Pristatys pirmąją lietuvišką kulinarinę knygą

Kultūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2019-03-26

„Šiais laikais nemažai diskutuojame apie Lietuvos virtuvę, lietuvišką gastronominį tapatumą. Dažnas klausiame, kokie gi tie tikrieji lietuviški patiekalai? Jei ne cepelinai, ne kugelis ir ne bulviniai blynai, tada kas? Ši knyga – tarsi lietuviškos virtuvės fotografija, parodanti ją tokią, kokia ji buvo iki bulvinių patiekalų paplitimo“, – sako istorikas Rimvydas Laužikas, vienas iš Liudvikos Didžiulienės-Žmonos knygos „Lietuvos gaspadinė, arba Pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“ sudarytojų.

Knygos pristatymas  Klaipėdoje vyks ketvirtadienį, kovo 28 d. 18 val. Imanuelio Kanto bibliotekos „Pempininkų” filiale.

Lietuvybės puoselėtojos Liudvikos Didžiulienės-Žmonos knyga yra pirmoji žinoma gastronominė knyga lietuvių kalba. Ji parašyta dar XIX a. pabaigoje – išskirtiniu laikotarpiu, kai formavosi šiuolaikinė lietuvių tauta, buvo ruošiamasi atkurti Lietuvos valstybingumą.

Pirmąkart išleista prieš 125-erius metus, dabar knyga atgimsta naujai. Originalūs L. Didžiulienės-Žmonos receptai, papildyti vertingais istorikų Anželikos ir R. Laužikų komentarais, turėtų sužadinti ne tik gurmanų smalsumą.

Renginys nemokamas.

Žymos: |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Gastronomijos istorijos tyrimus į naują etapą pastūmėjusi konferencija

Klaipėdos universitete vykusioje stalo kultūros temai skirtoje mokslininkų konferencijoje aptarti naujausi Lietuvoje ir Europoje vykdomi tyrimai, skirti maisto ištekliams ir ...
2025-11-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Supažindins su Užgavėnių ir pasninko valgiais

Klaipėdos etnokultūros centras vasario 26 d., trečiadienį, 18 val., kviečia į paskaitą su prof. dr. Rimvydu Laužiku „Senieji Užgavėnių ir pasninko valgiai“. Gastronomijos ...
2025-02-23
Skaityti daugiau

Regionas

Kviečia į Rimvydo Laužiko paskaitą

Lapkričio 9 d., 16 val., Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia į renginį „Silkė ir silkės patiekalai Lietuvos gastronomijos istorijoje“. ...
2024-10-24
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This