Vaikų lėlių teatrų festivalis „Šalpusnis”: nauja karta auga

Mums rašo

Gintarė Damanskytė, neformaliojo švietimo renginių organizavimo mokytoja
2019-04-02

Komentarų: 0

Uostamiestyje praūžė jau antrasis Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro organizuotas tarptautinis vaikų lėlių teatrų festivalis „Šalpusnis“, šiais metais dedikuotas Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro 10 metų jubiliejui. Jis vyko ir minint Tarptautinę lėlininkų dieną. Šie ypatingi sutapimai leido pasijausti svarbių įvykių dalyviais.

Festivalio organizatoriai džiaugiasi, kad šiais metais renginį finansavo Lietuvos kultūros taryba bei Klaipėdos miesto savivaldybė. Tai buvo puiki galimybė išplėsti festivalį, priimti daugiau dalyvių, surengti edukacines dirbtuves lėlių teatro mokytojams.

Šiais metais renginys subūrė vienuolika kolektyvų iš Lietuvos bei Latvijos – Klaipėdos, Kretingos, Palangos, Šilutės, Žagarės, Liepojos ir Medumo. Susirinko daugiau nei pusantro šimto dalyvių nuo ketverių iki aštuoniolikos metų amžiaus.

Renginys buvo turtingas įvairių lėlių teatro rūšių pasirodymais – stebėjome vitražinių, stalo, šešėlinių, pirštininių lėlių, marionečių bei objektų teatro pasirodymus: Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro teatro būrelio spektaklį „Jūrų karalaitė“ pagal H.K. Anderseno pasaką „Undinėlė“, Palangos moksleivių klubo studijos „Žaidžiame teatrą“ spektaklį „Fėjų pasaulis“, Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos lėlių dizaino ir teatro studijos spektaklį „Fantazijų slėnyje“, teatro studijos „Meno kampelis“ objektų teatro performansą-instaliaciją, Palangos Senosios gimnazijos lėlių teatro būrelio „Kuprinė“ spektaklį „Karalaitė ant spurgos“ pagal H. K. Anderseno pasaką „Karalaitė ant žirnio“, Liepojos Vaikų ir Jaunimo centro lėlių teatro studijos „Pifs“ spektaklį „The hat“, Klaipėdos „Sendvario“ progimnazijos lėlių teatro studijos „Šypsenėlė“ spektaklį „Muzikantas, Velnias ir Perkūnas“, Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro lėlių teatro būrelio „Vaizduotė“ spektaklį „Žvėrelių svajonės“ pagal K. Navako ir M. Smirnovaitės „Žvėreliai mokosi“; Kretingos rajono Kurmaičių pradinės mokyklos lėlių ir dramos teatro būrelio spektaklį „Liūtas ir peliukas“, A.Raudonikio meno m-klos Žagarės filialo vaikų ir jaunimo lėlių teatro „Žagarės Vyšniukas“ spektaklį „Legenda apie Murį“ pagal C. Rainville ir R. Geminiani apsakymą „Rafis, baltasis erelis“, Medumi (Latvija) pagrindinės mokyklos lėlių teatro studijos pasirodymą „Circus“.

Sunku pasakyti, kurioje kultūroje – Azijos, Afrikos, Australijos, Europos ar Amerikos šalių – „gimė“ pirmoji lėlė, tačiau daugelis teatro tyrinėtojų ir istorikų neabejoja ir sutaria, kad lėlės pradžia yra ritualas. Apie tai per pertraukėles, kol scenoje vyko pasirodymų kaita, kalbėjome su vaikais. O ir jie patys atrodė lyg dalyvaujantys nepaprastame rituale: atidžiai dėliojantys būsimo spektaklio dekoracijas, tikrinantys, ar visos lėlių dalys „sveikos“, matuojantys atstumus scenoje, pašnibždomis besikartojantys tekstus…

Vaidinti „tikrame“ teatre, pažinti jo užkulisius yra ne tik didžiulis džiaugsmas, bet ir iššūkis. Ši patirtis tikrai paliks pėdsaką kiekvieno jaunojo lėlininko atmintyje.

Festivalio „Šalpusnis“ dalyviai ir žiūrovai turėjo galimybę pamatyti ir profesionalų darbą – Klaipėdos lėlių teatro spektaklį „Nepaprasta Edvardo Tiuleino istorija“. Po spektaklio vaikai bendravo su aktoriais, apžiūrėjo spektaklio lėles, susipažino su jų atsiradimo istorijomis, valdymo technikomis, režisūriniais sprendimais, repeticijų ypatumais.

O lėlių teatro mokytojai tuo metu dalyvavo edukaciniame lėlių teatro seminare „Kas po ranka“. Šiuo seminaru visų pirmą siekta įkvėpti Lietuvoje bei Latvijoje ne itin populiaraus žanro – lėlių teatro – mokytojus, kurie, pasak Klaipėdos lėlių teatro direktorės Aušros Juknevičienės, atlieka nepaprastai svarbų darbą lėlių teatrui.

Mokytojams buvo pristatyti aktualiausi pasaulio lėlių teatrai, kurie spektakliams kurti dažnai renkasi itin paprastas, kiekvienam prieinamas priemones: molį, vielą, poroloną, jūros išplautas medines nuolaužas, akmenukus, antrines žaliavas… Paprastas, bet turinčias begalinį vizualinį potencialą.

Festivalyje dalyvavusi teatrologė Jūratė Grigaitienė pasidžiaugė, kad Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras jau antrus metus imasi šios ypatingos iniciatyvos organizuoti festivalį, suburiantį jaunuosius lėlių teatro kūrėjus. Atkreipė dėmesį į renginio svarbą skatinant mokytojus ieškoti naujų tarpdisciplininių formų bendradarbiaujant, dalinantis gerąja patirtimi, o mokinius – ugdant ir motyvuojant rinktis lėlių teatro užsiėmimus, „Šalpusnio“ dalyvių užklausus, ar norėtų ir ateityje, užaugus sieti savo profesinį gyvenimą su lėlių teatru, visų nuostabai pakilo ne viena ir ne dvi rankos.

Nauja karta auga. Padėkime jai augti ir skleistis dalindamiesi gerąja patirtimi, ieškodami galimybių, megzdami ryšius, bendraudami, susitikdami.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Studentai kviečia į nemokamą spektaklio premjerą

Gegužės 2 d., 19 val., Klaipėdos universitete, Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete (S. Nėries g. 5), bus rodomas Klaipėdos universiteto ...
2023-04-24
Skaityti daugiau

Mums rašo

Melnragės gyventojai palaiko „Mėlynąją biblioteką“

Melnragės gyventojai 219 parašais palaiko Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos parengtą „Mėlynosios bibliotekos“ koncepciją. Bendruomenę sužavėjo jos įžvalgos ...
2022-11-15
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vasara baigėsi, bet Melnragėje karštis išliko

Perskaičiau žurnalistės Virginijos Kesminės straipsnį „Kas valdys patalpas Melnragėje ?“ laikraštyje „Vakarų ekspresas“. Gyvenant 32 metus nepriklausomoje Lietuvoje, demokratiniame Lietuvos ...
2022-10-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This