Niekas nenori Senojo turgaus?

Svarbu, Verslas

Klaipėdos savivaldybės administracija dar praėjusių metų viduryje apsižiūrėjo, jog viena nebus pajėgi rekonstruoti jai priklausančio Senojo turgaus halės ir dėl to buvo nuspręsta į pagalbą pasitelkti privatų kapitalą.

Praėjusių metų spalį Klaipėdos miesto tarybos Kolegija jau buvo sutikusi leisti verslui įsigyti dalį Savivaldybei priklausančių bendrovės „Senasis turgus” akcijų, tada apsisprendus padidinti bendrovės įstatinį kapitalą 1,1 mln. eurų.

Siekiama, kad po rekonstrukcijos miesto centre esanti senoji turgavietė taptų miestiečių traukos centru. Palmiros Mart nuotr.

Visgi paaiškėjo, jog iki šiol neatsirado verslininkų, kuriuos būtų sudominęs šis pasiūlymas, nors esą apie tai plačiai skelbta įvairiose internetinėse platformose. 

Pasak savivaldybės administracijos Finansų ir turto departamento direktorės Aldonos Špučienės, trečiadienį dalyvavusios šio klausimo pristatyme savivaldybės tarybos Finansų ir ekonomikos komitete, taip esą atsitiko dėl per mažos verslui pasiūlytos dalies.

Todėl vietoj anksčiau numatytų privačiam kapitalui skirti beveik 39 proc. akcijų, dabar jau nuspręsta siūlyti įsigyti 49 proc. bendrovės „Senasis turgus” akcijų, kontrolinį akcijų paketą išsaugant Savivaldybės rankose.

Būtent tokį pakoreguotą projektą minėto komiteto nariams pristatęs Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis priminė ir dar du anksčiau svarstytus, bet tąsyk atmestus turto valdymo variantus – galimą bendrovės išnuomojimą arba skolinimąsi.

Į komiteto pirmininko Rimanto Taraškevičiaus klausimą, ar nebuvo mąstyta apie bendrovės pardavimą, atsakyta, jog kol kas to daryti nesiryžtama, juoba kad jau yra pajudėjęs ir turgaus halės kapitalinio remonto darbų procesas. Halės rekonstrukcijai prireiks ne mažiau 1,4 mln. eurų, o tokia finansinė našta vienai Savivaldybei esą yra nepakeliama.

Komiteto nariams kiek padiskutavus, nuspręsta likti prie pasirinkto varianto, bendrovės „Senasis turgus” įstatinį kapitalą padidinant privačių asmenų lėšomis beveik 1,7 mln. eurų ir papildomai išleidžiant netoli 6 mln. akcijų, kurios vieneto kaina – 29 centai.

Nuspręsta, jog jei ir šįkart nepavyks privilioti verslo į Senąjį turgų, tada teks mąstyti apie kitus galimus bendrovės valdymo variantus, neatmetant ir jos  privatizavimo.

Šiam Finansų ir ekonomikos komiteto sprendimui dar turės pritarti miesto Taryba.

7 Comments

  1. Jutano

    Geriau prhvatizuokit kaip didziaja miesto pastatu ir tt. dali ir bus kazkam labai gerai , o miestieciai nelabai rupi

    Reply
  2. o pamenu

    toks dabar Grubliausko komiteto narys Radvila, apie 2013 metus kalbėjo, kad turgų pavers atraktyvia vieta, kurią lankys net turistai…

    Reply
  3. Turginis

    Eilinį kartą nusipirkus projektavimo paslaugą , paaiškėja, kad įdėjos nėra. Nei verslo pritraukimo (investicijų), nei paties turgaus naujo valdymo modelio scenarijaus, nei architektūrinės koncepcijos. O kas bus šios „investicijos” įdėjos generatorius, valdytojas ir operatorius? Kaip aš galiu patikėti savo pinigus nematydamas „projekto” lyderio degančio noru realizuoti sumanimą. Kam patikėsiu, Zulcui, kuris vėliau kažką meluodamas mekens? Žmogelis net nesuvokia kas tai yra , nes ar buvo kur mieste kitaip? Paradoksalu – miesto centras, senamiestis, o verslas sako – neapsimoka, neatsipirks ir su jais tenka sutikti – kamikadzės investicija. Diskutuojama apie aikštės akmenukus, šviestuvus, fontanėlį , o kas bus su visa aplinka niekas nieko nežino. Tai norite mane įtikinti, kad aš investuosiu pinigus į aikštę apie kurią stovės aptriuše pastatai, apleisti barakai, nebaigtos statybos ir tai bus patrauklu? Tai apie kokį investicinį patrauklumą į turgų galima kalbėti? O kol tai neaišku, kam mėtyti pinigus piešiniams ir akmenukams arba darykite dangų remontą ir nepliurpkite apie investicinį patrauklumą ir senamiesčio gaivinimus?

    Reply
  4. ezys

    reiktu atsisakyti to niekam nereikalingo paviljono, kur nuotraukoje ir atkurti anksciau ten buvusi miesto uzstatyma, tada verslui ten atsiras interesas. Turgus yra per daug issipletes, dar nuo tarybiniu laiku, kai parduotuviu nebuvo, dabar pilnai uztektu senosios turgaus aikstes ir atrestauruotos hales. O vietoje lauko paviljonu tiek vienoj, tiek kitoj puseje reikia leisti verslui plestis ir zmonems gyventi, kurie po to i ta turgu ir vaikscios.

    Reply
  5. Faktas

    Privatizuokit greičiau ir nesikankinkit. Normalus verslininkas 49 proc. akcijų nepirks. Investuoti 1 mln. ir neturėti galimybės kontroliuoti proceso – nėra jokios logikos. Iš turgavietės toje miesto vietoje milijono neuždirbsi. Tie nevykę akcijų pardavimai – betikslis laiko tempimas.

    Reply
  6. Anonimas

    Imkim mane, kaip smulkų verslininką.

    Ką aš gaunu nusipirkęs akcijų? Mažą plotelį pardavimams.
    Koks srautas numanomas? Varganas. Nėra net kur mašinai pasistatyti. Kaip klientai lankysis? Važinės autobusu? Gal geriau apsieisiu su tokiu verslu.

    Reply
  7. Verslas

    Verslui ne akcijų skaičius svarbus, o tai, kaip įdėti į kapitalinį remontą pinigai atsipirks ir kokia ateityje bus galimybė užsidirbti iš šio objekto pinigų. O savivaldybė, panašu, kad nori tik gauti iš verslo pinigų remontui, o toliau ir palikti tą patį „verslo” (tiksliau, nuostolių) modelį. Tai taip ir sakykite, kad ieškote tiesiog rėmėjo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This