Koncertų salėje – „Klavesino fiesta“

Kultūra

Kovo 28 dieną, ketvirtadienį, Klaipėdos koncertų salėje vyksianti „Klavesino fiesta“ bus jau septintoji. Jų tradiciją 2016 metų sausį pradėjo Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Šįkart „Klavesino fiesta“ Klaipėdon sukvies garsius šalies ir užsienio klavesinininkus. Tai Goska Isphording (Lenkija), estas Reinut Tepp (nuotraukoje), Vaiva Eidukaitytė-Storastienė ir Vilimas Norkūnas. Scenoje bus ir ilgametis orkestro bičiulis dirigentas Tomas Ambrozaitis.

„Klavesino fiesta“ pagerbs Renesanso ir baroko epochose klestėjusį klavišinį muzikos instrumentą, kuriuo Lietuvoje grojama nuo XVI amžiaus. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų ir didikų rūmų orkestruose dirbo klavesino atlikėjai iš užsienio. Manoma, kad vienas pirmųjų klavesinus laisvalaikiu gamino poetas ir kunigas Kristijonas Donelaitis.

Klavesinas tradiciškai įeina į senosios muzikos ansamblio ar barokinio orkestro sudėtį, jam sukurta daug kūrinių, pradedant soliniais ir baigiant koncertais su nedidelės sudėties orkestrais. Vienas pirmųjų tokių koncertų autorių buvo Johannas Sebastianas Bachas. „Klavesino fiesta“ įgarsins net dvi baroko genijaus partitūras, kurios simboliškai įrėmins visą renginį. Pradžioje suskambės J. S. Bacho „Brandenburgo koncertas“ Nr. 5. Jo solo partijas gros dažnai su KKO muzikuojantys atlikėjai – iš Talino atvykstantis klavesinininkas Reinut Tepp ir vilnietis fleitininkas Vytautas Sriubikis.

Klasicizmo epochai atstovaus Josepho Haydno Koncertas Nr. 11 D-dur, originaliai sukurtas klavesinui arba fortepijonui. Jo solo partiją skambins vilnietis Vilimas Norkūnas, Klaipėdoje pasirodantis ne tik klavesinininko, vargonininko, bet ir choro dirigento ar net solisto dainininko amplua.

XX amžiuje įvykęs klavesino muzikos atgimimas inspiravo naujų kūrinių atsiradimą. Tarp jų buvo ir Alfredo Schnittke’s Concerto grosso Nr. 1 dviem smuikams, klavesinui, preparuotam fortepijonui ir styginiams. Abiem klavišiniais instrumentais gros Vaiva Eidukaitytė-Storastienė, dažnai KKS koncertuojanti kaip Lietuvos kamerinio orkestro klavesinininkė. Solo partijas šiame kūrinyje taip pat grieš smuikininkės Ingrida Rupaitė-Petrikienė, kuri yra Klaipėdos kamerinio orkestro koncertmeisterė, bei Rūta Lipinaitytė.

Meninių paradoksų nevengianti žymi šių dienų klavesinininkė Goska Isphording specializuojasi šiuolaikinės muzikos atlikime. Pirmąkart Klaipėdoje koncertuosianti atlikėja kartu su orkestru interpretuos XXI amžiaus kūdikį – Justės Janulytės kūrinį „Vėjo arfa“.

„Mano kūrinys yra ne instrumento, o paties gamtos fenomeno muzikinė išraiška. Klavesinas beveik nerezonuoja, tad rezonansas išgaunamas styginiais instrumentais. Pamažu jis atsiskiria nuo garso šaltinio, tampa savarankiškas ir, pasiekęs aukščiausių tonų, galiausiai vėl į jį sugrįžta“, – pranešime spaudai cituojama Nacionaline premija už vizualiųjų metaforų muzikinį įprasminimą įvertinta kompozitorė.

„Klavesino fiestos“ pabaigoje visi keturi solistai su Klaipėdos kameriniu orkestru atliks J. S. Bacho Koncertą keturiems klavesinams ir orkestrui. Naujasis Klaipėdos koncertų salės klavesinas sulauks pastiprinimo – specialiai šiai programai bus atgabenti 3 instrumentai iš Vilniaus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Pučiamųjų instrumentų grupė dovanos „Vėjo serenadas“

Kovo 17-ąją, 15 val., LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje rengiamas pažintinis koncertas „Vėjo serenados“, kurį publikai skiria Klaipėdos valstybinio muzikinio ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This