Alternatyvų Klaipėdos gidą pristatys ir gestų kalba

Kultūra

Balandžio 17 d., 17.30 val., Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje bus pristatomas knygynų lentynose jau esantis turistinis gidas apie uostamiestį.

Žurnalistės ir gidės Kristinos Sadauskienės knyga bendrais bruožais atitinka įprastų miesto gidų formatą – joje yra žemėlapis, maršrutai, pateikiama istorinė raida, lankytini objektai. Bet nuo įprasto gido ši knyga skiriasi turinio pateikimu – tai nėra vien statistinės informacijos rinkinys, autorė rinkdama medžiagą bendravo su įvairių profesijų atstovais, tad skaitytojai knygos puslapiuose gali sutikti ir nemažai įdomių klaipėdiečių.

„Eilinis poilsiautojas prie jūros grožėsis tik smėlio minkštumu ir jūros spalva, bet jei jis žinos to smėlio smiltelių amžių ir kilmę, ar kaip gimsta bangos ir kokius vardus jos turi – santykis su vieta jau bus kitoks, gilesnis“, – įsitikinusi knygos autorė Kristina Sadauskienė.

„Klaipėda jos svečiams dažnai atrodo sunkiai perprantamas, apytuštis miestas, nusprendžiau, kad gide sutalpindama kuo daugiau šio miesto gyventojų balsų šiek tiek padėsiu keisti tą įsivaizdavimą. Be to, kiekvienas žmogus mato savitą miesto vaizdą, tikiuosi pašnekovų gausa padėjo pabrėžti ir Klaipėdos daugiabriauniškumą“, – pranešime spaudai cituojama K. Sadauskienė.

„Klaipėda. Alternatyvus miesto gidas“ suskirstyta į tris skyrius, nemažai dėmesio skiriama ir jūrai bei miškui. Pasakojimų apie miestą rinkinyje netrūksta specifinių temų. Autorės nuomone, tokios informacijos žinojimas leidžia geriau suprasti miesto unikalumą, „užmegzti ryšiui su bet kokia vieta reikia apie ją sužinoti kažką ypatingo, nepastebimo iš pirmo žvilgsnio”.

„Eilinis poilsiautojas prie jūros grožėsis tik smėlio minkštumu ir jūros spalva, bet jei jis žinos to smėlio smiltelių amžių ir kilmę, ar kaip gimsta bangos ir kokius vardus jos turi – santykis su vieta jau bus kitoks, gilesnis“, – įsitikinusi K. Sadauskienė.

Rengdama šią knygą K. Sadauskienė į pagalbą pasikvietė ne kartą Klaipėdą savo kūriniuose vaizdavusią žinomą iliustratorę Viktoriją Dambrauskaitę bei aktyviai miesto kultūrinį gyvenimą stebintį radijo korespondentą Adomą Zubę. Pagrindinis leidinio fotografas – Paulius Sadauskas. Knygos dizainą kūrė grafikos dizainerė, dailininkė ir knygų iliustruotoja Silva Jankauskaitė. Ji 2017 metais Kultūros ministerijos apdovanota Gražiausius knygos konkurso diplomu.

Knygą išleido leidykla „Akademikai“ (Vilnius). Knygos leidybą iš dalies parėmė Kultūros paveldo departamentas ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Knygos sutiktuvių renginyje dalyvaus knygos autorė, leidyklos atstovai bei keli jos herojai.

Knygos pristatymą I. Simonaitytės bibliotekos atstovai nutarė praturtinti neįprasta detale – pirmą kartą renginys bibliotekoje bus pritaikytas klausos negalią turintiems žmonėms. Renginį į gestų kalbą vers Viktorija Ivananauskaitė, Klaipėdos kurčiųjų jaunimo organizacijos tarybos narė.

Bibliotekos Regiono bibliotekų ir kultūros vadybos skyrius vedėja Daiva Nakrošienė įsitikinusi, kad gestų kalba reikalinga ir girdintiesiems.

„Bibliotekoje, kuri šiandien yra ne tik kultūros židinys, knygų šventovė, bet ir bendruomenės susibūrimo centras, žengėme žingsnį geresnio tarpusavio supratimo link. Pradėjome mokytis gestų kalbos, pajutome didesnį lankytojų srautą, tad norime negirdintiesiems suteikti ir kitą galimybę – kviesti į renginius ir būti jų dalyviais, suprantančiais apie ką bus kalbama“ – tvirtino D. Nakrošienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Pagerbti originaliausių eglučių kūrėjai

Trečiadienio vidurdienį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje apdovanoti geriausiais pripažinti jau dešimtą kartą čia įkurdinto eglučių kiemelio dalyviai, sukūrę ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kviečiame piešti gyvai

Piešėjų draugijos dabar yra populiarios visame pasaulyje: Australijoje, Kanadoje, Jungtinėse Amerikos valstijose, Britanijoje. Gyvojo piešimo seansai vyksta dailės galerijose, muziejuose, ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This