Pajamų deklaravimo startas – su trikdžiais

Miestas, Svarbu

Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) trečiadienį paskelbus oficialų pajamų deklaravimo startą, į jos Klaipėdos skyrių ėmė plūsti gyventojai, o prie elektroninės deklaravimo sistemos prisijungti dažniausiai buvo neįmanoma – teigiama, kad trečiadienį tai vienu metu bandė daryti penkis kartus daugiau žmonių nei pernai tuo pačiu metu.

Situacija nebuvo pagerėjusi ir trečiadienio vakarą.

Elektroninio deklaravimo sistemoje (deklaravimas.vmi.lt ) 1,9 mln. gyventojų VMI suformavo metines pajamų deklaracijas. 1,4 mln. pajamų deklaracijų yra užpildytos, tad jas sistemoje užtenka peržiūrėti ir patvirtinti.

Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento II skyriaus vedėja Aldona Butkienė teigė, kad uostamiesčio gyventojams yra parengta apie 101 tūkst. tokių preliminarių deklaracijų, pilnai iš jų užpildytų procentas yra panašus kaip ir visos šalies mastu.

Deklaracijas, kaip ir kasmet, gyventojai turi pateikti ir mokesčius sumokėti iki gegužės 2 d.

VMI pažymi, jog pajamų deklaracijos turėtų nepamiršti pateikti gyventojai, vykdę individualią veiklą ar gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl užimamų pareigų (politikai, valstybės tarnautojai ir kt.) ir, be abejo, gyventojai,  norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis bei susigrąžinti dalį mokesčių.

Pajamų deklaracijas taip pat reikia pateikti, jeigu gyventojui buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM arba susigrąžinti šį mokestį, nes buvo taikytas per mažas NPD. Lengvatomis gali pasinaudoti žmonės, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už būsto kreditą, už sumokėtas gyvybės draudimo įmokas, III pakopos pensijų fondų įmokas ar pirmas studijas aukštojoje mokykloje.

„Šių metų deklaracijos forma ir deklaracijų teikimo tvarka išlieka tokia pati, kaip ir praėjusiais metais”, – sakė A. Butkienė.

Klaipėdos apskrities VMI viršininkas Audrius Morkūnas prognozavo, kad dėl to, jog atsiradus vaiko pinigams buvo pernai panaikintas papildomas NPD, gali sumažėti deklaruojančiųjų pajamas.

VMI atstovai taip pat atkreipia gyventojų dėmesį, kad nuo šių metų šalia įprastų 2 proc. pajamų mokesčio, skiriamo paramos gavėjams, ir 1 proc., skiriamo politinėms partijoms, jau bus galima skirti papildomą 1 proc. ir profesinėms sąjungoms ar profesinių sąjungų susivienijimams. Anksčiau jau taip rėmusieji profsąjungas turėtų pateikti naują deklaraciją.

2019 metai, planuojama, yra paskutiniai, kuomet skirti dalį GPM paramai galima pildant popierinius prašymus. Pernai Klaipėdoje dar buvo 5,5 proc. popierinių prašymų.

Pasak A. Butkienės, iki trečiadienio 11 val. pajamų deklaracijas jau buvo pateikę apie 1 700 klaipėdiečių, 700 pateikė paramos skyrimo prašymus.

„Tendencija nesikeičia, elektroninis pikas fiksuojamas pirmą dieną, didžiausi gyvi srautai – paskutinę. Specialistų pagalbos norintiems gyventojams geriausia ateiti nuo 15 iki 17 valandos. Dirbsime be pietų pertraukos, papildomai darbuosis devyni darbuotojai. Specialistai ir bibliotekose tam tikru laiku padės, deklaruoti moka ir bibliotekininkai”, – sakė A. Butkienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Pajamas dar turi deklaruoti 190 tūkst. smulkiųjų verslininkų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik pusė gyventojų, praėjusiais metais vykdžiusių individualią veiklą (IDV), jau pateikė savo pajamų mokesčio ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

Daugiau įmonių galės naudotis VMI kuratorių pagalba

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad nuo šiol jos kuratorius turės didesnis klientų skaičius. Papildoma mokesčių specialistų pagalba bus teikiama ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This