Specialistai patarė paauglius auginantiems tėvams

Švietimas

Kovo pabaigoje Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje vyko paskutinis tėvų, auginančių paauglius, kurso susitikimas. Jame tėvai turėjo galimybę pakviestiems vaiko teisių apsaugos specialistams ir psichologui išsakyti savo rūpesčius bei sulaukti atsakymų į svarbius klausimus.

Asociatyvi Martyno Vainoriaus nuotr.

„Vaikai labai dažnai tampa tėvų skyrybų įkaitais. Viena pusė pradeda manipuliuoti vaiku, jį savintis, todėl skyrybų atveju labai reikia pačių tėvų sąmoningumo, bendradarbiavimo, gebėjimo skirtis taikiai. Tėvai turi suvokti, kad negalima stengtis vaiko nuteikti prieš vieną ar kitą pusę, nes tokie veiksmai daro didelę žalą. Deja, realybėje taip neretai nutinka“, – pranešime cituojama susitikime kalbėjusi Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rasa Bekėžienė.

Aiškindama kitą, kasdieninio vaikų teisių gynėjų darbo situaciją, patarėja Karolina Vilutienė pabrėžė labai opią alkoholio šeimose vartojimo problemą.

„Nuvykus į šeimą, dažnai abu tėvai būna girti. Siekiama padėti tėvams, o ne vaikams. Todėl tėvai kviečiami į atvejo vadybos posėdžius ir yra įpareigojami nuvykti pas psichologą, atlikti kitus veiksmus. Tikslas yra grąžinti šeimą į vaiką, kad jis neaugtų globos institucijoje“, – kalbėjo specialistė.

Susitikime dalyvavęs psichologas Mindaugas Radušis nemažai dėmesio skyrė paauglių poreikių supratimui, ribų nustatymui, patyčių, pasitikėjimo, konfidencialumo klausimams.

Psichologas džiaugėsi, kad vis daugiau žmonių kreipiasi į specialistus dėl kylančių problemų. Jis ragino atkreipti dėmesį, jei vaikas prasitaria patiriantis patyčias švietimo įstaigoje.

„Daugelis mokyklų dalyvauja programose prieš patyčias, tačiau patyčių vis tiek pasitaiko. Vaikai, patiriantys  patyčias, tikisi iš tėvų pagalbos bei palaikymo. Tėvams patariama eiti į mokyklą ir aiškintis, kelti tai į viešumą. Svarbu laiku atsižvelgti“, – sakė M. Radušis.

Psichologas taip pat kalbėjo apie pasitikėjimą, tiesos sakymą.

„Kiekvienas siekiame auginti savarankišką asmenybę, todėl reikia bendrauti su paaugliu, bet vengti moralizavimo. Griežti apribojimai paprastai baigiasi dideliu maištu arba perdėtu nuolankumu. Nei vienas, nei kitas variantas nėra geras”, – kalbėjo M. Radušis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Klaipėdos pareigūnai - treti

Birštone vykusiame geriausios Lietuvos policijos komandos konkurse Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato komanda – Rasa Bekėžienė, Mantas Elzbergas, Aleksandras Beženar, ...
2023-10-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Gegužės 9-oji - su dainomis ir pretenzijomis buvusiam merui bei žurnalistams

Nors nuo praėjusių metų liepos Skulptūrų parke nebėra sovietinės ideologijos ženklų, skirtų čia palaidotiems II pasaulinio karo metu žuvusiems kariams, ...
2023-05-09
Skaityti daugiau

Sveikata

Pamokė medikus, kaip elgtis su agresyviais pacientais

Klaipėdos universiteto ligoninė praneša trečiadienį sulaukusi svečių – Klaipėdos miesto policijos atstovų, kurie ne tik neturėjo jokių pretenzijų medikams, bet ...
2023-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This