Liūdnas Brisiaus galas arba Pažadų karalių Budioną palydint

Nuomonės

Artūras Šulcas
2019-03-26

Komentarų: 27

Antausis (tipo, dėjom ant tavo ataskaitos) buvo netikėtas Budionui. Ir Alionai. Ir jų valdiniams, ir patiems deputatams. Budionas nuo tokio nedraugiško gesto įkaito taip, lyg fiziškai būtų gavęs į dūdą (ne Liudvikas). Lyg nebūtų to vertas.

O šis veikėjas miestui, matyt, išties „nusipelnė“, kad pateko į Memelio istoriją: nei Prūsijos imperijos, nei tarpukario, nei sovietmečio, nei šių dienų istorijos analuose nėra jokio ženklo, kad miesto Taryba būtų taip išdažiusi moralinius administracijos vadovo veidelius. Tarsi kiaušius prieš Velykas (esama bendrystės ir su šventėmis, ir su Aliona Vielykaja).

Pakampių pliauškalai dar gerokai prieš rinkimus tratėjo, kad Budionas labiau palaikė ne liberalų į merus iškeltą Simoną, o uoste įsigalėjusį valstietį su ūkinyko žiponu. Girdi, anuodu susitarę, kad viens bus meru, o kits liks administracijai vadovauti. Martyno Vainoriaus nuotr.

Čia dera pridurti, kad tai ne vienintelis Budiono veiklos baras. Jis vadovauja ne tik savivaldybės administracijai, bet ir vietos liberalams. Jam vadovaujant šioje srityje pasiekti trys įspūdingi rezultatai:

1. Budiono vadovautas skyrius skilo. Kai kurie sako, kad per pusę. Kai kurie kikena, kad liberalų liko vargu bau trečdalis. Bent aš raudu.

2. Budiono į rinkimus vedami liberalai Klaipėdos miesto taryboje liko su 4 mandatais vietoj turėtų 12.

3. Prapilti mero rinkimai; išrinktas Budiono nemylimas Kongas (jausmai – abipusiai).

Tiesą sakant, pakampių pliauškalai dar gerokai prieš rinkimus tratėjo, kad Budionas labiau palaikė ne liberalų į merus iškeltą Simoną, o uoste įsigalėjusį valstietį su ūkinyko žiponu. Girdi, anuodu susitarę (grupinis), kad viens bus meru, o kits liks administracijai vadovauti. Išgraužk.

O jei juos abudu rinkėjai pasiųstų šunimis šėko pjauti, tai tas raudons kaip buroks uosto valstietis ūkinykas pasikviesiąs Budioną į uostą cukrinių runkelių ravėti. Už gerą algą. Tik reikėsią, esą, valstietiškas drapanas dėvėti ir dramblio dydžio gandro atvaizdą atlape eksponuoti (tatuiruotės vidinėje šnervės pusėje neužteksią). Rinkėjai pasiuntė. Vieną – į šikučių daubą baravykų krauti, kitą – šunims porcijas dalyti. Grupinis. Kita vertus, dar nežinia, ką atneš mums rytojaus diena.

Raudos.

Užkandžiai įnešami.

Valstietį iš uosto išmėžė ministras. Dabar bus ieškoma ne tik etikos bet ir baudžiako, – valstietis parodė kelią. Užkandžiai išnešami.

Kad kažkokio tokio sandorio tarp vietos liberalų vado ir uosto vaito būta, jautėsi ir rinkimų vakarą, ir po jo: menki Budiono ir Vielykajos pulkai nepuolė paremti besikonservuojančios krikščioniškos Kongo koalicijos. O juk ir tie, ir tie – vieno lizdo liberalai. Bent taip manė kai kurie išmanūs ir manualiniai rinkėjai. Jie naiviai tikėjo, kad čia toks liberalų triukas – dviem sąrašiniais frontais Memelį užimti. Sorry… Jus apgavo.

Apie kitus Budiono veiklos barus (ne apie alų) analai, penalai ir kanalai kol kas tyli. Nes dar nestojo naujoji valdžia. O ji, žinia, visuomet yra nuo Dievo. O tasai viską mato. Žiū, jo pateptieji pradės knaisiotis Budiono arimuose ir ras kokią ropę. O čia šast ir prieis koks Baudžiakas… Ar bent Civiliokas. Brr…

O pradžia buvo puiki, dangiška. Budionas visiems buvo geras, visiems žadėjo viską, ko tie anie prašė. Visiems – nuo stambaus pramonininko iki turgaus apsukruolio, nuo mero iki eilinio. Reikia tilto – bus, reikia išorinio uosto – bus, reikia garažo po Lenino aikšte – bus. Reikia naujos mokyklos – bus. Reikia parko – bus. Reikia proveržio – bus. Reikia jį užtvenkti – bus. Apie smulkmenas (tipo, asfaltuosim gatvikę, padidinsim algikę) net nešnekam.

Ar dar tęsti? Manau, nereikia.

Iš susitikimų su ponu Budionu žmonės, tarnautojai, verslininkai ir politikai (ne žmonės) išeidavo švytėdami: va, čia tai vyras! Tačiau ėjo dienos, savaitės, mėnesiai, ketvirčiai, pusmečiai, metai ir galop geresnę atmintį turį atsipeikėjo: kur aš jį mačiau? Aha, atsimenu – Pažadukas!

Įtariu, kad net nūnai iš uosto „iššmaisintas“ valstietis dėl pažadų netesėjimų ant Budiono dantį griežė. Bet šis – slidus it kiniška paksoidinis ungurys nekaltos mergelės veidu aiškino: aplinka kalta (tipo politikai, miesto Taryba), kad aš daržų neravėjau. Tačiau būtent politikai labiausiai nuo tų netesėtų pažadų ir nukentėjo: jie tuos Budiono pažadus tiesiogiai transliavo rinkėjams. O tiejie per rinkimus už pažadų netesėjimą politikams „atsigrajino“ užpakalius tarkuodami…

Taigi, už tai ir už aroganciją, už susireikšminimą (tipo, viską žinau, savo teises žinau, pareigų – nelabai) ir tėkštas atsisveikinimo antausis netyčiukas. Nepatvirtinant metinės ataskaitos, kurioje daug meilės žodžių savo didybei ir visiškas realybės ignoravimas. Tas nepatvirtinimas – visiškas formalumas, neturintis jokių pasekmių. Išskyrus įrašą istorijoje ir biografijoje.

Aišku, miesto Taryba dar gali spėti ir Budioną išpašalvonyti. Bet, matyt, nesmuks į tokias smukias keršto akcijas. Beje, būdingas pačiam Budionui: jei kada nors kreiva akele į jį pažiūrėjot, – anksčiau ar vėliau už tai bus su kaupu smulkmeniškai atlyginta.

Bet tai – dar tik bus. O dabar Budionas su Aliona daro tai, ką dar gali. Dėlioja savus puodus į lentynas, vėdina valdiškus popierius ir ruošia nesaldžią ateitį administracijos paveldėtojams. Su vilkduobėmis ir bruknėmis.

27 Comments

  1. Patyčios yra blogai

    REIKIA SKUBĖJ SUAUGUSIŲJŲ ŠVIETIMO APIE PATYČIAS, JŲ DAROMĄ ŽALĄ. Kaip vaikams suprasti, kad patyčios blogai, jei šitoks ponas sau leidžia viešai prieš visą pasaulį tyčiotis?

    Reply
  2. Kada baigis?

    Absoličiai pritariu – Budionas ne tik, kad pažadukas, bet ir valstietukas už gerus hononariukus. Dėl jų gatavs, matys ir savo motiną parduoti, o ką – visa tai vardan tos Lietuvos. Vardan jos matyt ir kreivai į jį pažiūrėjusiems šikną berodo. Juk yra ir pelningesnių projektų ir kur pastangų daug dėti nereikia, o pinigai patys byra, kaip iš gausybės rago – pakeiti eilinį kartą trinkeles už aukso kainą ir gyvent galima, o kad pietinės Klaipėdos dalies kiemai skęsta liūnuose, kur žūt būt reikia tvarkyti, to nematom. Juk darbo daug daugiau reiktų įdėt, kad gyvent galėtum… Kada pagaliau baigsis tas aukso amžius, kai projektai aukso vertės tapę?

    Reply
    • Šulcas rašo, darbai stovi

      Šulcas 20 metų turėjo tam sutvarkyt. Simonavičiūtė dar daugiau. Grubliauskas pietinę pusę prisiminė, kai rinkimus į Seimą prapylė. Ir ne jų čia nuopelnas, kad dabar kažkas mieste krapštoma. Neliks Budino, galės grubliauskiniai su Taraškum priešaky medalius sau susikabint.

  3. Jonas

    Kaip bebūtų, šitiek neigimo ir žmogaus menkinimo, viešai negirdėta… Ko gero, tai gali ir teismu pakvipti…

    Reply
  4. Artūro gerbėjas

    Dėl literatrūrinio herojaus Brisiaus – nelabai tinkamas personažo pasirinkimas, gal net įžeidžiantis. Dėl personažo ” karaliaus” – ne kiekvienas, kuris pasiriša šlipsą po smakru, tampa miesto karaliumi. Pritariu – užsimiršo, bet kam neatsitinka – išimčių nepastebėjau. Šiaip tai kažin ar garažo načialnikas, na kad ir Biliūno ar Pleskovo žinioje , gali tapti ar vienu ar kitu? Akivaizdu, bet kad face nuostabiai panašus į bulterjerą ar piktbulį su vienerių metų išsilavinimu – pritariu. Nacionalinis tautinis liberalizmas, patyręs komunikacinę nesėkmę su tautiniu verslu, Klaipėdoje klonavosi į šarikovizmą. Racionalus ėjimas – galimos perspektyvos. Draugiškai.

    Reply
  5. Viešas dergimas

    Dieve, koks dergimas , dergimasis ir lietuvių kalbos niekinimas. Įdomu, kaip tokią rašliavą viešoje erdvėje įvertintų Valstybinė lietuvių komisija? O ką apie žmonių, kolegų dergimą manytų Žurnalistų etikos komisija? Ach, taip, užgailiojanti nuomonė. Tai žmogus, esantis valdžioje viešai apie savo kolegas, su kuriais dirbo 4 metus ir daugiau. Tik taip atsiskleidžia Šulco sielos slėpiniai?

    Reply
  6. nepatiko

    Siaubas. Pasirodė visa žmogaus (ne)kultūra. Dar kažkas stebisi, kad net mokyklose klesti patyčios. Ko norėt, jei tai pareina net nuo vicemero? Net nežinau, kažkaip gėda net už miestelį, jei TOKIE jį atseit darniai vairavo

    Reply
  7. kas galėtų paneigti

    kad Budinas inicijavo Klaipėdos vandenų vadovo pakeitimą ir taip sugriovė Šulco planus ten įsidarbinti??? Juk ir seimo rinkimuose Šulcą rėmė tas anas direktorius. Kas galėtų paneigti??? O dabar va koks pyktis eina…

    Reply
  8. Anonimas

    Kažką krapšto tikrai Budinas, gaila nebespės paskelbti, ką rado ant Šulco, bet manau, skauda Šulcukui dėl nutrauktų lesyklėlių, kurias turėjo savo artimiem.

    Reply
  9. priklausomas

    chaha ….meistriška…dar…taip nuotiką nuo ryto pakelia…

    Reply
  10. Sulcas-Ligonis..

    Stolcas visai pabludo…Cia jau medicina bejege..
    Atleisk jam Viespatie, jis nezino ka daro..

    Reply
  11. partietis

    Šulcas savo aplua: bando parodyti kitą bliūdo kraštą (jo megstamas posakis). Jam sekasi. Gyventi daros įdomiau

    Reply
  12. 10 balų

    Šaunus straipsnis!Tiesiai į dešimtuką!O kiek nepatenkintų komentatorių..Matosi,kad skaudžiai ne vienam įgėlė..

    Reply
  13. Praregėjęs Šulcas

    Algio Ramanausko, Valatkos, Šulco( atsivertusio) stilius. nei žavi, nei įkvepia. Visus tuos valdymo metus, vicemeras nei rašė, nei kūrė, nei miestiečiais rūpinosi. Pats už slidžiausią, glitnų šliužą ne ką geresnis. Tik tiek.

    Reply
  14. pastebėjote

    vicemeras labai bara administracijos direktorių ir pavaduotoją, o va kito pavaduotojo rusų aljanso atstovo nei žodeliu, juk jis visai ne valdžia (visai kaip vicemeras). Beje meras gi irgi Kalėdinę premiją tik rusų aljanso atstovui teskyrė, o tiem 2 ne, bet argi Šulcas apie tai rašys, jis matyt išmoko tik kitus matyti, savęs tai nelabai…

    Reply
  15. siaubas

    čia yra vicemeras? Klaipėdos miesto? Tai ką jis padarė lai parašo, aišku apart tuščių ataskaitų ir „suglebusių pimpių” rašliavų…ir įdomu kodėl save vadinantis liberalu vicemeras ėmė ir parėmė komitetą 1000 eurų? patį rinkėjai jau seimo rinkimuose pasiuntė tai vis inkščia…

    Reply
  16. Pažadukas

    Šitoj vietoj Šulcas taiklus ir teisus. Budinas visiškas pažadukas. Ne kartą teko susidurti ir stipriai nusivilti.

    Reply
  17. Pūva autorius

    Šlykštesnio padaro už Žulcà Rartrūrà nesurasčiau net su žiburiu – pūvančio lavono besdalai

    Reply
  18. nesuprantu

    Ką tas Šulcas vartoja, nejaugi šituo valdžiažmogiu nesusidomės atitinkamų ligų specialistai, kaip jis gali vadovauti miestui, nejau ir mano nerinktas meras pritaria visiškam nusikalbėjimui, jei taip, kas valdys miestą?

    Reply
    • Padėka

      Ačiū Dievui, jau nebevaldys.

  19. ne pažadukas

    Jis lsbiau gaidukas

    Reply
  20. Vida

    P0 šios dienos Budino išdaigos jį išmes

    Reply
    • kas išmes?

      taryba kol susirinks ir naują adminą teks tvirtinti…

  21. ???

    „O čia šast ir prieis koks Baudžiakas… Ar bent Civiliokas”, išvertus iš Šulco į žmonių kalbą: „baudžiamoji ar bent civilinė atsakomybė”. Taip, valdžiažmogiai jau kalba savo žargonu.

    Reply
  22. Geras

    Nesustok. Laukiu nesulaukiu vicemeravimo užbaigtuvių. Jaučiu ir valdančiajai klikai Tavo pluksna badys minkštąsias 🙂

    Reply
  23. Anonimas

    Artūrai…paskutinioji?..

    Reply
  24. Jurga

    Gal jau Sulcai nebvark. Kuo toliau tuo labiau nusisneki

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą, ketvirtadienį, svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This