomenėje visada yra dalis apolitiškų žmonių, niekada neinančių į jokius rinkimus. Ši dalis neturėtų būti itin didelė, juoba kad tarp jų esama ir tokių, kurie nebalsuoja, pvz., tik savivaldos rinkimuose, tačiau eina rinkti, pvz., šalies prezidento ar parlamento. Pažįstu keletą tokių. Tačiau pažįstu ir pora šeimų, niekada nedalyvaujančių jokiuose rinkimuose. Džiugina bet jau tai, kad jie, skirtingai nei kita dalis nebalsuojančiųjų, valdžios nekeikia, nieko iš jos nesitiki ir pretenzijų jai nereiškia.

Šio tipo žmones vadinu sąmoningais piliečiais, nors patriotai tam, žinoma, nepritartų. Tačiau dar sąmoningesniais vadinu tuos, kurie visada balsuoja, turi savo nuomonę, bet irgi valdžiai pretenzijų nereiškia, o pasikliauja savo jėgomis, mat puikiai žino, ko yra verti politikų rinkiminiai pažadai.

Tuos, kurie nebalsuoja, bet išsijuosę kritikuoja ne tik kitų išrinktą valdžią, bet ir visus kitus iš eilės – medikus, policininkus, gaisrininkus, mokytojus, sinoptikus, pardavėjus, teisėjus etc. vadinu labai negražiai, todėl nesakysiu – kaip.

Deja, tačiau intuityviai jaučiu, jog šįkart šio tipo veikėjų tarp tų beveik 85 000 patingėjusiųjų ateiti į rinkimus klaipėdiečių bus, ko gero, dauguma.

Kas dar galėtų būti kita, mažesnioji, dalis iš neatėjusiųjų  – bala juos žino. Galėtų ir patys prisipažinti.

Vietoj P. S.

Sovietmečiu, jei atmintis neapgauna, iš viso balsuoti buvau du kartus. Pirmąjį – sulaukusi pilnametystės, antrąjį – kai pažadėjo, jog bufete bus vengriškų žirnelių ir tirpios latviškos kavos. Apgavo – nebuvo. Dėl tol daugiau balsuoti nėjau. Vis tiek visada anuomet balsuojančiųjų būdavo „99,9 proc”.

Atkūrus nepriklausomybę, balsuoti einu visada. Net ir tada, kai nelabai turiu, už ką. Panašiai buvo ir šį kartą. Ir nors balsavau, tačiau nejaučiu, kad būčiau išrinkusi merą, kuris atstovaus klaipėdiečių daugumai. Nes jis, deja, atstovaus vos vienam miegamajam Klaipėdos mikrorajonui. Viliuosi, kad galbūt mano?

8 Comments

  1. Vanda

    Nusipezėjimas …?,išsirinko, nes tik vienas mikrorajonas atėjo balsuoti…

    Reply
  2. Aš

    Nebejuokinkite kad dūdorius dirbs,kaip dūdą pūtė,taip ir toliau pūs.Dar 4 metai stagnacijos,bet čia žmonių už jį balsavusių didžiulė klaida.

    Reply
  3. Patikslinimas

    Palmira, nuo 2019 m. pradžios nebėra ir 150 tūkst. Pramainėm 148 tūkst. į mažesnę pusę.

    Reply
  4. Gampas

    Tai abu kandidatai vienodi žmogui ir nėr skirtumo kuris, tai kam balsuot? Daug iš jų pirmam etape balsavo.

    Reply
  5. komentaras

    Gaila, kad straipsnis pavirsutiniskas. Perskaites antraste tikejausi daugiau analizes ir kazkokiu isvadu. Pries 4 metus irgi labai zemas aktyvumas buvo. Idomu ar VRK turi daugiau duomenu pvz. apie rinkeju amziu, kuriuos galetu atskleisti. Manau tai rimta problema-reiskinys ir sita tema butu galima labai gera straipsni parasyt su daugiau izvalgu, analize, tyrimu galbut. Smalsu suzinoti tokio aktyvumo priezastis, balsavusiu grupes.

    Reply
    • ezys

      manau tokiu straipsniu rasite ir ne viena politologijos moksliniuose zurnaluose 😉 Bet juos mazai kas skaito…

  6. Klp

    Tai yra demokratija. Vieno balso skirtumu galimas laimėjimas. Ką kalbėti apie partijų skyrių sprendimus kur narių 300, o.nusprendžia vos 30 ?

    Reply
  7. ezys

    Meras atstovaus, ne vienam rajonui, ne daugumai klaipedieciu, o VISIEMS klaipedieciams, net ir tiems, kurie uz ji (arba isvis) nebalsavo 😉 Kaip ir renovavus nama silumos saskaita sumazeja ir tiems, kurie kryzium gulesi pries renovacija 😉 🙂
    Beja, ar geriau kai ateina balsuoti 99.99%, ar pasitaiko kartais ir 104%? 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This