Dėl bebrų ūsų ilgio

Nuomonės

Julius Radauskas
2019-03-26

Komentarų: 7

Su visa pagarba Linui Poškai, bet savo atsakyme Palmirai bandydamas suskaičiuoti „ūsuotus bebrus” ir išmatuoti jų ūsų ilgį, jis manipuliuoja skaičiais ir ignoruoja turinį.

Abejoju, ar yra formalus „ūsuotųjų bebrų” apibrėžimas, bet jei gerai pamenu, berods, Andrius Tapinas pradėjo vartoti šį terminą norėdamas apibrėžti senus nomenklatūrininkus, kurie atsisako užleisti savo vietas naujiems žmonėms. Taigi, skaičiuokim „bebrus” ir matuokim jų ūsus.

„Aš asmeniškai manau, kad dvi kadencijos tokiose pareigose turėtų būti riba, nes po to meras tikrai gali pradėti priminti „bebrą”, kurio ūsai su kiekviena kadencija pailgėja bent sprindžiu”. Martyno Vainoriaus nuotr.

Iš keturių Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) išrinktų tarybos narių iš tiesų trys buvo ankstesnėje taryboje. Tačiau ar tikrai Linai Skrupskelienei, buvusiai taryboje vieną kadenciją ir neužėmusią jokių pareigų merijoje ar administracijoje, galima klijuoti tokią etiketę? Alinai Velykienei ir Sauliui Budinui tai bus jau ketvirta kadencija (Sauliui ne iš eilės), tai, sakykim, kad jie patenka į tą kategoriją, bet palyginus su kai kuriais Vytauto Grubliausko komiteto nariais, jų ūsai dar labai trumpučiai, o ir „bebrų” kiekiu komitetas gerokai lenkia LRLS.

Iš devynių su komitetu išrinktų žmonių šeši anksčiau buvo rinkti į tarybą jau bent kartą. Taip pat patirties miesto valdyme įgijo ir Elida Mantulova, kuri praeitoje kadencijoje laikinai ėjo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigas. Iš tų šešių anksčiau rinktų žmonių penkiems tai bus bent jau trečia kadencija (kai kuriems ne iš eilės).

Reiktų atkreipti dėmesį, kad Vaida Žvikienė tarybos nare buvo tik vieną kadenciją, tačiau prieš tai kelis metus dirbo tarybos sekretore mero komandoje.

V. Grubliauskui tai bus jau trečia mero kadencija ir kiekvienas pats tegul vertina daug tai ar mažai. Aš asmeniškai manau, kad dvi kadencijos tokiose pareigose turėtų būti riba, nes po to meras tikrai gali pradėti priminti „bebrą”, kurio ūsai su kiekviena kadencija pailgėja bent sprindžiu. Bet net ne triskart meras turi ilgiausius ūsus šioje kompanijoje.

Tikrosios žvaigždės komiteto sąraše – du su puse karto meras Rimantas Taraškevičius ir Judita Simonavičiūtė, kurie į tarybą renkami nuo 1990 metų (su trumpomis pertraukomis). J Simonavičiūtė paskutinius 15 metų esant bet kokiems rinkimų rezultatams dar sugebėdavo būti arba administracijos direktore, arba vicemere. Ir čia net nepridedant metų, praleistų Klaipėdos miesto Liaudies deputatų taryboje dar iki nepriklausomybės atgavimo.

Šitų „bebrų” ūsai buvo auginami jau trisdešimt metų ir nepanašu, kad kas nors juos artimiausiu metu aptrumpins, kadangi realybėje komitetas turi vos du tarybos narius, kuriems dar „bebriški” ūsiukai net kaltis nepradėjo – Vytį Radvilą ir Audrių Petrošių.

Gal ir geri vyrai, nepažįstu jų, tai nieko blogo negaliu pasakyti, bet vargu, ar jie bus frakcijos vedliai, formuojantys miesto politiką ir ardantys per daug metų nusistovėjusią ūsuotą hierarchiją. Panašiau į tai, kad bus taip, kaip visada.

Ir jei Linui atrodo, kad komitetui laimėjus rinkimus įvyko kažkoks atsinaujinimas, buvo atsikratyta „ūsuotų bebrų“ ar panašiai – belieka apgailestauti, kad vienas Klaipėdos šviesulių nemato to, kas akivaizdu.

7 Comments

  1. Linas Poška

    Susikrimtau perskaitęs, jog „skaičiais” – manipuliuoju, o „turinį” – ignoruoju. Politikos veterano apibrėžimui rinkausi aiškų ir lengvai verifikuojamą kriterijų – pirma ar nebe pirma jam būsima kadencija. Nes kai pradėsi lįsti į politikų „turinius” – na jau neišvengiamai prasidės asmeniškumai, meilės-nemeilės. Julius gi pasirinko kitokį metodą – ne „manipuliuoti” skaičiais, o tiesiog surašyti juos iš lubų. Žiūrim, ką turim: „Tačiau ar tikrai Linai Skrupskelienei, buvusiai taryboje vieną kadenciją ir neužėmusią jokių pareigų merijoje ar administracijoje, galima klijuoti tokią etiketę?” Na, neklijuodamas gerbiamajai Linai jokių etikečių, pastebėsiu, jog būsimoji kadencija šiai politinei veteranei bus jau trečia, miesto taryboje ji triūsia nuo 2012 11 13, žr. http://www.klaipedosliberalai.lt/lina-skrupskeliene/ . Ar Julius Radauskas, žr. http://www.klaipedosliberalai.lt/julius-radauskas/ ,gali nežinoti svarbiausių bendražygės biografijos faktų? Galbūt, palikime tai spręsti skaitytojui. Bet kuriuo atveju – jo paskelbta žinia yra „fake news”. Grybštelkime ir „turinius”: Julius į Vaidos Žvikienės „nomenklatūrinį stažą” įskaičiuoja darbą miesto tarybos sekretore. Bet juk ta pati gerbiamoji Lina, buvusi LRLS skyriaus administratorė, irgi ilgus metus algą gavo (nes partija gauna valstybės dotaciją) iš mokesčių mokėtojų pinigų, taip pat už biudžeto pinigus plušėjo Seimo narių Eligijaus Masiulio ir Eugenijaus Gentvilo padėjėja. Tačiau vis tiek Juliui Vaida – senas nomenklatūrinis ūsuotas bebras, o Lina – gaivus jaunatviškas proveržis… Pamokamas pavyzdys, kaip partiškumas sujaukia protą net ir labai šviesiam žmogui. Ir jau visai tarpdury išeinant – prie viso to laikau reikalinga pabrėžti, jog politinę patirtį (esant kitoms lygioms sąlygoms) laikau veikiau privalumu nei trūkumu ir nieko neketinu vadinti kailiniu žvėreliu vegetaru.

    Reply
    • klaipdeskas

      Poška, na tai kuo didesnė politinė patirtis, tuo geriau savivaldybei? Tai Simonavičiūtė, jei tai tiesa, nuo 1980 sukaupus tiek patirties, kad turėtų Klaipėda dabar būt kaip Niujorks 🙂 Realybė tokia – viskas stovi vietoj ir jokių permainų ar pokyčių nereik. Geriau pripažinkit kad jus tai tenkina ir tiek. Didelės dalies klaipėdiečių – netenkina, deja jų mažesnė dalis nei pusė balsavusių.

  2. Linas Poška

    Susikrimtau perskaitęs, jog „skaičiais” – manipuliuoju, o „turinį” – ignoruoju. Politikos veterano apibrėžimui rinkausi aiškų ir lengvai verifikuojamą kriterijų – pirma ar nebe pirma jam būsima kadencija. Nes kai pradėsi lįsti į politikų „turinius” – na jau neišvengiamai prasidės asmeniškumai, meilės-nemeilės, o to kaip tik siekiu išvengti. Julius gi pasirinko kitokį metodą – ne „manipuliuoti” skaičiais, o tiesiog surašyti savo skaičius. Žiūrim, ką turim: „Tačiau ar tikrai Linai Skrupskelienei, buvusiai taryboje vieną kadenciją ir neužėmusią jokių pareigų merijoje ar administracijoje, galima klijuoti tokią etiketę?” Na, neklijuodamas gerbiamajai Linai jokių etikečių, pastebėsiu, jog būsimoji kadencija šiai politinei veteranei bus jau trečia, miesto taryboje ji triūsia nuo 2012 11 13, žr. http://www.klaipedosliberalai.lt/lina-skrupskeliene/ . Ar Julius Radauskas, žr. http://www.klaipedosliberalai.lt/julius-radauskas/ ,gali nežinoti svarbiausių savo organizacijos lyderių biografijos faktų? Galbūt, palikime tai spręsti skaitytojui. Bet kuriuo atveju – jo paskelbta žinia yra „fake new”. Grybštelkime ir „turinius”: Julius į Vaidos Žvikienės „nomenklatūrinį stažą” įskaičiuoja darbą miesto tarybos sekretore. Bet juk ta pati gerbiamoji Lina, buvusi LRLS skyriaus administratorė, irgi ilgus metus algą gavo (nes partija gauna valstybės dotaciją) iš mokesčių mokėtojų pinigų, taip pat už biudžeto pinigus plušėjo Seimo narių Eligijaus Masiulio ir Eugenijaus Gentvilo padėjėja. Tačiau vis tiek Juliui Vaida – senas nomenklatūrinis ūsuotas bebras, o Lina – gaivus jaunatviškas proveržis… Pamokamas pavyzdys, kaip partiškumas sujaukia protą net ir tokiam šviesiam žmogui. Ir jau visai tarpdury išeinant – prie viso to laikau reikalinga pabrėžti, jog politinę patirtį (esant kitoms lygioms sąlygoms) laikau veikiau privalumu nei trūkumu ir nieko neketinu vadinti simpatišku kailiniu žvėreliu.

    Reply
  3. Tiesa

    ir šią tiesą jau reikėjo publikuoti prieš rinkimus, nes dabar per Laluna, Grubliauskas vis kalbėjo „su nauja patikima komanda” – nauja Simonavičiūtė, Taraškevičius, Cesiulis, Žvikienė…kur čia kas naujo???

    Reply
    • Julius Radauskas

      Dar Plečkaitis yra pirmas už brūkšnio. Simonavičiūtei tapus administracijos direktore ir jis papildys „atsinaujinusią” tarybą.

  4. Nikulinas

    Išties šįkart Linas Poška nevykusiai parašė. Arba sensta, arba gavo Grubliausko užduotį…

    Reply
  5. Anonimas

    Taigi taigi, išrinko tuos pačius, nes pilnos lesyklos jų giminių sėdi, kurie bijo būt pajudinti

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This