Įamžino Lietuvos jūrų laivininkystės kūrėją

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Penktadienio popietę ant Uosto direkcijos pastato atidengta atminimo lentelė, skirta Lietuvos jūrų laivininkystės (LJL) įkūrėjui ir dvidešimt metų jai vadovavusiam Alfonsui Ramanauskui. Šis pastatas pasirinktas neatsitiktinai – jis iškilo A. Ramanausko dėka ir būtent čia veikė LJL.

Atminimo lentelė atidengė Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna, Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Iniciatyvos įamžinti buvusį savo vadovą ėmėsi Vytautas Vaičekauskas, pirmasis buvusios Tarptautinės jūrų perkėlos viršininkas.

„Kai sužinojau, kad pastatas gali būti parduodamas, kreipiausi į Uosto direkcijos vadovą Arvydą Vaitkų, nes atsiradus privatininkui tai padaryti būtų gal jau ir neįmanoma. Jam sutikus, ėmiau rinkti parašus, o vėliau iniciatyvą perleidau Lietuvos jūrininkų sąjungai. Alfonsas Ramanauskas buvo didis žmogus. Visada jį vadinau viršininku”, – sakė V. Vaičekauskas.

Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža tikino, kad nors tuo metu LJL plaukioji su tarybine vėliava, vis tiek esą buvo plačiai žinoma, kad tai – būtent Lietuvos laivynas.

Atminimo lentos autorius Klaudijus Pūdymas savo ruožtu sakė, kad lentą darė neįprasto stiliaus, nes pats pastatas yra modernus ir esą reikalauja kitokio sprendimo.

Klaipėdos miesto Tarybos Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos pirmininkas Vytautas Čepas sakė, kad A. Ramanausko įamžinimo procedūros buvo užtrukusios dėl to, kad teko užklausti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, ar jis nebuvo susijęs su sovietinėmis represinėmis struktūromis ar slaptosiomis tarnybomis.

Ceremonijos metu buvo paskelbta, kad joje negalėjo dalyvauti niekas iš A. Ramanausko artimųjų, nes taip sutapo, kad būtent penktadienį Vilniuje buvo laidojama jo žmona Regina.

Teigiama, kad A. Ramanausko iniciatyva buvo pastatyta Jūrininkų mokykla Minijos gatvėje, buvo prisidėta prie Klaipėdos jūrininkų ligoninės pastatymo.

Laikraštis „Lietuvos jūreivis” 1989 m. vasarį A. Ramanausko 60-ojo gimtadienio proga rašė, kad „pažvelgę į šiandieną iš būsimos praeities, sunkiai rasime žmonių, kurie būtų labiau nusipelnę vystydami Respublikos prekybos laivyną kaip dabartinis Lietuvos jūrų laivininkystės viršininkas Alfonsas Ramanauskas”.

Eugenijaus Maciaus nuotr.

A. Ramanauskas gimė 1929 m. vasario 2 d. Rokiškio rajono Aleksandravėlės kaime.

„Įgijęs Vilniaus valstybiniame universitete teisinį išsilavinimą ir atitarnavęs armijoje, A. Ramanauskas buvo pasiųstas dirbti partinį darbą į Vilnių. 1956 metais perkėlė į Klaipėdą. Dirbo partijos miesto komiteto instruktorium, paskui buvo išrinktas Jūrų prekybos uosto partinio komiteto sekretoriumi. Ir, kaip sakoma, pateko į savo vietą. Įvertinusi jauno partinio komiteto sekretoriaus gabumus, Jūrų laivyno ministerija ir Respublikos vadovybė 1959 metais paskyrė trisdešimtmetį A. Ramanauską Jūrų prekybos uosto viršininku, o po dešimties metų įpareigojo įkurti Lietuvos jūrų laivininkystę. <…> Be jokios abejonės, Respublikos jūrų laivyno dabartinį veidą apsprendė vadovo asmenybė. A. Ramanausko nuopelnai deramai įvertinti: jis apdovanotas Spalio revoliucijos, dviem Darbo raudonosios vėliavos, „Garbės ženklo” ordinais, pelnė Lietuvos TSR nusipelniusio transporto darbuotojo vardą”, – tuomet rašė „Lietuvos jūreivis”.

A. Ramanauskas mirė 1998 m. vasario 23 d. Vilniuje, palaidotas Antakalnio kapinėse.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”75441,75443,75427,75428,75429,75430,75431,75432,75433,75434,75435,75436,75437,75438,75439,75440″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

4 Comments

  1. Klaipeda

    Neatsakingas, neapgalvotas pasiūlymas ir jo realizavimas. Įdomu kas tai inicijavo? Nesitiki kad p. Čepas…. Kas , kodėl pritarė ?
    Ramanauskas apdovanotas ” … Spalio revoliucijos, dviem Darbo raudonosios vėliavos ordinais.” ir t.t. ir pn.
    Įdomu ar Titovas buvo iškilmingoje ceremonijoje?

    Reply
  2. Anonimas

    Keista kad LJL įkūrėją nusprendė atminti, kai Lietuva jau neturi savo jūrų laivyno, LJL nuvaryti į bankrotą

    Reply
    • www

      bet į bankrotą nuvarė ne Ramanauskas

  3. Anonimas

    Gal reiktu prisiminti kas LJL nuvarė į bankrotą ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This