Išpirdolintojo Vaito ir Budiono pasivaikščiojimas mėnesienoje arba Pasakėčia apie nuogus karalius

Mums rašo

Artūras Šulcas
2019-03-31

Komentarų: 31

Mėnulis. Tamsus debesis. Pajūris. Melnragė. Nuleidusios galvas į vandenį (bul bul bul) spūdina dvi graudžios basos figūros. Akylas stebėtojas atpažįsta interpeliuojamą Budioną bei Išpirdolintą Uosto Vaitą. Aliona tipena iš paskos, ašaras į žalią valstietišką skreitą renka. Į sveikatą.

Figūrų godos maždaug tokios: kaip gražiai būtumėme šią pakrantę užbetonavę – nuo spygliuotos uosto tvoros, už kurios šunis ir surūdijusius traktorius kergėm, iki bralių latviešų, kuriuos valstiečių premjeras plėšriais vikingais apšaukė, sienos. O juk reikalo būta kilnaus – užbetonuoti paplūdimius tam, kad dvikojai irgi keturkojai į chemijos sklidiną Baltiją nemyžtų. Nes tas koncentratas, gi, gali detonuoti. Ne į sveikatą.

Jūroje mūrijama išorinio uosto vizija tėra vandens purslų uždanga, laiku pasitaikiusi žemiškesniems reikalams pridengti.

„O mudu abudu nuo lovio varo“, – kūkčioja figūros. Į dilgėles nevaldiško darbo dirbti. Tikrai ne į sveikatą.

Išpirdolintas Uosto Vaitas seka savo mėgstamiausią pasaką apie save ir savo didybę (per kurią sunkiai matosi realybė). Apie savo žygdarbius neaplenkiant latvių užkelti uostą į ūkanotą Monblano viršukalnę. Apie paramą vargšei Lietuvai, gudų bei vietos verslui.

Išpirdolintasai guodžiasi, kad vargu bau teismas grąžins jam titulą ir garbę, nes įmonių valdybos turi teisę net be jokių motyvų admirolus nuo lovio pratraukti. Guodėsi, kad nepadeda nei Batiuška, nei Didieji Skvernai, nei Ruskos Trąšos. Seimo pūdymą vagojantys valstiečiai peza užuojautas bet nuo ,,išpirdolinimo“ neskiepija. Mat, su skiepais gali koks konservatoriškas genas papulti.

Budionas (savo ruožtu pagyręs save ir savo didybę) greitakalbe guodžiasi, kad niekas jo pažadais ir ašaromis nebetiki, kad rinkėjai nebemyli, katučių nebeploja. O jis juk nieko blogo niekam nepadarė. Tik geriems žmonėms geras vietas ir lūkesčius dalijo.

Šioje vietoje Alionos valstietiškas skreitas persipildo ašaromis. Pakūkčiokime ir mes.

O Budionas toliau rauda (ašaros krenta ant plikų kojų), kad jam nieko kito nebeliko – tik prieš darbdavio valią savo ,,ūkazu“ (lyg tai koncepcija, lyg tai kontracepcija) patvirtinti leidimą siaubti Marijos žemės pajūrį. O darbdavys (14 Kongo afrikonų) įsiuto ir iš balno jį pirma laiko meta. Nesupranta, laukiniai, kad tai padaryta Alionai leidus, verslui paliepus.

Nenuovokiam skaitytojui paaiškiname, kad jūroje mūrijama išorinio uosto vizija tėra vandens purslų uždanga, laiku pasitaikiusi žemiškesniems reikalams pridengti. O tokių žemiškų reikalų yra, pasak pačio Budiono, apie pusantro šimto. Tipo, be koncepcijos ar kontracepcijos negalima bažnyčios atstatyti, senelių namų subudavoti ir taip toliau, ir taip toliau (skaitykite brolių Grimų pasakas).

Tačiau nutyli viešai ir tik Išpirdolintajam raportuoja, kad jo slaptas ,,ūkazas“, už kurį jis yra interpeliuojamas, atriš rankas kai kuriems Malkų įlankos piratams ant Girulių kalno pinigų kalyklą statyti. Proveržis.

Ką bekalbėti apie kelias dešimtis artimųjų ir tolimųjų draugų, kuriems šis Budiono žygdarbis taip pagerins gyvenimo ir turtėjimo perspektyvas. Nieko tokio blogio. Tik verslas. Ejakuliacija.

Ne veltui Budionui sukurti tą ilgai slėptą ,,ūkazą“ padėjo netrumpa grandinėlė valdininkų. Visi žmonės, visi turi draugų. Net Jonukas. Už turtą ir prabangą, taip sakant ir padėkojant Liudui.

Čia šiek tiek pralinksmėja ir apsiniaukęs Vaitas. Abu pasitrina tas vietas, į kurias netrukus įsikiš Memelio dūmos mandatus: gyvenimas tęsiasi. Talkininkus valdininkus nuo barbariškos Kongo rūstybės apginsim. Duosim garo. Šoks valstiečiai su Aliona.

Pasičiupinėja ir gandrų tatuiruotes. Ir pasitikrina telefonų sąrašus: kuris kuriam miesto dūmos deputatui paskambins, papyragins, kad per interpeliaciją žinotų kaip elgtis. Mat, dar gal yra vilčių, kad per slaptą balsavimą Budionas išliks ir per dvi likusias savaites visus savibledybės įmonių vadovus pakeis. Be to, atliks visus kitus elitui reikalingus darbus. Tačiau į Budiono gynybą, dūmos deputatų paspaudimą turį įsijungti ir Malkų įlanka ir kiti pinigai. Sutarta.

O tuo tamsus debesis pasitraukia nuo mėnulio. Ir akylus stebėtojas mato, kad tos pajūriu spūdinančio figūrėlės yra visiškai nuogos. Tiesiog spindi graudžia realybe sūrios jūros ir tiesos fone.

Pamenant pasakų karalių, į kurį dūręs pirštu mažvaikis sušuko: karalius nuogas!? Anas pasakų karalius tada pamatė savo nuogus rietus. Praregėjo ir jo svita.

O mušti karaliai mūsų nepraregėjo ir tebevaikšto pajūriais ir paseimiais pasipūtę.

Nepraregėjo ir didelė dalis jų svitų. Kai kurie tebeminta iliuzijomis ir vis dar giria: kokios puikios drapanos, kokie smegenys auksiniai ir špygos taukuotos.

Šios pasakėčios moralas: tikėjimas su logika nieko bendro neturi. Aišku, jei nėra grįsta pinigais.

Šokiai, dainos, estrada. Kviečia Aliona.

31 Comments

  1. To

    Sulcas mero šiknon be muilo… O meras konservų tušonkėje… Užkonservuos senienos miestą oi užkonservuos….

    Reply
  2. ghh

    Šulcą turėtų nagrinėti etikos komisija už viešas patyčias.

    Reply
  3. Reikia užpatentuoti

    Reikia užpatentuoti vardus – Išpirdolintas Vaitas ir S,Budionas

    Reply
  4. Dras kiskis

    Tai dabar ir Budionas bus Išpirdolitasis? Laukaim tęsinio

    Reply
  5. Anonimas

    Šuuulcai… parašyk geriau savo tikrų darbų ataskaitą. Ka nuveikiei per tuos metus, nuop.sa tu. Ar tik iš kitu šaipytis moki?

    Reply
    • Dalyvavimas Būtinas

      Onanistas tu, o ne anonimas.

  6. Klaipėdskas

    Kažkokie myžalai, o ne straipsnis. Galėtu autorius Klaipėdos univėre dėstyti.

    Reply
  7. Patyčios iš politkų yra gerai

    patyčios iš politikų (o visi čia šaržuojai asmenys yra poltikai) yra gerai, nes neleidžia jiem pasijusti dievais. Poltikai turi būti pakantūs kritikai, kad ir labai aištriai, Taip beje patvirtino ir teismai

    Reply
  8. Patyčios yra blogai

    Tokių šlikštynių iki galo skaityt normalus žmogus negalėtų. Mokyklose vaikus moko kas yra patyčios ir jie bent supranta, kad tai yra blogai. Tačiau buvo pamiršta, kad patyčių tema reikia šviesti ir suaugusiuos. Ypač politikus, nes kiekvienas jų posėdis tai viešos patyčios. Ir jų požiūris į patyčias ant tiek laisvas, kad gali viešai laikraščiose tai pateikti netgi kaip meną. Ir svarbiausia kiti šias patyčias laiko normaliu dalyku. Štai skaito, komentuoja kaip gražiai parašyta….
    REIKIA SKUBĖJ SUAUGUSIŲJŲ ŠVIETIMO APIE PATYČIAS, JŲ DAROMĄ ŽALĄ. Kaip vaikams suprasti, kad patyčios blogai, jei šitoks ponas sau leidžia viešai prieš visą pasaulį tyčiotis?

    Reply
  9. Liudas

    Ačiū už paminėjimą. Keliskart skaitau, kiek suprantu, kontekstas tik dėl šūkio ” Už turtą ir prabangą” 😀

    Reply
    • Artūras Šulcas

      Taip, mielas Liudai, taip: puikus šūkis

  10. Pensininke

    Komentarai į vienus vartus, rašyk ,tai išjudins sustabarėjusius , susireiksminusius veikejus

    Reply
  11. Kokia gėda

    Tokią lietuvišką gėdą sukeliantys A. Šulco pasisakymai primena biografinį filmą „Vice“, apie buvusį JAV viceprezidentą Dicką Cheney’į, kurį juostoje įkūnijo aktorius Christianas Bale’as, O juk jis pelnė daugiausiai – šešias – „Auksinių gaublių“ nominacijas. Visa kas yra tiesa, tai kai kauriems matyt sukelia nepatogumų – niežulį ar dar ką nors, už tat ir apie šį filmą yra ne kokių atsiliepimų, o pažiūrėti jį tikrai verta, kaip ir pastebėti mūsų miestelėnų, valdžios atstovų darbelius.

    Reply
  12. to ,,tai kad"

    Tai, kad nieas nevijo – pats nutarė

    Reply
    • Anonimas

      niekas paprasčiausiai nepakvietė prisijungti…gaila jo, vargšas

  13. tai kad

    ir „štolcą” jau nuo lovio nuvijo…tipena ir jis, dabar lengva rašinėti kai valdišką algą jimi ir dar išeitinių už pusę metų lauki…

    Reply
  14. Kanibalas

    Vos neprarijau klaviatūros iš juoko… Čia gi kanibalizmas. Jis visus suvalgys po vieną

    Reply
  15. Na taip

    žavu, plojame stovėdami, bet kur kiti veikiantieji šios operos personažai? Jeigu čia teatras – tai personų aktuvao veikiančių čia per mažai. Kur Vaida Žvitrioji? Kur Judita Baisioji? Kodėl nepaminėtas Kongas Briuselinis? laukiame ir kitų personažų

    Reply
    • Maža,bet tikimybė

      Gal sukurs,kai pats ,,išsipirdolins,”iš Rotušės,bus laisvas ir nepriklausomas ?!?

  16. Rinkejas

    Kaip gerai kad šituo snukio jau labai greit prie miesto valdžios nebematysim.

    Reply
  17. KARINA

    Apsivierkiau iš juoko. Galėtų dažniau parasyti

    Reply
  18. Klaipėdietis

    Šulcai. Ka tu rukai? Nes akivaizdu kaip kenkia. Baik

    Reply
    • Saulė

      Kliedesiai. Net iki pabaigos straipsnio neskaičiau. Pažiūrėkite, liberalai į save prieš kritikuodami kitus, nors ir anie geri. Patys juk sėdite visuomenei ant sprando, per tiek metų susirinkę savo elektoratą ištaškėte ES lėšas, įkišę broką ir dar vapate apie tokius pat, į save panašius. Žemas lygis.

  19. Gerb.Artūrai, prašau

    paaiškinkite ,,blondinei žilais plaukais”:ar Vaitas yra IŠPIRDOLINTOJAS ar jis IŠPIRDOLINTAS ?(atsiprašau kad rašau p.Artūro žodynu)Balsavau uż gerb.A.Vaitkų,atsibodo liberalai ir (ne)liberalai.

    Reply
  20. Leonas ne makunas

    Įsivaizduojate ,ir tokį straipsnį-jovalą rašo Klaipėdos miesto mero pavaduotojas Šulcas. Vargšė mūsų Klaipėda . Iki ko dasigivenome kad vicemeras neužsiima miestą tvarkymu, bet matyt „kaifuoja’ savo „sugebėjimais” – kaip koks kolchozo vicepirmininkas burokų derlių nuimdamas… Įdomu ką galvoja savivaldybės Sveikatos sk vedėja ponia magistrė žymi daktarė?
    Vargšas tas Šulcas. Matyt, neveltui pabėjo nuo jo 1-oji žmona….

    Reply
    • pavardenis99

      pritariu Leonui, baisi geda Arturui- zvieziam mero patarejui toki zanra vystyt, ai pamirsau gi cia nesirealizaves rezisierius..

  21. Gaidžiadaužys

    Kliedesiai ir vaikiško lygio patyčios. Nukvako Šulcas. Ir dar turbūt į nosį nori gauti, kad dar daugiau viduriuot savo raštais galėtų.

    Reply
    • Ir kam ?

      Kam tokia agresija ? Argi jis toks vienas Lietuvoje,vakare apsireikš įtakingas apžvalgininkas p.Rimvydas.Kuo mażiau bus piktų reakcijų į jų Pasakėčias ir apżvalgas, tuo bus mažesnis noras taip rašyti.Paskaitei ir pamiršai ?

  22. Lauksime pasakėčių

    Jeigu gerb.Artūras toks šmaikštus būtų buvęs per visus savo tarnybos metus miestelėnams ! Reikėjo pasakėčias kurti ir anksčiau,kai buvote mero pašonėje.Kodėl apie (ne) liberalų komandą pasakėčių nekuriate,personażų nėra ar nedrąsu.? O miestiečiai norėtų sužinoti KODĖL daugiabučių gyvenamųjų namų administratoriai taip niekina ir ciniškai elgiasi su butų savininkais?Ar jie iš viso TURI TEISĘ ADMINISTRUOTI gyventojų nuosavybę BE JOKIŲ SUTARČIŲ SU JAIS ?Atsakymas numanomas todėl ,kad yra liberalų ir (ne) liberalų rėmėjai ir turi taryboje savo ,,stogą ” p.V.Żvikienę.Gaila,kad miestiečiai pasirinko nedalyvauti rinkimuose ,o šiek tiek mażesnė dalis atėjusiųjų į rinkimus ,nepajėgė Jūsų žodżiais tariant,IŠPIRDOLINTI visai iš miesto tarybos .Prisidirbę savivaldybės valdomose įmonėse iki ausų ,tik tai bijote ir bijojote viešinti,bet gal išdrįsite,kai paliksite neużilgo ROTUŠĘ. ?!

    Reply
    • Širinzkiene

      Išsipirdolink pats. Kliedėsi mažiau.

  23. klaipedskas

    Šulcas turėtų būt dėkingas Budinui, kad jų politinės valios impotenciją pakeist įmonių valdybas nepriklausomais nariais sutvarkė. Tas pats su bendro plano tvirtinimu – 4 metus svarstė visokiuose komitetuose, ir norėjo dar permest sekančiai kadencijais. Žodžiu, kad taip būtų pramušę ant darbų darymo Rotušėj, kaip dabar pramušė ant rašymo … dabar tiek besiskundžiančių Klaipėdos stagnacija nebūtų. Gaila.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Per kultūrą - nušleivotais milicininko batais ir kuvaldomis

Ten, kur, galbūt, buvo reikalinga mikrochirurgija, iš peties padirbėta kuvaldomis. O Klaipėdoje reziduojantiems ar planuojantiems įsikurti meno, kultūros kūrėjams duotas ...
2023-10-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This