Pristatys knygą, kurią išleido skaitytojai

Kultūra

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje kovo 26-ąją, 17.30 val. bus pristatoma „stebuklingu būdu nutikusi knyga” – taip apie Sabinos Brilo „Tiras „Biblio” sako prie jos gimimo prisidėjęs klaipėdietis poetas, dramaturgas Gintaras Grajauskas.

44-erių Sabina Brilo yra baltarusių poetė, žurnalistė, kurianti ir publicistiką, esė, apsakymus. Ji studijavo Europos humanitariniame universitete Vilniuje, dabar gyvena Minske, rašo rusų ir baltarusių kalbomis.

Jos knygos „Tiras „Biblio” gimimas yra unikali istorija.

„Kai kurie dalykai gyvenime nutinka tarsi netyčia – be didelių pastangų. Atrodo, lyg tiesiog staiga būtų atėjęs tam laikas, ir kažkas įjungė žalią šviesą – važiuojam! Išleisti Lietuvoje eilėraščių vertimų knygą nėra paprasta. Reikia susirasti leidyklą, kuri ryžtųsi to imtis, rašyti paraišką finansavimui ir tikėtis, kad projektą palaimins ekspertai ir pinigai bus paskirti. Jei eilėraščių autorius garsus, pripažintas Europoje, premijų laureatas – galimybių daugiau. O jei jų autorė beveik niekam nežinoma poetė iš Baltarusijos? Galimybės praktiškai jokios. Žinau, bandžiau. Bet ką daryti, jei ta poetė labai gerai rašo? Taip gerai, jog norisi graibstyti visus už rankovių ir įkalbinėti, kad ją paskaitytų?

Ir staiga vieną sausio vakarą mane apninka kažkokia linksma desperacija, ir aš imu ir parašau „Facebooke”, nieko pernelyg nesitikėdamas: žmonės, žiūrėkit, va tokia situacija. Turiu išvertęs tokios geros poetės Sabinos Brilo tekstų – keletu jų ir čia dalinausi, gal pamenat. Labai norėčiau išleisti, būtų šauni knyga. Gal kas norėtų ir galėtų prisidėti? Ir va čia prasideda įdomiausia dalis. Neprireikė nė valandos (!) ir mes jau turėjome visą nemenką sumą, reikalingą knygos leidybai. Keliems pavėlavusiems gavome net atsakyti, mandagiai padėkoję, kad daugiau pinigų jau nebereikia. Jei nebūtume sustabdę, tikriausiai būtų suaukoję ir dar vienai knygai.

Budistai tiki, kad svarbiausiomis žmogui akimirkomis staiga iš po žemių išdygsta bodhisatvos – tokie jų šventieji, atsisakę nirvanos, kad padėtų kitiems nušvisti, ir ateina į pagalbą. Tai maždaug šitaip viskas ir nutiko: išdygo iš po žemių dvidešimt bodhisatvų, ir atsirado knyga. Labai džiaugiuosi prisidėjęs prie šito gražaus stebuklo”, – apie tai, kaip knygą išleido patys skaitytojai, pasakoja G. Grajauskas.

Anot jo, Sabinos Brilo eilėraščiai yra savotiški.

„Tai tekstai, kuriuose tarsi niekas nevyksta, nieko nenutinka – tačiau šitose mažytėse gyvenimo atkarpėlėse jaučiami keisti tektoniniai virpesiai, kurie verčia suklusti ir pajusti. O paskui ir užjausti – visus, visus mus”, – sako G. Grajauskas.

Knygos pristatymo renginyje dalyvaus ir jis, ir pati autorė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Kultūra

Skelbia atnaujintą „TheATRIUM“ simbolį ir šūkį

Artėjanti vasara pajūryje sutampa su vienu iš svarbiausių Vakarų Lietuvoje teatrinių įvykių. Jau aštuntą kartą vyksiantis tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“ ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This